Haberler

İzmir: Endüstriyel Otomasyon Teknolojilerinde Eğitim Atağı

Türk ve Japon hükümetleri arasındaki teknik işbirliği çerçevesinde, 2000 yılında Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümü açılan Türkiye'deki 2 Anadolu Teknik Lisesinden biri olan Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik Endüstri Meslek Lisesi(EML), projenin ülke geneline yaygınlaştırılması konusunda 2 yeni eğitim hamlesine daha imza atıyor.

Türk ve Japon hükümetleri arasındaki teknik işbirliği çerçevesinde, 2000 yılında Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümü açılan Türkiye'deki 2 Anadolu Teknik Lisesinden biri olan Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik Endüstri Meslek Lisesi(EML), projenin ülke geneline yaygınlaştırılması konusunda 2 yeni eğitim hamlesine daha imza atıyor.

Türkiye'de 20 tane Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümü açılacak. Bölümün öğretmenleri, İzmir'de yetiştirilecek. Ders kitabı yazımı, öğretim programlarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırması, okulların organizasyonu gibi konulara destek sağlanması amacıyla Japonya'ya yeni bir proje başlatılması teklifi sunuldu. Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, sanayicinin nitelikli ara eleman ihtiyacına dikkat çekerken, projenin yaygınlaştırılması ve öğrenci sayısının artırılması gerektiğini ifade etti.

Türk-Japon Parlamento Dostluk Grubu Başkanı Hiromichi Watanabe, milletvekili Issyu Sugawara, Japon Dışişleri Bakanı eski Yardımcısı İchiro Aisawa, Japonya Büyükelçiliği Basın ve Kültür Ataşesi Akifumi Fukuoka'dan oluşan Japon heyeti, Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik EML'nde incelemelerde bulundu. Japon heyetin, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümüne yapılan yardımlar, mezun olan öğrencilerin iş bulma durumu ve Japon uzmanların faydalı olup olmadıkları konularında okul müdürü Satı Çalışkan'dan bilgi aldığı ziyarette, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Taşkın, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Salgın, okul kurucusu İzmirli hayırsever sanayici merhum Mazhar Zorlu'nun oğlu Nafiz Zorlu ile EBSO Teknik Eğitim Komitesi Üyesi Nadir Erdir de okulun ve eğitimin sanayiciye olan katkılarını belirtti.

İzmir'de bulunan 5 üniversitede mühendislik eğitimi verildiğini hatırlatan Tamer Taşkın, "Sanayici olarak bizlerin ihtiyaç duyduğu kilit elemanları, bu okullar yetiştiriyor. Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik EML'nin Japonlarla yaptığı proje, her sektörde geçerli. Bu projenin en büyük destekçisiyiz. Odamıza, 45 değişik sektörde üye 6 bin 500 sanayici var. Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümü mezunlarının sayısı artırılmalı" dedi.

Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Salgın, teknik eğitim konusunda sanayicilerle işbirliği içinde çalıştıklarını belirtirken, "Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik EML, buna en güzel örnek, gelecekte sanayiye yön verecek. EBSO, çalışmalarımıza yardımcı oluyor. Sanayiciler, teknik okullarda kendi meslekleri hakkında öğrencileri bilgilendiriyor. Meslek okullarımız, tam kapasiteyle çalışıyor, imkanlarını sonuna kadar kullanıyor" diye konuştu. Sanayici Nafiz Zorlu da okulun mezunlarının, fabrikalarda makineleri çalıştıracak uzman elemanlar olduklarını vurguladı. Zorlu, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi mezunlarının, iş bulma sorunu yaşamadığını da anlattı.

Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik EML'deki laboratuvarları gören ve projeye ilişkin aldıkları bilgilerden memnun olan Japon heyeti, "Türkiye'nin çok gelişmiş silikon vadisi" benzetmesini yaptı. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra teknolojiye inanan ve teknolojiyi bilen insanlar sayesinde büyük bir kalkınma hamlesi gerçekleştirdiklerini hatırlatan Japon heyeti, "Şimdi emekli olan bu insanlar, Türkiye'nin kalkınmasına da katkıda bulunabilir. Eğitimde işbirliği geliştirilmeli. Otomasyon sistemini çalıştıran firmalar ve kurumlarla işbirliği, her 2 taraf için de faydalı olur" şeklinde ifadeler kullandı.

