Haberler

Malatya Tarım İl Müdürlüğü'nden Kene Uyarısı

Malatya Tarım İl Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Yol Açan Kene Konusunda Vatandaşları Uyararak Etkili İlaçlama Yapılması Gerektiğini Bildirdi.

Malatya Tarım İl Müdürlüğü, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yol açan kene konusunda vatandaşları uyararak etkili ilaçlama yapılması gerektiğini bildirdi.

Malatya Tarım İl Müdür Vekili Ramazan Aytekin, konuyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü insanlara genellikle hyalomma cinsi keneler ile bulaşmaktadır. Sığır, koyun, keçi, yabani tavşan ve tilki gibi hayvanlarda tespit edilen virüs, bu hayvanlarda belirti göstermeyen bir enfeksiyon oluşturmasına rağmen insanlarda hastalığa sebep olmakta, kısa bir süre içerisinde herhangi bir tedavi yoluna gidilmediği takdirde ölümlere sebep olmaktadır" denildi.

Kene mücadelesinin önemli olduğunu bildiren Aytekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece evcil hayvanlarda kene mücadelesi yapılması yeterli değildir çünkü keneler aynı zamanda mera, otlak ve ormanlık alanlarda, doğada yaşayan hayvanlarda da bulunmaktadır. Bu hayvanların yaşadıkları ortamların ilaçlanması ise çevreye vereceği etkiler göz önüne alındığında ve pratikte de mümkün değildir. Bu nedenle bu hastalıktan ve keneden korunmak, bireysel olarak alınacak önlemlerle mümkündür. Korunabilmek için

öncelikle kenelerden uzak durulmalıdır. Kenelerin bulunduğu alanlara girildiği zaman vücut belli aralıklarla kene yönünden kontrol edilmeli, vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden ve ağız kısmı koparılmadan cımbızla alınmalıdır. Kenelerin çıkarılması için eter kloroform ve alkol ya da gaz gibi herhangi bir madde kullanılmamalıdır. Kenelerin bulunduğu alanlara çıplak ayak ya da kısa giysilerle gidilmemelidir. Bu alanlara av ya da görev gereği gidenler lastik çizme giymeli veya

pantolonlarının paçalarını çorap içine sokmalıdır. Kene ısırdığı zaman vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, hayvanlarını nisan ve eylül ayları arasında 2 ay aralıkla kenelere karşı etkili ilaçlarla ilaçlamalıdır. Kene bulunan barınaklar da uygun ilaçlarla usulüne uygun olarak ilaçlanmalıdır."

(NA-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title