Haberler

Marmara Belediyeler Birliği Genel Kurulu, Bursa'da Yapıldı

Birlik, Arap ülkelerine model olacak Işıl ARSLAN- Faruk KAHRAMAN/BURSA, (DHA) BURSA, 230 büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerin üyesi olduğu Marmara Belediyeler Birliği'nin (MBB), 2010 yılı 1'inci Olağan Genel Kurulu'na ev sahipliği yaptı.

Birlik, Arap ülkelerine model olacak

Işıl ARSLAN- Faruk KAHRAMAN/BURSA, (DHA)

BURSA, 230 büyükşehir, il, ilçe ve belde belediyelerin üyesi olduğu Marmara Belediyeler Birliği'nin (MBB), 2010 yılı 1'inci Olağan Genel Kurulu'na ev sahipliği yaptı. Arap ve Ortadoğu ülkelerinin yerel yöneticilerinin da yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan MBB Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe, yerel yönetim reformunun yapılması sürecinde Birliğin önemli katkılar yaptığına değinerek, üye belediyelerin eğitim çalışmalarına da ağırlık verdiklerini söyledi.

Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıya Birlik üyesi belediyelerin yanı sıra çevre ve Orman Bakanlığı çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfü Akça ile Katar'ın başkenti Doha Belediyesi, Bahreyn'in başkenti Manama ve Kuveyt'in başkenti El Kuveyt belediyelerinin başkanları ve genel sekreterleri de katıldı.

MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada belediyeciliğinin özünün katılım olduğunu vurguladı. Katılım kapsamımda hizmetlerin birlik ve beraberlik içinde yürütülmesi gerektiğini dile getiren Başkan Altepe, MBB'nin bu amaçla 35 yıl önce yola çıktığını ve yerel yönetim konusunda önemli bir mesafe kat ettiğini kaydetti.

Birliğin, Türkiye'nin en köklü belediyeler birliği olduğunu ifade eden Altepe, "ülkemizde yerel yönetim sisteminin geliştirilmesi, büyükşehir belediyelerinin kurulması ve yerel yönetim reformunun yapılması sürecine önemli katkılar sağladık. Birliğimiz bugün, Türkiye'nin en önemli 'belediyecilik eğitim merkezi' haline gelmiştir. 2009 yılında 130 farklı eğitim programı ile yaklaşık 11 bin belediye çalışanına hizmet içi eğitim hizmeti verdik" diye konuştu.

'MBB'Yİ KENDİMİZE MODEL ALDIK'

Toplantıda konuşan Katar'ın Doha Belediye Başkanı Nassir Abdullah Al Kaabi ise Türkiye'nin medeniyet zenginliğine olan hayranlığını dile getirdi. Körfez bölgesinde iş sahasının geliştirilmesi çerçevesinde Körfez ülkelerinin, Marmara Belediyeler Birliği'ne benzer bir birlik teşkilatı kurmayı hedeflediğini vurgulayan Al Kaabi, "Marmara Belediyeler Birliği'ni kendimize örnek alıyoruz. Büyük bir ümit ile de Marmara Belediyeler Birliği ile dayanışma içinde olmayı ve Körfez bölgesinde teşkilatlarını kurmalarını umut ediyoruz. Örneğin Tahran Belediyesi, Asya Belediye Başkanları Forumu buluşması teklifinde bulundu ve ilk toplantısı Kasım 2008'de Tahran'da yapıldı. Bu toplantının amacı Asya şehirlerinin biraya getirilmesi ve karşılıklı görüş ve deneyim alışverişinde bulunmalarıdır. Buraya katılan bütün belediyelerin bu toplantıya katılmaları kendileri için büyük bir fırsattır" dedi.

'58.5 MİLYAR EUROLUK YATIRIM GEREKİYOR'

çevre ve Orman Bakanlığı çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfü Akça ise Avrupa Birliği (AB) sürecine dikkat çekerek, "Türkiye'nin, 22 Aralık 2009'da AB çevre Faslı süreci başladı. Bu faslın kapanması için Türkiye'de çevre uygulamalarının belirli seviyelere ulaşması gerekiyor. Burada en büyük görev belediyelere düşüyor. 2007 yılında hazırlanan Ulusal çevre Eylem Starteji palanına göre Türkiye'nin AB çevre uyumu dahil, 2007- 2023 yılları arasında 58.5 milyar euro yatırım yapması gerekiyor" diye konuştu. Akça, bunların aynı zamanda çevre ve insan sağlığı için yapılması gereken yatırımlar olduğunu, bunun 15 milyar eurosunun sanayici tarafından, kalanının ise belediyeler tarafından yapılması gereken harcamalar olduğunu söyledi.

'KARBON SALINIMINI AZALTMAK, BELEDİYELERİN GÖREVİ'

İklim değişikliği konusunda da görüşlerini dile getiren Lütfü Akça, "Karbon salınımını dünyanın azaltması gerekiyor. Kyoto Protokolü'ne taraf olduk. 2012 yılında başlayacak uluslararası ilkim değişikliği sürecinde almamız gereken bir rol vardı. Bu rol de karbon salınımını azaltmaktı. Bu noktada yerel yönetimlerimize önemli görevler düşüyor. Özellikle kent içi ulaşım sisteminin iyileştirilmesi ve atık yönetiminin salıklaştırılması ile karbon salınımının azaltılması gerekiyor. Bütün bunların hepsi için eğitim ve kurumsal kapasite çok önemli" diye konuştu.

Konuşmaların ardından MBB Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından Katar'ın Doha Belediye Başkanı Nassir Abdullah Al Kaabi ve çevre Yönetimi Genel Müdürü Lütfü Akça'ya günün anısına İznik çinisi tabaklar hediye edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title