Haberler

Sivas'ta Geleneksel Okçuluk ve Zihgir Yapımı

Güncelleme:

Sivas'ta geleneksel okçulukla ilgilenen Ahmet Samet Günaydın, zihgir yapımını öğrenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge aldı. Günaydın, manda boynuzu, kehribar, kemik ve ağaç çeşitlerinden zihgir yapıyor ve Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.

SİVAS'ta geleneksel ve atlı okçuluğa merak sarıp, ardından da okçuluğun bir parçası olan zihgirin yapımını öğrenerek Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan belge alan Ahmet Samet Günaydın (24), manda boynuzu, kehribar, kemik ve ağaç çeşitlerinden zihgir yapıyor. Günaydın, "Fatih Sultan Mehmet'in gül koklarken portresindeki yüzük, bize ilham kaynağı oldu. Fatih Sultan Mehmet'in açtığı kapı, bize yol gösterdi.

Özel bir bakımevinde acil tıp teknisyeni olarak çalışan Ahmet Samet Günaydın, 2015 yılında geleneksel okçuluğa merak sardı. Okçuluk malzemesi olan zihgirin varlığını bildiği halde hiç kullanmayan Günaydın, internette Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet'in gül koklarken çizilmiş portresine denk geldi. Fatih Sultan Mehmet'in parmağında bulunan zihgiri portrede fark eden Günaydın, Tokat Gaziosmanpaşa Geleneksel Okçuluk Kulübü Başkanı Nadir Oflaz'a zihgir ile atış yapmak istediğini söyledi. O dönem hediye edilen gümüş zihgirden yola çıkan Günaydın, kendi elleri ile bu yüzüğü yapmak istedi. Kısa sürede zihgir yapımını öğrenen Günaydın'a, 2022 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nce' Geleneksel El Sanatları Sanatçısı' belgesi verildi. Günaydın, şimdilerde manda boynuzu, kehribar, kemik ve ağaç çeşitlerinden yaptığı zihgirleri başta geleneksel okçulukla uğraşanlar olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor.

'TÜRKİYE'NİN BÜTÜN OKÇULUK KULÜPLERİNE GÖNDERİYORUZ'

Zihgir yapımına merak üzerine başladığını anlatan Ahmet Samet Günaydın, "2015 yılında geleneksel okçuluğa başladım. 2016'dan 2019 yılına kadar da atlı okçulukla uğraştım. 2018 yılları civarında zihgir yapımı ile uğraştık. 2022 yılında da geleneksel zihgir yapımı için belgemi aldım. Zihgir, geleneksel okçuluğun bir parçasıdır. Ama genel olarak kullanılan şey. Bu benim dikkatimi çekti. Yapan usta da az olduğu için bir araştırma gereği duydum. Çok bir kaynak da elimizde yoktu. Fatih Sultan Mehmet'in gül koklarken çizilmiş portresinde parmağındaki zihgir dikkatimi çekti ve araştırmaya başladım. Bir bıçakçıdan bir manda boynuzu parçası aldım. Zamanla işlemeye başladım ve Osmanlı formunda bir zihgiri ortaya çıkarmaya başladık. Tabi kaynak olmadığı ve usta az olduğu için, yapım videosu falan da yoktu. İlk zihgiri yapmak bir ayımı aldı. En çok manda boynuzu talep görüyor. Çünkü hem doğal malzeme hem de bu işin sağlam, dayanıklılık anlamında en efdal şeyi; manda boynuzudur. Yaptığım zihgirleri, Türkiye'nin hemen hemen bütün şehirlerindeki kulüplere gönderiyoruz" dedi.

?Kendisini bu sanata yönelten şeyin Fatih Sultan Mehmet'in portresi olduğunu belirten Günaydın, "Fatih Sultan Mehmet'in gül koklarken portresindeki yüzük, bize ilham kaynağı oldu. Fatih Sultan Mehmet'in açtığı kapı, bize yol gösterdi. Belgemizi aldık, yolun daha başındayız. Ömrümüz yettiği sürece de bu işi sürdürüp, gelecek nesillere de aktarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Kültür Ve Turizm Bakanlığı Türkiye Sivas Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title