Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Niğde'de

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhuriyetin 100. Yılında 50 Milyon Turist ve 50 Milyar Lira Turizm Gelirine Ulaşmak İçin Çalıştıklarını Söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Cumhuriyetin 100. yılında 50 milyon turist ve 50 milyar lira turizm gelirine ulaşmak için çalıştıklarını söyledi.

Bakan Günay, Niğde'de Vali Alim Barut'u ziyaret ederek, ildeki turizm çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Barut, Niğde'nin tarihinin 6 bin yıl öncesine kadar dayandığını, ağırlıklı olarak Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin bulunduğunu ve 8 arkeolojik kazının da halen sürmekte olduğunu ve Müzede de bu yerleşim yerleriyle ilgili kronolojik olarak eserlerin sergilendiğini söyledi.

Niğde'nin huzurlu bir kent olduğunu da ifade eden Barut, Türkiye'nin en büyük bahçesinin de Niğde'de olduğunu belirtti.

Bakan Günay da, Niğde'ye uzun zamandır gelmek istediğini ancak bugün gelebildiğini dile getirerek, Niğde'nin Anadolu'nun önemli kültür merkezlerinden biri olduğunu kaydetti.

Osmanlı Devleti'nden itibaren Niğde'nin önemli bir yerleşim merkezi haline geldiğini anlatan Günay, "Niğde'nin topraklarından 3 tane vilayet çıkmış. Niğde, coğrafi olarak küçülse de tarihi ve kültürel önemi azalmayan bir ilimiz. Burada önemli kültürel ve turizm çalışmalarımızın olduğunu biliyorum. Burada 8 tane arkeolojik kazımız, sokak sağlıklılaştırma projemiz, bize hibe edilmiş ve kültür merkezi yapılan yerlerimiz var. 2006'da bitmiş olan kale restorasyonumuz var. Eski manastır ve kilise restorasyon işlerimizi de yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

-"TÜRKİYE TURİZM AÇISINDAN DÜNYANIN ÇOK ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİSİ HALİNE GELDİ"-

Türkiye'nin turizm açısından dünyanın çok önemli merkezlerinden birisi haline geldiğini vurgulayan Bakan Günay, "Dünyada gelen turist sayısı itibariyle elde ettiğimiz gelirle ilk 10'un içerisindeyiz. 2008'de bu sıralamayı yakaladık ve şükürler olsun sürdürüyoruz" dedi.

Günay şunları kaydetti:

"2009'da dünyada ekonomik kriz varken, dünyanın ilk 10 ülkesinin hepsi turizmde geriye gitti. Türkiye yine büyümesini sürdürdü. Hem gelirimiz hem de gelenimiz artıyor. Şu anda Mart ayı itibariyle 2010 yılının aynı dönemine göre yüzde 20 artışımız var. Allah nazardan saklasın diyebileceğimiz bir artış. Bu oran devam etmeyebilir. Belki biraz aşağıya inebilir ama dünya ortalamasının üstündeyiz."

Günay, geçen sene Türkiye'ye 29 milyon 600 bin turistin geldiğini, bunun yarıdan fazlasının deniz tatilini tercih ettiğini belirtti.

Günay, bu turizmi termal kaynaklar sayesinde Anadolu içlerine çekmeye çalıştıklarını söyledi.

2002 yılında Türkiye'de 56 arkeolojik kazı olduğunu anımsatan Bakan Günay, şu anda 150'ye yakın kazının olduğunu söyledi.

Müze ve ören yerlerinin değerlerini arttırmaya çalıştıklarını da dile getiren Günay, 2007 yılında müzelerden elde edilen gelirin 70 milyon lira olduğunu, geçen yıl ise bu rakamın 170 milyon liraya ulaştığını kaydetti.

Niğde'de yapılacak güzel işler olduğuna inandığını söyleyen Günay,

"Restorasyon çalışmalarını hızlandıracağız. Cumhuriyetin 100. yılında 50 milyon turist ve 50 milyar lira gelir seviyesine ulaşmak için çalışıyoruz."

-SİYASETİ BIRAKMAYACAK-

Bakan Günay, bir gazetecinin "Siyaseti bırakacağınız yönünde söylentiler var. Ne diyorsunuz?" sorusuna, "Öyle isteyenler var herhalde ama benim böyle bir niyetim yok. Devam ediyoruz. Çalışmalarımızdan, yaptıklarımızdan ve yapacaklarımızdan ben çok memnunum. Boş bir gayret" yanıtını verdi.

Bakan Günay, daha sonra valilikten ayrılarak beraberindeki heyetle birlikte Gümüşler Manastırı'na giderek burada gezi ve incelemelerde bulundu.

Günay, manastırın içinde bulunan Hz. İsa ve Meryem Ana'nın figürlerini de inceleyerek, "Hz. İsa ve Meryem'in burada mutlu figürlü olması, burada yaşayan insanların mutlu olduğunu ifade eder. Bu da bu topraklar için güzel bir tanıtım vesilesidir. Dünyanın birçok yerinde yüzünde acı resmedilen İsa ya da Meryem tasvirine rastlanır, demek ki Niğde toprağı bu kutlu insanları mutlu etmiş bir toprak. Bunun bütün dünyaya bu biçimiyle tanıtılması lazım. Dünyanın en kutlu ve en aziz insanlarının bu şekilde resmedilmiş olması bizim topraklarımızın kutsallığını, bereketini, bolluğunu, esenliğini anlatan güzel bir simgedir. Bunun çok önemli bir tanıtım vesilesi olarak Türkiye kullansın diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Günay'a manastırdan çıkışı sırasında Niğde elması ikram edildi. Günay, elmanın tadının çok güzel olduğunu söyledi.

Selçuklu döneminden kalan Alaattin Camisi'nde de incelemelerde bulunan Günay, caminin restorasyonun yaptırılması talimatını verdi.

Niğde Kalesi'ni gezen Günay, daha sonra, şehir merkezindeki Rum kilisesini inceleyerek buranın bir kısmının kültür merkezi olarak, diğer kısmınında kütüphane haline dönüştürülmesi amacıyla restorasyonunun yapılacağını söyledi.

Günay, gezi ve incelemeleri sırasında kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyen vatandaşları kırmayarak bol bol fotoğraf çektirdi. Günay, çocuklara da yakın ilgi göstererek, onları kucağına alıp sevdi.

- NİĞDE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title