Haberler

Kanadoğlu'ndan Üskül'ün Anayasa Yorumuna Yanıt: "Ulus Devlet Ortadan Kaldırılmak İsteniyor"

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül'ün "Sivil ve Renksiz Anayasa" Önerisini Sert Dille Eleştirdi. Kanadoğlu, Anayasa'dan Kaldırılması İstenen Niteliklerin Ulus Devletin Yapı Taşları Olduğunu Söyleyerek "O Zaman Siz Ulus Devletin Ortadan Kalkmasını veya Zayıflatılmasını İstiyorsunuz" Dedi.

Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül'ün "sivil ve renksiz anayasa" önerisini, ulus devletin ortadan kaldırılmasına dönük bir değerlendirme olarak yorumladı.

Kanadoğlu, Zafer Üskül'ün "Anayasada Atatürk ilke ve inkilaplarına gerek yok" şeklindeki açıklamasını ANKA'ya değerlendirdi.

Kanadoğlu, Anayasa'dan kaldırılması istenen niteliklerin ulus devletin yapı taşları olduğunu söyleyerek "O zaman siz ulus devletin ortadan kalkmasını veya zayıflatılmasını istiyorsunuz" dedi.

Kanadoğlu, söz konusu değerlendirmenin, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerine karşı olduğunu belirtti.

AKP'nin seçim propagandasında "tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak" dediğini hatırlatan Kanadoğlu, Anayasa'da Üskül'ün önerdiği şekilde bir değişiklik yapılmasının bu özellikleri tehdit edeceğini dile getirdi. Bu prensiplerin de Atatürk ilke ve devrimleri tarafından sağlandığını ifade eden Kanadoğlu, "Yani siz partinin de seçimde kullandığı Atatürk devrim ve ilkelerinin yarattığı bu olguyu doğrudan doğruya reddediyorsunuz demektir" dedi.

"KURNAZCA AMA GERÇEKLİĞİ YOK"

Sabih Kanadoğlu, Üskül'ün "söz konusu niteliklerin herkesin ortak değeri olduğu ve yazılı olmasına gerek olmadığı" şeklindeki yorumunu da "kurnazca ama gerçekliği olmayan bir yaklaşım" olarak değerlendirdi.

Kanadoğlu şunları söyledi:

"En renkli düşünceler özellikle en keskin yön değiştirenler tarafından üretilir. Bu talihsiz anımsatma mesajı doğrudan AKP yönetiminedir. AB sözcülerinin yıllardır Türkiye'den istediklerinin tekrarından ibarettir. Her devletin bir kuruluş felsefesi ve temel ilkeleri vardır ve bunlar anayasalarında yer almaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşu Atatürk milliyetçiliğine, devrim ve ilkelerine dayanmakta ve bu nedenle Anayasa'nın değişmez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez maddeleri arasında bulunmaktadır.

Renksiz ve her ideolojiye eşit mesafede Anayasa yapma heves ve isteklerinin en fazla ihtiyaç duyduğumuz bir zamanda milli birlik ve bütünlüğümüze vereceği zarar iyi hesap edilmelidir."

Türkiye'nin "tuzu kuru bir ülke" olmadığını kaydeden Kanadoğlu, Üskül'ün önerilerinin "kuruluşundan bu yana bu tür tehditlerle karşı karşıya kalan devleti temelden sarsacak teklifler" olduğunu belirtti.

ANAYASA'DAKİ MADDELER

AKP Mersin Milletvekili Zafer Üskül'ün "sivil ve renksiz bir anayasa" için Anayasa'dan çıkarılması gerektiğini söylediği "Atatürk milliyetçiliği" ile "Atatürk ilke ve inkılapları" terimlerinin geçtiği Anayasa maddeleri ise şunlar:

-Anayasa'yı tanımlayan "Başlangıç" bölümünün 1. ve 5. paragrafları,

-"Cumhuriyetin nitelikleri" başlığında yer alan ve "değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez" maddelerden olan 2. Madde,

-"Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler" başlığında yer ve eğitim ve öğretimin nasıl yapılacağını tanımlayan 42. Madde,

-"Devlet, istiklal ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin" gelişmelerini sağlayıcı tedbirlerin alınmasını öngören 58. Madde,

-Milletvekili andını içeren 81. Madde ile Cumhurbaşkanı andını tanımlayan 103 Madde,

-"Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu"nu ve amaçlarını içeren 134. Madde,

-Cumhurbaşkanlığı Konseyi'nin görevlerini sıralayan Geçici Madde 2. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title