Haberler

Londra: Londra'da Binlerce Kişi Lübnan Ve Filistin İçin Yürüdü

İngiltere'de binlerce kişi, İsrail saldırıları altında inleyen Lübnan için yürüdü.

İngiltere'de binlerce kişi, İsrail saldırıları altında inleyen Lübnan için yürüdü.

İngiltere'nin başkenti Londra'da birçok farklı savaş karşıtı grup ve Müslüman örgütlerin biraraya gelerek düzenlediği protesto gösterisine binlerce kişi katıldı. Londra'da yaşayan Arap, İngiliz, İspanyol, Alman, Rus gibi birçok farklı milliyetten kişinin, Müslüman, Hristiyan ve Yahudi farkı gözetmeden hep birlikte protestoya katıldığı görüldü. Gösteri bölgesinde toplanan binlerce kişi yaklaşık 1.5 saat White Hall'de sloganlar atarak, birkaç kilometre uzaktaki parlamentoya ve Başbakan Tony Blair'e seslerini duyurmaya çalıştı.

Londra'nın merkezindeki hemen hemen bütün bölgeleri kapatan yürüyüş ve protesto mitingi, Parlamentonun çok yakınındaki White Hall sokağında başlayarak, Trafalgar Meydanı, Piccadilly, Green Park, Amerikan Büyükelçiliği ve Marble Arch yönünde devam etti. Yrüyüş, Hyde Park'ta yapılan konuşmalarla sona erdi. Protestolarda, Respect Partisi Milletvekili George Galloway, yazar Tarıq Ali, Savaşı Durdurun Organizasyonu yöneticileri ve İngiltere Müslüman Birliği temsilcileri yürüyüş boyunca en önde yer aldılar.

Polis görevlilerinin verdiği bilgiye göre, 7 bin kişi Londra'daki etkinliklerde yer aldı. Lübnan ve Filistin bayrakları, "Terörist Bush", "Ellerini Lübnan'dan çek", "Filistin'e özgürlük", "Hepimiz Hizbullah'ız" yazılı pankartlar ve İsrail'in saldırıları sonucu ölen ve yaralanan Lübnanlı çocukların fotoğraflarını taşıyan protestocular, "Lübnan ve Filistin'e Özgürlük", "Terörist Bush ve Blair" gibi sloganlar attılar. Göstericiler arasında yer alan Müslümanlar ise, zaman zaman, Tekbir getirerek gösteride yer aldılar.

Bu arada 7 Temmuz 2005'de Londra'da meydana gelen bombalı saldırılar sonrası, İngiliz polisinin Müslümanlar üzerinde hissedilen baskısı devam ediyor. Gösteri boyunca alışılmış savaş karşıtı gösterilerinin aksine, fotoğraf çekimi yapan polis görevlilerinin, protesto boyunca, Arapça slogan atanların tek tek fotoğraflarını çektiği görüldü. Downing Street'te yaşayan Başbakan Tony Blair'in evinin karşı sokağında başlayan eylem, aşırı sıcak bir havada başladı, gösterinin sonuna doğru ise yoğun bir yağış altında devam etti. Londra'daki gösterilerde en çok ilgi çeken ise özel kıyafetleri ve saç şekilleri ile gösteriye gelerek destek veren Yahudiler oldu. İsrail'in Lübnan'a gerçekleştirdiği saldırıların kınandığı protesto gösterileri, İngiltere'nin Birmingham, Bristol, Edinburgh, Exeter, Glasgow, Kirkcaldy, Manchester, Newcastle, Sheffield ve York.bölgelerinde de gerçekleştirildi. Gösteriler olaysız sona erdi.

Bugün ise, İngiltere'nin Middlesex bölgesinde İsrail'e destek amaçlı bir gösterinin yapılacağı açıklandı. İngiltere'de faaliyet gösteren Hizb-ut Tahrir Britanya yetkilileri ise, İsrail'in gerçekleştirdiği saldırılar nedeni ile, Hizb-ut Tahrir tarafından bir grup protesto gösterisi düzenlediğini açıkladı. Önümüzdeki hafta, Mısır, Suudi Arabistan ve Ürdün elçilikleri önünde gerçekleşecek protestoların ardından, Pazar günü de, Marble Arch'da ulusal bir yürüyüş düzenleneceği duyuruldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title