Haberler

Kıbrıs Rum Basınına Göre, Rum Yönetimi "En Son Asker Çekilmeden Geçidi Açmayız" Dedi

Rum Yönetimi, Lokmacı Bölgesinde Bulunan Geçidin, "En Son Türk Askeri de Çekilmeden Açılmasına İzin Vermesinin Söz Konusu Olmadığını" Açıkladı.

Rum yönetimi, Lokmacı bölgesinde bulunan geçidin, "en son Türk askeri de çekilmeden açılmasına izin vermesinin söz konusu olmadığını" açıkladı.

Güvenilir kaynaklar, Türk tarafının isteklerinin kabul edildiği diğer kapılardaki prosedürün aynısının uygulanacağını ve kapının yarın 09.00'da geçişe açılacağını ifade ediyor.

Kıbrıs Rum tarafında yayınlanan gazetelerden Simerini, "Türk Askerleri Varken Ledra (Lokmacı) Açılmaz - Hükümetin BM Aracılığıyla Net Mesajı" başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum yönetiminin, "Bölgede bulunan en son Türk askeri de çekilmeden Lokmacı geçidinin açılmasına müsaade etmesinin söz konusu olmadığını" BM aracılığıyla kesin şekilde ortaya koyduğunu yazdı.

Gazete, Lokmacı bölgesindeki asker meselesinin havada olduğunu ve bölgedeki çalışmalar devam ettiği için Lokmacı geçidinin, iki tarafın daha önce anlaştıkları gibi bugün açılması ihtimali bulunmadığını yazdı.

Rum yönetiminin, geçidin açılmasına bir şölen havası katma niyetinde olmadığı için Olli Rehn ve diğer AB yetkililerinin, Lokmacı'nın açılış etkinliklerine katılmak üzere Ada'ya gelmekten vazgeçtiklerini belirten gazete, özetle şöyle devam etti:

"Ledra caddesi, Başkan Hristofyas ve Mehmet Ali Talat arasındaki 21 Mart anlaşmasına rağmen işgal askerinin bölgede kalmakta ısrar etmesi nedeniyle, taahhüt edildiği gibi bugün açılmıyor. Ledra'nın bugün açılacağı taahhüdü, Kıbrıs'ta bulunan BM Genel Sekreter Yardımcısı Lynn Pascoe'nin geçitten geçebilmesi için verilmişti, ancak bu Türk askerinin reddine tosladı.

Türk medyasına göre General Büyükanıt, en azından bir silahlı askerin bölgede kalmasında ısrar ediyor. Hükümet ise Türk tarafının, sonunda uzlaşılanları yerine getireceği ümidiyle bu konuya karışmıyor. Kıbrıs hükümeti, askerlerin bölgeden çekilmesi gerektiği ana şartını içeren anlaşmaya uyulmasında ısrar ediyor. Güvenilir bilgilerimize göre hükümet BM ve Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi aracılığıyla, bölgeden en son Türk askeri de çekilmeden barikatın açılmasının söz konusu olmadığı uyarısında bulundu.

Bu arada Kıbrıs hükümeti, Ledra'nın açılması durumunda açılışa şölen havası katmak niyetinde değildir. EDEK Başkanı Yannakis Omiru'nun, 'Ne şölen ne de tören akıl karıdır. Çünkü biz işgalin görünmez hale gelmesini istiyoruz. Ledra'nın açılması, Berlin duvarının yıkılması olmayacak' ifadesi karakteristiktir. Omiru, Başkan Hristofyas'ın Hükümet Sözcüsü aracılığıyla ortaya koyduğu 'Türk askeri çekilmezse Ledra açılmayacak' tezini tamamen doğru buldu.

Sigma Televizyonu'nun dün gece yayınladığı üzere, AB'nin Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn ve Avrupa ülkelerinin bakanları, barikatın açılış etkinliklerine katılmak için Kıbrıs'a gelmek istediler. Ancak Kıbrıs Rum tarafı, sadece bir barikatın daha açılmasının söz konusu olduğunu ileterek bu gelişmeyi kibarca önledi.

Ledra'daki çalışmalar süratle devam ediyor ve Cuma gününe kadar tamamlanması bekleniyor. Dün mimarlar ve mühendisler kötü bir sürprizle karşılaştılar. Bazı binalara yerleştirdikleri desteklerin yeterli olmadığını, binaların güvenliğini sağlamadığını saptadılar ve önceki projelerini değiştirmek zorunda kaldılar. Bu arada Türk askeri dün de bölgede bulunuyordu ve hatta yapılması gereken çalışma konusunda görüş beyan etti. BM Barış Gücü bir kez daha tepki göstermedi." Fileleftheros, "Ledra Caddesi'ndeki Çalışmalar Türk Gözetiminde - Sivil Kıyafetli Türk Askerler İşçiler Arasında Geziyor" başlıklı haberinde, Lokmacı geçidinin açılması çalışmalarının Türk askerinin sıkı gözetimi altında devam etmekte olduğunu, Türk tarafından şu ana kadar, askerin bölgeden çekilmesine ilişkin herhangi bir işaret olmadığını yazdı.

