Haberler

İzmir: Zeytinyağı Sektörü Masaya Yatırıldı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (Ebso) Tarafından Zeytinyağı Sorunlarının Belirlenmesi ve Çözüm Önerilerinin Tartışılması İçin Sektör Temsilcileri ile Birlikte Toplantı Gerçekleştirildi. İzmir Çevre ve Orman İl Müdürü Yard. Doç. Osman Tatar, Hızla Gelişen Zeytinyağı Sektörüyle Birlikte Sorunların da Büyüdüğüne Dikkat Çekti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından zeytinyağı sorunlarının belirlenmesi ve çözüm önerilerinin tartışılması için sektör temsilcileri ile birlikte toplantı gerçekleştirildi. İzmir Çevre ve Orman İl Müdürü Yard. Doç. Osman Tatar, hızla gelişen zeytinyağı sektörüyle birlikte sorunların da büyüdüğüne dikkat çekti.

Ege Bölgesi Sanayi Odası meclis toplantısında sezonluk faaliyet gösteren zeytinyağı sektörü temsilcilerine yönelik zeytin karasuyu ile ilgili düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Tatar, yasa ve yönetmeliklerin üretici ve sanayicileri zorlayacağını anlattı.

Tatar, "Üretimde AB'nin gerisindeyiz. İspanya'da 300 bin adet ağaç varken 1 milyon 300 bin ton zeytinyağı üretimi var. Türkiye'nin 120 bin ağacı varken 400 bin ton olması gereken zeytinyağı üretimi 150 bin ton düzeyinde. Demek ki üretimde de sorun var. Zeytinyağı sektörü gelip geçiçi bir sektör değil. Bilim ve teknolojinin getirdiği yenilikler kullanılmalı. Zeytin karasularını normal atık sular ile karıştırmamak gerekiyor. Karasuların bertaraf edilmesi konusunda yasa ve yönetmeliklere uyulmalı" dedi.

İzmir Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürlüğü'nde görev yapan Çevre Yüksek Mühendisi Esra Horasan ise zeytin karasuyunun masum bir atık olmadığına dikkat çekti. Zeytin karasularının bertaraf edilmesi ile ilgili olarak Avrupa ülkelerinde buharlaştırma yönteminin kullanıldığını ve Türkiye'deki firmalara da bunu önerdiklerini anlatan Horasan, " Yasa ve yönetmeliklerle zeytin karasularının bertaraf edilmesi konusunda ağırlaştırılmış cezalar var. Bunlara uymayanlara 60 bin YTL para cezası ve 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası var. Biz firmaların yasal yaptırımlarla cezalandırılmalarını değil, yasa ve yönetmeliklere uymalarını istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title