Haberler

Kapatılması Planlanan Beldelerden Protesto Eylemi

Konya'nın Beyşehir, Seydişehir, Hüyük, Derebucak, Derbent, Taşkent İlçelerine Bağlı Nüfusu 2 Binin Altında Kalan Beldelerin Belediye Başkanları ve Belde Sakinleri Beyşehir İlçesinde Biraraya Gelerek Alınan Kararı Protesto Etti. Terminal Önündeki Beyşehir-konya Karayolu Kavşağının Bir Bölümünü Trafiğe Kapatan Belediye Başkanları ve Kalabalık, Tasarının Yeniden Gözden Geçirilmesini İstedi.

Konya'nın Beyşehir, Seydişehir, Hüyük, Derebucak, Derbent, Taşkent ilçelerine bağlı nüfusu 2 binin altında kalan beldelerin belediye başkanları ve belde sakinleri Beyşehir ilçesinde biraraya gelerek alınan kararı protesto etti. Terminal önündeki Beyşehir-Konya karayolu kavşağının bir bölümünü trafiğe kapatan belediye başkanları ve kalabalık, tasarının yeniden gözden geçirilmesini istedi.

Nüfusunun 2 binin altına düşmesi nedeniyle kapatılma kararı alınan belde belediyelerinde Meclis genel kuruluna gelen yasa tasarısına tepkiler büyüyor. Kapatılması planlanan beldeler ise tasarının onaydan geçmemesi için harekete geçerek protesto gösterileri yapmaya başladı. Beyşehir Otogarı önünde toplanan Konya'nın 6 ilçesine bağlı AK Parti de dahil çeşitli siyasi partilere mensup 27 belde belediye başkanı bir araya gelirken, düzenlenen programa beldelerden otobüslerle gelen kalabalık bir vatandaş topluluğu da katıldı. Ellerinde taşıdıkları döviz ve pankartlarla belediyelerinin kapatılmasını istemeyen kalabalık, basın açıklaması için terminal önünden Beyşehir-Konya karayoluna yürümek isteyince polis engeliyle karşılaştı. Karayolu üzerinde basın açıklaması yapmak isteyen kalabalığa polis tarafından "Karayolunu trafiğe kapatmayın" çağrısı yapılırken, buna direnen kalabalık açıklama sona erinceye kadar yol üzerinden ayrılmadı.

Kapatılan karayolu üzerinde belediye başkanları adına bir basın açıklaması yapan AK Partili İlmen Belde Belediye Başkanı Hürriyet Şahin, Konya'nın 6 ilçesine bağlı belde belediyeleri olarak hükümetin aldığı bu kararın halk ve belediye başkanları olarak tekrar gözden geçirilmesini istediklerini bildirdi. Başkan Şahin açıklamada şunları söyledi:

"Medeni yaşama alışmış bu insanlar tekrar 'siz köylüsünüz, köylü kalacaksınız' denilerek, medeni hizmetlerden uzak kalmaya zorlanmaktadır. Türkiye'mizde en çok kapatılan belediye sayısı Konya'mızda yer almaktadır. Ayrıca en çok nüfusu azalan il Konya'dır. Bu insanları yerinde tutamayıp toprağından göç etmeleri belediyelerin suçu değil, şimdiye kadar buralarla ilgili tedbir almayan, istihdam sağlamayan şimdiye kadar gelmiş geçmiş hükümetlerin suçudur" şeklinde konuştu.

Nüfusu 52 kişi eksik çıkması nedeniyle kapatılması planlanan beldeler arasında yer alan Yeşildağ Belediyesi'nin Belediye Başkanı Yüksel Ergun ise, belediyelerin kapatılmasına gerekçe gösterilen sebepleri haklı ve mantıklı bulmadıklarını, sadece nüfus kriterine bakılarak alınan hazırlanan bu tasarının Meclis onayından geçmeyerek yeniden gözden geçirilmesini istediklerini söyledi. Basın açıklamasının ardından belediye başkanları ve kalabalık sessizce dağıldı. Bu arada, protesto gösterisine nüfusu 2 binin üzerinde olmasına rağmen tasarıya karşı çıkan bölgede bulunan bazı belde belediye başkanlarının destek vermek amacıyla katılması da dikkat çekti.

(ARÖ-FM-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title