Gazete, gerek Rum yönetiminin gerekse BM'nin, Türk askerinin Lokmacı'daki geçiş noktasından uzaklaşıp uzaklaşmayacağını pratikte saptamak için bölgedeki çalışmaların tamamlanmasını beklemekte olduğunu belirtti ve özetle şunları yazdı:

"Ledra caddesindeki işgal mevziindeki üniformalı Türk askerlerin ötesinde, çalışmalar devam ettiği müddetçe bölgede sürekli sivil kıyafetli askerler dolaşıyor. Türk askerlerin varlığı gerek BM Barış Gücü gerek Cumhuriyet makamları tarafından saptandı. BM'den bir kaynak bize, sivil kıyafetli Türk askerlerin her gün bölgede dolaştığını söyledi. Aynı kaynak, askerlerin çalışmaların devam ettiği bölgedeki varlıklarının zaruri görülmesi için hiçbir neden olmadığını da belirtti ve buna paralel olarak, her iki taraftan da işçiler dışında başka kişiler olmaması dileğinde bulundu.

Türk askerlerin varlığının işgal bölgelerinden işçilerin güvenliğiyle hiçbir alakası yoktur. Bu kişilerin hareketlerinden, her hareketi izlemek ve not etmek için bölgede oldukları anlaşılıyor. Bu hareketlere paralel olarak Türk tarafı, Ledra caddesinin bir bölümünün işgal askerinin denetimi altında olduğu ve halen BMBG tarafından kullanılmasına izin vermediği mesajını göndermeye çalışıyor. İşgal ordusunun bu hareketleri, ana şartı askerlerin geçiş yapacak kişilerin görüş alanından uzağa çekilmesi olan Ledra'nın açılması anlaşmasının Türk tarafınca uygulanması konusunda ilave soru işaretleri yaratıyor. Barış Gücü'nden bir kaynak bize bunun, geçit açıldığında ortaya çıkacağını söyledi. Benzer görüş hükümet tarafından da dile getirildi. Hükümet, askerlerin, geçiş yapacakların görüş mesafesinden uzağa çekilmesi konusunda varılan anlaşmanın Türk tarafınca uygulanıp uygulanmayacağını pratikte görmeyi bekleyecek." Aynı gazete, "Hükümet ve Partiler Beklemede" başlıklı haberinde, Rum yönetiminin ve siyasi liderliğinin, Lokmacı'nın açılması konusunda beklemede olduğunu ve buna paralel olarak, "Türk tarafınca daha fazla engel çıkartılmaması" umudunu dile getirdiklerini bildirdi.

Gazeteye göre, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas Lokmacı'yla ilgili soru karşısında, şimdilik açıklanacak bir şey olmadığını söylemekle yetindi.

Rum Meclis Başkanı Marios Karoyan, daha fazla engel çıkmaması ve Lokmacı'nın ve diğer barikatların açılması ümidini dile getirdi. Ancak Karoyan, böyle bir şeyin, KKTC'nin yükseltilmesini veya üzerinde anlaşmaya varılan ana tezlerden sapmaları gündeme getirmemesi gerektiği görüşünü ifade etti.

Fileleftheros, sözde "Özgür Girne" isimli örgütün, Lokmacı'nın açılmasının kabulünü "büyük bir siyasi hata" olarak değerlendirdiğini de bildirdi.

Örgüt tarafından Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas'a, Rum siyasi liderliğine ve Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposluğu'na gönderilen mektupta "Bu mesele bize göre, Kıbrıs sorununun esasını küçümseme ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tanınmasının azaltılmasına paralel olarak yasadışı rejimin daha çok tanınması senaryosudur" denildi.

Habere göre, adı geçen örgüt söz konusu mektubunda, bu gelişmenin KKTC olgularının meşruiyet kazanmasını ve Annan planında öngörüldüğü üzere Kıbrıs'ta, egemen varlıklar olarak, her birinin kendi coğrafi alanı bulunan, birbirlerini tanımaları ve federal bir hükümet çatısı altında birlikte yaşamaları gereken iki toplum olduğunun kabul edilmesini gündeme getirdiğine işaret etti. Mektupta ayrıca, Rum Yönetimi Başkanı'nın 21 Mart'taki görüşmede önce 8 Temmuz anlaşmasının hayata geçirilmesinde ısrar etmesi, başka şeyleri daha sonra incelemesi gerektiği görüşünü ortaya koydu.

Yine Fileleftheros, "Lefkoşa - Ara Bölgedeki Evler Yıkılıyor - Yaklaşık 250 Yapı Bıçak Sırtında" başlıklı haberinde, Lokmacı'daki ara bölgede bulunan binaların restore ediliyor olabileceğini, ancak Lefkoşa-ara bölge içerisindeki diğer yüzlerce binanın yıkılma tehlikesinde bulunduğunu yazdı.

Tamir-restorasyon amacıyla fotoğrafları çekilen 244 evin nihayetinde tamamen yıkılacağı ve geriye sadece fotoğrafları kalacağından korkulmakta olduğunu yazan gazete, Lefkoşa Rum Belediye Başkanı Eleni Mavru'nun, belediyenin söz konusu evlere ilgi göstermeye devam ettiğini, AB yönünde nabız yokladıklarını, ortamın olumsuz olmadığını ve bir aşamada, ara bölge içerisindeki evlerin desteklenmesine yönelik sistemli bir program başlayacağı umudunu taşıdıklarını söyledi.

Alithia gazetesi haberine, "Ledra Caddesi: Türk Ordusu Halen Vardır - Hükümet Uzun Yol'un Ne Zaman Açılacağını Bilmiyor" başlığıyla başlarken, Haravgi ise, "Ledra Hafta Sonundan Önce Açılıyor" başlığını seçti.

(MG-NO-NO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title