Haberler

Konya: Gembos Ovası'nda Çekirge İstilası

Konya'nın en verimli ve bereketli arazilerinin yer aldığı Derebucak İlçesi sınırları içerisinde bulunan etrafı Toros Dağları ile çevrili Gembos Ovası, çekirgelerin istilasına uğradı.

Konya'nın en verimli ve bereketli arazilerinin yer aldığı Derebucak İlçesi sınırları içerisinde bulunan etrafı Toros Dağları ile çevrili Gembos Ovası, çekirgelerin istilasına uğradı.

Derebucak kent merkezi ile ilçeye bağlı Pınarbaşı, Aşağı ve Yukarı Kayalar beldelerinde yaşayan çiftçilerin Gembos Ovası'nda bu yıl ekimini yaptığı ayçiçeği, buğday, nohut ve fiğ gibi yem bitkileri, bir süredir bölgeyi istila eden çekirge sürülerinin tehdidi altında kaldı. Çiftçilerden gelen yoğun şikayet üzerine Konya Tarım İl ve Derebucak İlçe Müdürlüğü ekipleri ovayı çekirge sürülerinden arındırmak için alarma geçerken, dağıtılan ilaçlar yöre çiftçilerinin çalışmalarıyla kullanıldı. Ancak, çiftçiler bu ilaçlamadan netice alamadı. Ektiği ürünlerden bu yıl ümidini kesen çiftçiler, devletten yardım beklediğini dile getirirken, Gembos Ovası'nın Konya'nın en bereketli ovası olduğuna dikkat çekti.

Gembos Ovası'nda ekili arazisi olan Pınarbaşı Beldesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi eski Başkanı Salih Arıkan, çekirge zararlısı nedeniyle devletin gerekli yardımı yaptığını ve ilacı verdiğini belirterek, "İl ve ilçe müdürlerimiz de bölgeye gelerek durumu yerinde gördüler. Ama zamanında önlem alınmadığı için ortaya böyle bir sonuç çıktı" dedi. Bu konuda kabahatin halkta olduğunu savunan Arıkan, "Ben nedense çiftçi olarak kendimizi yadırgıyorum. Devletimizin verdiği ilaçları yerli yerinde ve zamanında kullanmadık. Devletimize diyeceğimiz hiçbir şeyimiz yok. Ancak, bizim tek isteğimiz Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız'ın bize ve ovamıza sahip çıkması, bölgede geniş çaplı bir ilaçlamanın yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

Gembos Ovası'nın milyarlarca çekirge sürüsünün istilası altında kaldığını vurgulayan ve zararlının nohut, ayçiçeği, buğday, fiğ ve ne bulursa önüne geleni yediğini kaydeden Arıkan, "Hiçbir şey bulamazsa, söğüt ağaçlarını sarıyor. Önüne geleni yiyor. Hava sıcaklıklarıyla birlikte yavrulama dönemi gelince bir türlü baş edemedik" açıklamasında bulundu.

Elinde yakaladığı çekirgeleri gösteren yöre çiftçilerinden Abdullah Canavar ise, "Çekirge ovada kıyamet gibi. Ne bulursa yedi, tüketti. Bu sene mahsul alamadık" dedi. Bölgede bir hafta süreyle ilaçlama yapılmasına rağmen sonuç alınamadığını vurgulayan Canavar, "Ben şahsen, havadan ilaçlama yapılırsa netice alınacağını düşünüyorum. Vatandaş, kendi arasında para toplarsa, bu yasak değil diyorlar. Yoksa, yerden yapılan ilaçlamayla bu çekirgeyle baş etmek mümkün değil" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title