Türk ve Japon Hükümetleri arasındaki teknik işbirliği çerçevesinde, Türkiye' deki Anadolu Teknik Liselerinde "Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Bölümü" kurulması için 12 Ekim 2000 tarihinde bir proje protokolü imzalandı. Tarafların görüşmeleri ve yapılan incelemeler sonucunda proje okulları olarak, İzmir Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesi ile Konya Adil Karaağaç Anadolu Teknik Lisesi seçildi.

2001 yılında başlayan 5 yıllık proje çalışmaları süresince; İzmir Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Meslek Lisesinde 9, Konya Adil Karaağaç Anadolu Teknik Lisesinde 7 adet atölye ve laboratuarın tamamı, Japon hükümetince bağış olarak donatıldı. Projenin başlangıç tarihinden itibaren, 6 Japon uzman, İzmir Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesinde görevlendirildi. Bu uzmanlar, zaman zaman Konya'daki proje okuluna da giderek oradaki çalışmalara katıldı. İhtiyaç duyuldukça, Türkiye'dekilerin yanı sıra kısa dönemli olarak Japonya'dan yeni uzmanlar görevlendirildi. Proje süresince İzmir Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesinden 18, Konya Adil Karaağaç Anadolu Teknik Lisesinden 11 öğretmen, Japonya'da eğitim gördü. Halen Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesinden bir öğretmen yüksek lisans yapıyor.

2001-2002 Eğitim-Öğretim yılında bölüme alınan ilk öğrenciler, 2004 yılı yaz aylarında, 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılında alınan ikinci grup öğrenciler, 2005 yılı yaz aylarında çeşitli işletmelerde staj çalışmaları yaptı. Öğrencilerin staj yaptığı tüm işletmelerde, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri bölümünde yetişen öğrencilere, sanayide ara eleman olarak çok ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Bölüm, ilk mezuniyetini, 43 öğrenciyle 2005-2006 öğretim yılı sonunda verdi. Mezun olan öğrencilerin yarısından fazlası, üniversiteye girme başarısı gösterdi. 10 öğrenci de özel sektörde çalışma hayatına atıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nca çeşitli sanayi odalarının da görüşleri alınarak yapılan değerlendirmeler sonucunda, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Elektronik ve Mekanik bölümlerinin, ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacağı tespit edilirken, bu bölümlerin, Türkiye genelinde 20 okulda daha yaygınlaştırılması kararlaştırıldı. 2005-2006 öğretim yılında 10 okulda bölüm açıldı. Bu sayı, 2006-2007 öğretim yılında 20'ye tamamlanacak.

Türkiye genelinde yaygınlaştırılan bölümlerde görevlendirilecek öğretmenlerin eğitilmeleri amacıyla, İzmir Mazhar Zorlu Anadolu Teknik Lisesinin bünyesine, içinde laboratuar ve 60 yatak kapasiteli pansiyonu bulunan 6 katlı "Öğretmen Eğitim Merkezi" binası yapılıp hizmete açıldı.

Öğretmen Eğitim Merkezi'nde proje kapsamında eğitim gören bölüm öafe bulma sorunu yaşağretmenleri, öğretim görevlisi olarak görevlendirilecek. İlk etapta, yaygınlaştırma kapsamına alınan 20 okulda görevlendirilecek öğretmenlerin eğitimi planlanıyor. Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Elektronik ve Mekanik bölümleri için, her okula 15 öğretmen görevlendirilecek.

5 yıllık proje çalışmaları süresince eksik kalan ders kitabı yazımı, yazılan kitapların gözden geçirilmesi, öğretim programlarının geliştirilmesi, yaygınlaştırma okullarının organizasyonu, öğretmen eğitim merkezinin öğretim programı ve ders kitaplarının hazırlanması vb. çalışmalara destek sağlanması amacıyla, Japon tarafına, mevcut projenin uzatılması veya bu işler için yeni bir proje başlatılması teklifinde bulunuldu. Mazhar Zorlu Anadolu Teknik ve Plastik EML, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu'daki teknik okul öğretmenlerine de Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri eğitimi vermek istiyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title