Haberler

Kızılırmak Deltası'nda Kuş Gribi Tatbikatı

Samsun'un Bafra İlçesinde, Göçmen Kuşların Uğrak Yeri Olan Kuş Cenneti Bulunan Kızılırmak Deltası'nda, 'Kuş Gribi Tatbikatı' Yapıldı.

Samsun'un Bafra ilçesinde, göçmen kuşların uğrak yeri olan kuş cenneti bulunan Kızılırmak Deltası'nda, 'kuş gribi tatbikatı' yapıldı.

Türkiye'de görülen kuş gribi vakalarının 3'te birinin yaşandığı Samsun'da, FAO, AB Türkiye Delegasyonu, Dünya Bankası gibi kuruluşlar ve temsilciler gözetiminde yapılan 'Ulusal Kuş Gribi Uygulama Tatbikatı', Bafra ilçesine bağlı Doğanca beldesinde gerçekleştirildi. Dünya genelinde yürütülen kuş gribi salgının önlenmesi çalışmaları kapsamında yürütülen Kuş Gribi Acil Destek Planı uygulamasının Samsun bölümü bugün yapılan tatbikatla sona erdi. Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Tarım ve Köy

İşleri Bakanlığı'nın organize ettiği 3 günlük program kapsamında Doğanca beldesinde tatbikat yapıldı. Tatbikata Tarım il ve İlçe Müdürlüğü ekipleri, Samsun Büyükşehir, Bafra, 19 Mayıs ve İlkadım Belediyesi itfaiyeleri ile jandarma ekibi katıldı.

Doğanca beldesi girişinde toplanan uzmanlar, beldesin mahallelerine ekip halinde dağıtıldı. Samsun Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Rıfat Coşkun, kuş gribi konusunda Samsun'un ilçelerinde hassas bir bölge olduğuna işaret etti. Coşkun, tatbikatın göçmen kuşların sulak alanlarda konuşlanmış olması ve 2006'da görülen kuş gribi vakalarının 3'te birinin Samsun'da görülmesi sebebiyle önemli olduğunu vurguladı. Doğanca beldesinde tarımcılık yapan çiftçi vatandaşların kullandığı traktörler,

kamyonlar, taksileri, minibüsleri, kümes yerleri çevreleri çok yönlü olarak ilaçlandı. Doğanca beldesinde kuş gribine engel amacıyla çok yönlü olarak ilaçlama yapılacağını belirten Rıfat Coşkun, tatbikat hakkında şunları söyledi:

"Doğanca beldesinin giriş ve çıkışları şu an 50 kişilik ekibimizle tutuldu. Tüm tedbirleri aldık. Ekibimiz alanların ilaçlanmasına başladı. Hastalığın nereden başladığını tespit için ekibimiz ilaçlama metoduyla çok yönlü çalışmaya başladı. Bir tarafından doktor arkadaşlarımız, vatandaşlarımızı bilgilendirme çalışmasına yöneldi."

Doğanca beldesinde bazı vatandaşlar, belde de kuş gribi olmadığını belirterek, kuş gribi tatbikatına karşı çıktı. AB Türkiye Delegasyonu, Dünya Bankası gibi kuruluşların ve bakanlık temsilcileri Doğanca beldesindeki kuş gribi tatbikatını izledi. Bafra İlçe Tarım Müdürü Ahmet Dursun, tatbikatın hastalıkla mücadele konusunda vatandaşlara tecrübe sağlayacağını dile getirdi. Kızılırmak Kuş Cenneti'ne yakın olan Doğanca beldesinde kuş gribi vakası olmuş gibi hareket edilip acil eylem yapıldığını belirten

tatbikat yetkilileri, hazırlanan planın test uygulamasına geçtiğini, numuneler alınıp, ölü kuşların aranacağını, tatbikatta bakanlık ekipleri, salgına kendi sorumluluk alanları içinde müdahale ve hastalıkla mücadelede birlikte hareket edileceğini belirtti.

(NA-SA-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title