Haberler

Karadeniz'e Sınırı Olan Ülkeler Biraraya Geldi

Karadeniz'e Sahildar Ülkeler Sınır Güvenlik Liderleri Forumu Harbiye Askeri Müzesi'nde Düzenlendi. Bu Yıl Yedincisi Düzenlenen Toplantıya İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ile Karadeniz'e Sahildar Altı Ülkenin Sahil Güvenlik Liderleri Katıldı. 2000 Yılında Türkiye'nin Girişimiyle Başlatılan Toplant...

Karadeniz`e Sahildar Ülkeler Sınır Güvenlik Liderleri Forumu Harbiye Askeri Müzesi`nde düzenlendi. Bu yıl yedincisi düzenlenen toplantıya İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu ile Karadeniz`e sahildar altı ülkenin sahil güvenlik liderleri katıldı. 2000 yılında Türkiye`nin girişimiyle başlatılan toplantıda Türkiye dönem başkanlığını Gürcistan`dan devraldı. Böylece Türkiye stratejik öneme sahip Karadeniz`in bir yıl süreyle başkanlığını yürütecek.

Toplantıya katılan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, globalleşen dünyada başta terör olmak üzere çeşitli uluslararası suçla mücadelede işbirliğini önemine dikkat çekerek forumun Karadeniz`de güvenliğin sağlanmasında ve uluslarası suçlarla mücadele son derece önemli olduğunu belirtti. Aksu, ¨Günümüzde başta terör olmak üzere her türlü organize suç, uyuşturucu madde ve insan kaçakçılığı, mali suçlar ve siber suçlarla mücadelede uluslararası işbirliğine her zamankinden daha fazla ihtiyaç vardır. İşte bu nedenle iktidar sahiplerinin ülke yönetimlerinin sınır aşan suçlarla mücadele konusu ajandalarının en önemli maddesidir. Evrensel bir kavram olan suçun dini, milliyeti yoktur. Bu nedenle sınır aşan suçlarla mücadelde işbirliğinin boyutu evrensel olmalıdır. Bu toplantının ülkelerimiz arasındaki işbirliğini ve dostluğunu artıracağına inancım tamdır¨ dedi.

Türkiye`nin terör, göçmen kaçakçılığı, uyuşturucu madde ve insan ticareti ile mali suçlar ve sınır güvenliği konularında 53 ülke ile 102 anlaşma imzaladığını ifade eden Aksu, ¨Ülkemiz yıllardır bu olaylarla mücadeleyi bir devlet politikası haline getirmiştir. Atatürk`ün `Yurtta Sulh Cihanda Sulh` politikası doğrultusunda kendisini tüm ülkelerle barışçıl ilişkilere sahip olmaya adamış ve uluslarası barış ile istikrar katkısı olacak her gayreti desteklemiştir¨ diye konuştu.

AKSU: KARADENİZ DÜNYANIN EN ÖNEMLİ ENERJİ KORİDORLARINDAN BİRİDİR

Aksu konuşmasında Karadeniz`in birbirinden farklı dil, din ve kültürü bir araya getiren zengin bir medeniyet olduğunu, bu nedenle medeniyetler arasındaki işbirliği açısından dünyanın en önemli bölgelerinden biri olduğunu ifade etti. Karadeniz`in önemli bir enerji koridoru olduğunu da hatırlatan Aksu, güvenlik endişelerinin olmadığını ancak bölgedeki işbirliğinin muhtemel riskleri ortadan kaldırması açısından son derece önemli olduğunu belirtti. Aksu, ¨Karadeniz`de güvenlik tehlikesi olmasa da risklerin bulunduğunu biliyoruz. Bu riskler kontrol altına alınmazsa tehlikeye dönüşebilir. Son on yılda Hazar ve Orta Asya kaynaklarının dünya pazarına açılmasıyla birlikte Karadeniz dünyadaki önemli enerji koridorlarından biri haline gelmiştir. Bu nedenle koridorun güvenliğini sağlamak temel görevlerimiz arasındadır¨ dedi.

Aksu, önümüzdeki günlerde imzalanacak bir anlaşmayla bu güvenliğin yasal platformda da sağlanmış olacağını duyurarak sözlerini şöyle sürdürdü; ¨Bu forumun elde ettiği en önemli kazanımlardan birisi de imzalanacak olan `Karadeniz`e Sahildar Ülkeler Sınır Güvenlik Liderleri İşbirliği Anlaşması`dır. Bu anlaşma mevcut işbirliğini sağlam hukuki temele oturtulmasını sağlayacaktır.¨

TÜRKİYE DÖNEM BAŞKANLIĞINI GÜRCİSTAN`DAN DEVRALDI.

Toplantı sonunda Türkiye Karadeniz`e Sahildar Ülkeler Sınır Güvenlik Liderleri Forumu`nun yedinci dönem başkanlığını Gürcistan`dan devraldı. Gürcistan Devlet Sınır Koruma Teşkilatı Başkanı Tümamiral David Gulua, dönem başkanlığının simgesi olan deniz çanını Türkiye Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Can Erenoğlu`na alkışlar eşliğinde teslim etti.

Gürcistan Devlet Sınır Koruma Teşkilatı Başkanı Tümamiral David Gulua, Bakan Aksu`ya teşekkür ederek kendisinin konuşmasında bahsettiği hususların Karadeniz`de işbirliğini geliştirilmesi ve güvenliğin sağlanması açısından kendilerine örnek olacağını ifade etti. Bir günlük toplantıda, Karadeniz sınırlarının korunması, terör, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı suçlarıyla ortak mücadele ve Karadeniz`deki enerji kaynakları konuları tartışıldı. Toplantıda forumun Karadeniz`e sahildar 6 ülkenin bayraklarından oluşan yeni logosu da oy birliğiyle kabul edildi. Toplantının ardından Bakan Aksu, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Ukrayna Sahil Güvenlik Liderleriyle bir aile fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title