Haberler

İstanbul: Evyap, Erzurum'un 2 Köyüne El Koydu

Tema Tarafından Başlatılan "El Koyun" Kampanyasına Katılan Evyap, Erzurum'un Bozyazı ve Göbekören Köylerine El Koydu. Evyap Bu Köylerde Yem Yetiştiriciliği ve Büyükbaş Hayvancılığın Geliştirilmesine Yönelik Çalışmalar Yapmayı Hedefliyor

TEMA tarafından başlatılan "El Koyun" kampanyasına katılan Evyap, Erzurum'un Bozyazı ve Göbekören köylerine el koydu. Evyap bu köylerde yem yetiştiriciliği ve büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapmayı hedefliyor

Köyden kente göçü tersine çevirmek için TEMA tarafından başlatılan "El Koyun" kampanyasına destek veren Evyap, Erzurum'un Çat ilçesine bağlı Bozyazı ve Göbekören köylerinin kalkınmasına yönelik projeye sahip çıktı. Evyap, yaklaşık 3 yıl boyunca 400 bin YTL tutarındaki projeyi yönetecek.

Yapılan açıklamaya göre, tarım ve hayvancılıkla geçinemeyen ve her evden en az bir kişinin büyük şehirlere mevsimlik işçi olarak gittiği 2 köy, Osmanlı-Rus savaşı sırasında Erzurum'a göç edenler tarafından kuruldu. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Bingöl ve Muş'tan gelen aileler de köye yerleşti. 1980'li yılların başından itibaren başta Ankara ve İstanbul olmak üzere büyük kentlere göç veren Bozyazı'da 70 hanede 500 kişi yaşıyor. Göbekören'de ise sadece 30 hane kaldı. Her iki köyün de ana geçim kaynağı büyükbaş hayvancılık. Küçük baş hayvancılık ise yok olmak üzere ve iki köyde sadece 2 aile sadece bu işi sürdürüyor. Her iki köy için proje kapsamındaki faaliyetler sonucunda doğru tarım teknikleri kullanılarak eğitimli ve bilinçli çiftçilik yapılmaya başlanmasıyla, tarımsal ve hayvansal üretimde verim ve kalite artırılacak, mevcut kaynaklar da daha etkin kullanılmaya başlanacak. Alternatif geçim kaynaklarının yaratılmasıyla ise Bozyazı ve Göbekören köylerinde yaşayanların gelir seviyelerinde ve yaşam standartlarında bir değişim ve iyileşme hedefleniyor. Gelir seviyesi yükselen ve verilen eğitimlerle bilinçlendirilen köy halkının doğru ve kontrollü tarım yapmaya başlamasıyla doğal kaynaklar üzerindeki tahrip edici baskı azalacak, tarım alanlarında görülen erozyonun önlenmesi sağlanacak.

Konuya ilişkin olarak bir açıklamada bulunan proje lideri Evyap Yürütme Kurulu Üyesi Bekir Kılıç, sosyal sorumluluk bilincinde olan bir kurum olarak, bu projeyi sahiplenmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Projenin geniş kitlelere ulaşması halinde, köyden şehirlere göçün büyük ölçüde gerileyeceğine dikkat çeken Kılıç, "Her iki köyde de tarımsal ve hayvansal üretimin geliştirilmesine yönelik çalışmalara ağırlık verilecek. Bununla birlikte alt yapı faaliyetleri ve alternatif geçim kaynakları da yaratarak ailelerin geçim kaynaklarını artıracağız. Çalışanlarımız ile iki köy halkı arasında kurulacak iletişim ile köyde üretilecek ürünlerin pazarlamasında sürekli destek verilecektir. Bu projenin tüm Türkiye'ye örnek olması için gerekli çaba harcanacaktır" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title