Haberler

Konya: Konya'da Yerel Yönetimler

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana'nın 733. Vuslat Yıldönümü Etkinlikleri Çerçevesinde, "Küresel İletişim Üssü Olarak Konya ve Rumi" Konulu Bir Konferans Düzenledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana'nın 733. Vuslat Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde, "Küresel İletişim Üssü Olarak Konya ve Rumi" konulu bir konferans düzenledi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Alaaddin Keykubat Kampüsü Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Amerikan Maine Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. S. Waleck Dalpour ve Prof. Dr. Jon T. Oplinger ile SÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay katıldı. Hz. Mevlana'nın kenti Konya'da olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Jon T. Oplingen, Konya'da Çatalhöyük'ün de önemli bir kültür merkezi olduğunu belirterek, "Çatalhöyük'teki kazılarda sadece insanlar ve kültürleri ile ilgili buluntular bulunmadı. Yapılan DNA taramalarında o yıllarda görüler DNA tipinin şuan konya nüfusunun erkeklerinin yüzde 40'ında görüldüğü tespit edildi. Yani o zamanlarki insanların DNA yapıları ile şuan Konya'da yaşayanların DNA'sı arasında büyük benzerlik var. Bu DNA tipi Avrupa'da yaşayan birçok toplulukta da görülmekte. Bu gerçekten çok önemli bir buluştur" dedi.

Amerika'da, Hz. Mevlana'nın eserlerinin çok okunduğunu dile getiren Oplinger, "Şuan Amerika'da Hz. Mevlana çok önemli bir değer. Gerek kamusal yayınlarda gerekse yazılı ve görsel medyada oldukça yer buluyor. Bu ilgiyi onun sevgi ve hoşgörüsü sağlıyor" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Waleck Dalpour ise, Konya'nın nüfus büyüklüğü ve nüfusunun tamamının müslüman oluşunun, şehrin gelişmesinde önemli bir rol oynayacağını belirterek, "İnanç, gerek ekonomik gerek kültürel anlamda gelişmeyi hızlandırıyor. Çünkü insanları disipline eden ve ahlaken gelişmelerini sağlayan bir unsur. Konya, farklı dinlere ve inançlara göstermiş olduğu sevgi ve hoşgörü ile binlerce insanı kendisine çekiyor. Ayrıca sanayileşmeye uygun geniş arazileri ve işsizlik oranındaki yükseklik ile yatırımcıların iştahını kabartan bir bölge. Konya özellikle Hz. Mevlana değerini gelişmek ve büyümek için çok iyi değerlendirmelidir" şeklinde konuştu.

(MÇ-FM)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title