Haberler

Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Diriliş Ekolüne

Orhan Pamuk'a Verilmesi Düşünülen Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, Muhafazakar Kesimin Benimsediği Şair Sezai Karakoç'a Verildi. Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, İçinde Pamuk ve Karakoç'un da İsimlerinin Olduğu Birkaç İsmi Değerlendirme Kurulu'na Önerdiği Ancak, Kurul'un Pamuk "Nobel" Aldığından Ödül İçin Karakoç'ta Karar Kıldığı Öğrenildi.

Orhan Pamuk'a verilmesi düşünülen Kültür ve Sanat Büyük Ödülü, muhafazakar kesimini benimsediği şair Sezai Karakoç'a verildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1979 yılından bu yana her yıl verilen Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün 2006 yılındaki sahibi Sezai Karakoç oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un, içinde Pamuk ve Karakoç'un da isimlerinin olduğu birkaç ismi Değerlendirme Kurulu'na önerdiği ancak Kurul'un, Pamuk'un "Nobel" alması nedeniyle ödül için Karakoç'ta karar kıldığı öğrenildi.

SEZAİ KARAKOÇ KİMDİR

22 Ocak 1933 de Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde doğan Sezai Karakoç, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955'te tamamladı. Mecburi hizmet nedeniyle Maliye Bakanlığı'nda Hazine Genel Müdürlüğü Dış Tediyeler Muvazenesi Bölümüne atandı. Daha sonra Maliye müfettişliği sınavını kazandı. 1960-1961 yıllarında askerlik görevini yedek subay olarak yaptıktan sonra İstanbul'daki görevine kaldığı yerden devam etti. 1965'ten 1973'e kadar bir çok kez istifa etti. 1973'ten bu yana da hiçbir resmi görev almadı.

Kurucusu bulunduğu Diriliş yayınları ve Diriliş Dergisi ile İstanbul'da hizmete devam etti. 1990 yılında "Güller Açan Gül Ağacı" amblemiyle Diriliş Partisi'ni (DİRİ-P) kurdu. Yedi yıl partinin Genel Başkanlığını yürüttü. Ancak 19 Mart 1997'de 2 genel seçime girmedi diye parti kapatıldı.

Devlet, millet ve medeniyet kavramlarına farklı boyutlarda anlam yükleyen Sezai Karakoç'un 41 yıllık "Diriliş" doktrini etrafında "düşünsel alanda bir diriliş nesli" oluştu.

Şair kimliğiyle tanınan ve daha çok muhafazakar kesimin benimsediği Karakoç'un aldığı ödüller şöyle:

"1968 Milli Türk Talebe Birliği Milli Hizmet Madalyası, 1970 Sürgündeki Macar Yazarları Gümüş Madalya Ödülü, 1982 Türkiye Yazarlar Birliği Hikaye Ödülü, 1988 Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü, 1991 Dünya Sanat ve Kültür Akademisi Ödülü." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title