Haberler

Kırcaali: AB Eşiğindeki Bulgaristan, Vatandaşlığın Gözde Ülkesi Oldu

Bulgaristan Parlamentosu'na Bağlı Dış Politika Komisyon Başkanı Solomon Pasi, 2000 Yılından Bu Yana Yaklaşık 30 Ülkeden 82 Binden Fazla Yabancının Bulgar Vatandaşlığına Geçmek İçin Başvurduğunu Açıkladı.

Bulgaristan Parlamentosu'na bağlı Dış Politika Komisyon Başkanı Solomon Pasi, 2000 yılından bu yana yaklaşık 30 ülkeden 82 binden fazla yabancının Bulgar vatandaşlığına geçmek için başvurduğunu açıkladı.

Bulgaristan Parlamentosu Dış Politika Komisyonu Başkanı Pasi, 2000 yılından bu yana 82 bin kişinin Bulgaristan vatandaşı olmak için başvurduğunu belirterek, en çok başvurunun 38 bin dilekçeyle Moldova vatandaşları tarafından yapıldığını belirtti. Pasi, Bulgar vatandaşlığına geçmek isteyen yabancıların listesinde ikinci sırada 30 bin dilekçeyle Makedonyalıların yer aldığını kaydetti.

Dış Politika Komisyonu Başkanı Pasi, son yıllarda yoğunlaşan Bulgar vatandaşlığına geçme taleplerini, ülkenin artan uluslararası prestijine bağlarken, 2004 yılında ülkesinin gelişmesi açısından doruk noktasına ulaştığını söyledi. Ülkesinin aynı yıl OESD Başkanlığı'nı da yaptığını hatırlatan Pasi, bunun da uluslararası kamuoyunun dikkatinin Bulgaristan'a yönelmesine neden olduğunu belirtti. Yine aynı yıl içinde NATO üyesi olduklarını kaydeden Pasi, bu gelişmelerin ülkesinin geliştiğini dünyaya gösterdiğini söyledi. Yabancılara Bulgar vatandaşlığı vermenin riskleriyle ilgili bir soruyu cevaplandıran Pasi, "Özellikle 11 Eylül olaylarından sonraki bu istikrarsız dünyada, kime vatandaşlık verdiğimize dikkat emeliyiz" dedi.

Rus vatandaşlarından 3 bin 800, Sırbistan ve Karadağ'dan 2 bin 900, Ukrayna'dan 2 bin 900, İsrail'den bin 800 ve Arnavutluk vatandaşlarından da bin dolayında başvurunun olduğu bildirildi. Bulgar vatandaşlığı almak için başvuru sayısı 13 ile 233 arasında değişen ülkeler ise Türkiye, Suriye, Kazakistan, Lübnan, Afganistan, Polonya, Vietnam, Almanya, ABD, Fransa, Küba ve Yunanistan gibi ülke vatandaşlarının yer aldığı açıklandı. Herhangi bir ülke vatandaşlığı bulunmayan, ancak Bulgaristan vatandaşı olmak isteyenlerin sayısının ise 201 olduğu vurgulandı. Yapılan 82 bin başvurudan kaçının kabul edildiği ise açıklanmadı.

Gözlemciler, yanancıların Bulgar vatandaşlığına geçme taleplerinin artmasını, daha çok ülkenin yıl sonunda Avrupa Birliği üyesi olmasına bağlıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title