Haberler

Tiyatrodan "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı" Yükselecek

Ankara Devlet Tiyatrosu, Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı"yla 1 Ekim'de Türkiye prömiyeri yapacak Sanatçı Sergen: "Dünyada birden bire bir Mevlana'ya ilgi patlaması oldu. Tüm dünya fark etti ki insanlığın gözünü kan bürümüşken Anadolu'dan bir ses, 800 yıl öncesinden birleştirici, sevgi üzerine kurulu bir dil sunmuş. Bu da tüm insanlığın aradığı dil olduğu için hala Mevlana'yı anlamaya, bugün bile onun sözlerinin ışığında kendi içimizdeki ilahi benliğimizi keşfetmeye çalışıyoruz"

ŞENAY ÜNAL - Ankara Devlet Tiyatrosu, Semih Sergen'in yazıp yönettiği "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı"yla 1 Ekim'de Türkiye prömiyeri yapacak.

Sayısız eserde rol alan, sayısız eseri yöneten, yazan, sesiyle farklı karakterlere can veren şair, yazar, yönetmen, oyuncu Semih Sergen, Hz. Mevlana'ya duyduğu büyük aşkı tiyatroya tışıdı.

AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşamını tiyatroya adadığını anlatan Sergen, yıllar önce daha oyunculuğa yeni başladığı zamanlarda bir Konya gezisi sırasında Hz. Mevlana ve tasavvuf anlayışıyla tanıştığını söyledi.

Mevlana'ya olan ilgisinin sanki "büyülenmiş" gibi zamanla çoğaldığını ve araştırmalar yapmaya başladığını dile getiren Sergen, "Dünyada birden bire bir Mevlana'ya ilgi patlaması oldu. Tüm dünya fark etti ki insanlığın gözünü kan bürümüşken Anadolu'dan bir ses, 800 yıl öncesinden birleştirici, sevgi üzerine kurulu bir dil sunmuş. Bu da tüm insanlığın aradığı dil olduğu için hala Mevlana'yı anlamaya, bugün bile onun sözlerinin ışığında kendi içimizdeki ilahi benliğimizi keşfetmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

-"Bu bir tiyatro resitali olacak

Hz. Mevlana'nın dinler arası diyalog ve hoşgörü dili kullandığını ve "kim olursan ol, gel" düsturundan hareketle hayata baktığını ifade eden Sergen, araştırmalarının sonucunda 22 yıl önce "Gönüller Işığı Mevlana"yı yazdığını bunun da defalarca sahnelendiğini anımsattı.

Söz konusu eseri temel alarak da yeni bir uyarlamayla bu sezon seyircinin karşısına çıkacak, "Mevlana Aşk ve Barış Çığlığı"nı yazdığını ifade eden Sergen, şunları söyledi:

"Bu bir tiyatro resitali olacak. Oyun bittiğinde sanatseverler sanki bir film izlemiş gibi hissedecek. Sesle ve gözle anlatılacak, sahnede Mevlana'nın Horasan'dan Karaman'a, oradan da Konya'ya dönüşü, Anadolu'nun Mevlana'yı, Mevlana'nın Anadolu'yu tanıması, Şemsi Tebrizi ile yakınlığı, tasavvufun ne olduğu ve Allah'a duyduğu o büyük aşk anlatılacak. Ayrıca küçük semazenler sema dönecek."

Mevlana'nın gençler tarafından yeterince tanınmadığını savunan Sergen, kendisinin eser ve konferanslarla bu tanışmayı sağlamak için çabaladığını sözlerine ekledi.

Oda Tiyatrosu'nda sahnelenecek tek perdelik eserin dekor giysi tasarımı İnci Kangal'a, ışık tasarımı Ahmet Karademir'e ait. Yönetmen yardımcılığını Meltem Keskin Bayu'nun üstlendiği oyunda Semih Sergen, Süheyla Gürkan ve Akın Erozan rol alıyor. - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ankara Devlet Tiyatrosu Türkiye Konya Kültür Sanat Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Esenyurt'ta mide bulandıran görüntüler! Dükkanına gelen çocuğu dövdü, yetmedi annesini taciz etti

Eşini evde başkasıyla yakaladı! İkisini de öldürüp intihar etti

Eşini evde başkasıyla yakaladı! İkisini de öldürüp intihar etti

Bakmadan Geçme

Di Marzio kimdir? Di Marzio kaç yaşında, nereli, mesleği ne? LOL çöktü mü? 4 Haziran Salı LOL sorun mu var? #129300 Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
Uzun bir süre sonra ilk kez görüntülenen Meral Akşener, yeni saçıyla ortaya çıktı

Uzun bir süre sonra ilk kez görüntülenen Meral Akşener, yeni saçıyla ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title