Haberler

Köyde Av Turizmi Çalıştayı

YAŞAD, Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde doğa ve av turizminin geliştirilmesi, bölgede turizm hareketlerinin yoğunlaşması için, Hisarköy Kaplıcası'nda "1.Ulusal Bigadiç Av ve Doğa Çalıştayı" düzenlendi.

Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (YAŞAD), Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde doğa ve av turizminin geliştirilmesi, bölgede turizm hareketlerinin yoğunlaşması için, Hisarköy Kaplıcası'nda "1. Ulusal Bigadiç Av ve Doğa Çalıştayı" düzenlendi. Çalıştaydan, av hayvanı üretiminin teşvik edilip yaygınlaştırılması konusunda görüşbirliğine varıldı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) desteklediği, Çevre Bilim Şirketi'nin, organize ettiği Çalıştay'a, Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Seyrek, Konya Selçuk Universitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, Van 100. Yıl Üniversitesi Öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Filiz Karadaş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Avcılık ve Avlak Yönetimi Daire Başkanı Cemal Akcan, Şube Müdürü Sebati Nur Akbaş, Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri Yard. Doç. Dr. Hasan Akşit, Yard. Doç. Dr. Mukadderat Gökmen, Balıkesir Üniversitesi Araştırma Görevlisi Sinan Ulusan, Ege Av ve Yaban Hayatı Federasyonu Başkanı Ersin Düzyol, İç Anadaolu Av ve Yaban Hayatı Federasyonu Başkanı Kamil Üçbaş, Güney Marmara Av ve Yaban Hayatı Federasyonu Başkanı İlhan Develi, AK Parti Kepsut Belediye Başkanı Mustafa Göksel, Kepsut Kaymakamı Süleyman Yıldırım konuşmacı olarak katıldı.

Avcı kulüpleri yöneticileri, termal ve doğa turizmi temsilcilerinin izlediği çalıştayda, Türkiye'nin doğa ve av turizminde emekleme döneminde olduğu vurgulanırken, YAŞAD'ın, Bigadiç Yöresinde Av ve Doğa Turizmi'nin Desteklenmesi Projesi ve 1. Ulusal Bigadiç Av ve Doğa Çalıştayı'nın Türkiye'ye örnek gösterilmesi önerildi. Proje ve çalıştay sorumlusu Hakkı Kurtuluş Demir, Çalıştay'ın açılış konuşmasında bilinçli avcılığın yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

Demir, 'Doğayı Korumak İçin, Av Yoksa Avcı da Yok' sloganından hareketle, avcılığı spor olarak görmek gerekir. Doğa korunmadıkça avcılık sektörü olmayacak. Bilinçsiz avcılık yaban hayvanlarının pek çoğunu yok etti. Biz 5 yıldır doğaya keklik salıyoruz. Üzülerek söylüyorum. 'İki keklik' türküsünün çıktığı yöre olan Kazdağı'nda bile keklik kalmamıştı. Geçen yıl buraya keklik saldık. Doğanın dengesini korumak zorundayız. Bunun için Bigadiç'te avlak alanı oluşturduk. Proje ve çalıştaydan çıkacak sonuçlarla daha iyi noktalara geleceğizö diye konuştu.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, 1990 yılından bu yana keklik ve sülün avcılığı üzerine çalıştığını, bu avcılık türüne materyal üretilmesi gerektiğini vurguladı. Amerika ve Avrupa ülkelerinde üreterek avcılık yapıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Kırıkçı, 'İngiltere 22 milyon sülün üretiyor ve doğaya salınıyor. ABD, 1990 yılında bazı ülkelerden sülün götürdü ve üretimini yaptı. Şimdi yılda 30 milyon sülün üretiyor. Japonya'da ise bu rakam 100 bin. Bunların 90 bini avlanıyor, 10 bini her yıl geriye kalıyor. Japonya'da her şeyin sayısı belli. Ülkemizde avcı sayısı, tüfek sayısı, avlanan hayvanın sayısı belli değilö diye konuştu.

YABAN HAYATINDA UZMANLAŞMIŞ BİLİM ADAMI GEREKİYOR.

100. Yıl Üniversitesi öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Filiz Karadaş, yaban hayatının sürmesi için bilgilerin paylaşılması ve uzmanlaşmış bilim insanlarının yetiştirilmesi gerektiğini vurguladı. Avrupa'daki bazı ülkelerin avcılığa 'av ticareti' olarak baktığına değinen Karadaş, avlanacak hayvanların çiftliklerde yetiştirilip doğaya bırakıldığını hatırlattı. zHayvanları doğaya bırakırken bile bilim insanına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Karadaş, 'Doğaya salım yaparken bilim insanlarından destek alın. Çünkü yaban hayatı saldıklarınızı yok ediyor. Yunanistan'da evcil ve yaban keklikler inceleniyor ve doğaya büyük salımlar değil küçük salımların yapılması gerekliliği ortaya çıkıyor. Salımlar, doğru zamanda, doğru yerde, doğru insanlarla yapılmalı" dedi.

Konuşmacıların sunumlarının ardından, örgütlenme, mevzuatlar, koruma kontrol, eğitim ve üretim konularında guruplar oluşturuldu. Her grup kendi alanında doğa ve av turizmini irdeledi. Av hayvanı üretiminin teşvik edilip yaygınlaştırılması, ancak yapacak kurum kuruluşların ruhsatlandırılması, kanatlı hayvan yetiştirme şartlarının belirlenmesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Ziraat Bankası aracılığı ile üreticiye destek sağlaması, Doğa Koruma ve Milli Parklar'ın avcı dernekleri ile birlikte hareket etmesi konularında görüş birliğine varıldı. Çalıştay sonrası oluşturulan komisyonun, 'Çalıştay Sonuç Bildirgesi' hazırlayacağı ve gerekli kurumlara ileteceği bildirildi.

DOĞAYA 100 KEKLİK SALINDI

1. Ulusal Bigadiç Av ve Doğa Çalıştayına katılan tüm konuşmacı ve konuklar çalıştay sonrası Bigadiç'in Topalak köyü yakınlarında Karal Örnek Avlak Sahası'nda gerçekleştirilen 58. Bigadiç Av Bayarım'na katıldı. Doğaya 100 keklik salındı, çeşitli yarışmalar yapıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title