Haberler

Kafa Travmaları

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Veli Çıtışlı, Kronik Kafa Travmalarının Yaşlılar ve Alkoliklerde Sık Karşılaşılan Bir Durum Olduğunu Söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Veli Çıtışlı, kronik kafa travmalarının yaşlılar ve alkoliklerde sık karşılaşılan bir durum olduğunu söyledi.

Denizli Devlet Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Veli Çıtışlı, Türkiye'de kafa travmalarının birinci sırada, gelişmiş ülkelerde ise üçüncü veya dördüncü sırada ölüm nedeni olduğunu belirterek, "Trafik ve iş kazaları, yüksekten düşme, darp, delici ve kesici aletler, yaralanma, ateşli silahlarla yaralanmalar sonucu meydana gelen kafa travmalarına karşı dikkatli olmak gerekiyor" dedi. Kafa travmalarının sık karşılaşılan, adli, tıbbi ve cerrahi yönleri ile bugün için hala önemli sorunlarla dolu bir sağlık

sorunu olduğunu anlatan Çıtışlı, şöyle konuştu: "Kafa travmalarında, travmayı takip eden dönemde ölüm hızı en yüksektir. Bu gerçek göz önüne alındığında, kısıtlı zaman dilimlerinin, ölüm ve hastalık durumunun düşürülmesi amacıyla en iyi şekilde kullanılması gerekmektedir."

En çok travmanın yan, üst ve ön bölgede görüldüğünü ve genellikle beraberinde beyin hasarı getirebileceğini belirten Çıtışlı, "Kafa kemiklerinde kırık olmayabilir. Genellikle erişkinlerde meydana gelir. Yaşlılar ve alkoliklerde daha sıktır" diye konuştu.

Dr. Veli Çıtışlı, kafa travmalarının künt baş ağrısı, kişilik değişiklikleri, unutkanlık ve bunama şikayetleri, konuşma bozukluğu, kitle etkisi, gözle ilgili bazı sorunlar ve şuur kötüleşmesinin artmasıyla tek taraflı felç ve şuur seviyesinde değişikliklere neden olabileceğini söyledi. Dr. Veli Çıtışlı, önemsiz sayılan bir travmanın ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini sözlerine ekledi.

(AV-AT-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title