Haberler

Kars: Kars Barosu'ndan Basın Açıklaması

Kars Barosu avukatları, ücret alacaklarının ödenmemesi nedeniyle, tüm müdafi/vekil görevlendirmelerini durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Kars Barosu avukatları, ücret alacaklarının ödenmemesi nedeniyle, tüm müdafi/vekil görevlendirmelerini durdurma kararı aldıklarını açıkladı.

Kars Barosu avukatlarından 20 kişi, bugün Adliye Binası önünde ücretlerinin ödenmediği gerekçesiyle bir basın açıklaması yaptı. Baro Başkanı Avukat Necati Yakışırer imzasıyla yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"22 Temmuz 2006 tarihinde Ankara'da toplanan Türkiye Barolar Birliği, yönetim kurulu ve Baro Başkanları aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasına karar vermişlerdir. İnsan hakları anlayışındaki çağdaş gelişim ışığında, 18.11.1992 tarihinde Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununda 'müdafi tayini' konusunda düzenlemeler yapılarak, suçlama karşısında kalanların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesine uygun olarak bir müdafi hizmetinden yararlanmaları sağlanmış ve bu hizmetin maddi kaynağı da yargı harçlarının ve adli para cezalarının yüzde 15'i olarak gösterilmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Ceza Muhakemesi kanunumuzun müdafilik görevinin yerine getirilmesinde kabul ettiği 'İsteğe bağlı müdafilik' ve 'Zorunlu müdafilik' sistemlerinin her ikisi de soruşturma ve kovuşturmanın tüm saflarında, 'adil yargılanma hakkı' ve 'adaletin selameti' gereği olarak kişilerin kendi özgür iradeleriyle seçerek vekalet verip, ücretini ödeyecekleri bir avukatın hizmetinden yararlanmaları esasına dayanmaktadır. Maddi durumu uygun olmayanlara ise ücreti devlet tarafından ödenen müdafi/vekil görevlendirilecektir. Yasadan ve uygulamasından kaynaklanan sorunlar giderilmeden 04.12.2004 tarihinde kabul edilip, 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu ile görevlendirmenin kapsamı 'şüpheli/sanık'tan, 'şikayetçi', 'mağdur', 'suçtan zarar gören' ve 'katılan'a kadar genişletilmiş soruşturma ve kovuşturması bir müdafi/vekil bulunmadan yürütülemeyecek suçlar çoğaltılmış; böylelikle görevlendirilen müdafi/vekil sayısında olağan üstü artış gerçekleşmiştir" denildi.

Ayrılan kaynağı görevlendirmedeki bu artış karşısında yetersiz kaldığının da vurgulandığı açıklamada, şöyle devam edildi:

"2005 yılında görev alan meslektaşlarımızın ücretleri 2006 yılı ödeneğinin tüketilmesine karşın ancak ödenebilmiştir. 17 bin meslektaşımız, Avukatlık asgari ücret tarifesinin çok altında belirlenmiş olmasına karşın 2006 yılında bugüne kadar yaptıkları hizmetin ücretlerini alamamışlardır. Bu meslektaşlarımız bir kısım zorunlu giderleri de kendileri karşılamaktadır. 2006 yılında 01.06.2006 tarihine kadar yapılan görevlendirmeler için meslektaşlarımızın alacağı olan 67 milyon 460 bin 774,89 YTL için 20 milyon YTL'lik bölümü karşılanabilmiştir. Sorun 2005 Nisan ayından başlayarak başta Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili makamlara sunulmuş ancak çözüm sağlanamamıştır. Meslektaşlarımızın büyük özveriyle yürüttükleri ve angaryaya dönüşen hizmeti bu koşullarda sürdürmeleri olanaksızdır. Bu nedenle, 01.08.2006 tarihinden başlayarak, sorun tüm boyutlarıyla çözülene kadar ceza muhakemesi kanunu kapsamında ki tüm müdafi/vekil görevlendirmelerimizi durdurma kararı verdiğimizi, kamuoyumuzun bilgilerine saygılarımızla sunarız."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title