Haberler

'İsrail Güç Şımarıklığına Alışık'

Güncelleme:

Başbakan Erdoğan, 'İsrail Bölgede Orantısız Güç Kullanma Şımarıklığına Alışık' Dedi.

Başbakan Erdoğan, İsrail'in yaptıklarının, savaş zamanında dahi suç sayılacak nitelikte olduğunu belirterek, ''İsrail bölgede orantısız güç kullanma şımarıklığına alışık'' dedi.

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile Çırağan Sarayı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında, yardım gemilerinde sadece Türk gönüllülerin değil, 32 ülkeden gönüllülerin bulunduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:

''İsrail'in bu yaptıkları, savaş zamanında dahi suç sayılacak niteliktedir. Bu suçu işleyenler, şimdi gerçekleri örtbas etmeye çalışıyorlar. İsrail'in öteden beri izlediği umursamaz politikalar, insan hakları ve insani boyutlarının yanı sıra Ortadoğu bölgesinde barış ve istikrarın tesisine son derece menfur etkide bulunmaktadır. Bölgedeki barış çabalarına şiddetle karşılık veren, çünkü onu bu şekilde şımartan sınırsız imkanlara haiz, hele hele bölgede orantısız güç kullanma şımarıklığına da alışık, bu noktada arkadan kendisini besleyen, destekleyen güçler olduğunu da görüyor veya bunu var sayıyor.

-''KARARLI TEPKİLERİN VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR''-

Uluslararası toplumun geniş bir kesiminin, bu olayın sorumlularının yaptıklarının yanlarına kar kalmaması yönündeki güçlü beklentisinin karşılıksız bırakılmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, uluslararası hukuk çerçevesinde ve ilgili örgütler tarafından bu hukuksuz eyleme karşı kararlı tepkilerin verilmesi gerektiğini söyledi.

-''AMBARGO VE ABLUKANIN KALKMA ZAMANI GELMİŞTİR''

İsrail'in bugüne kadar BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı 100'e yakın kararın neredeyse tamamına yakınını uygulamadığını belirten Başbakan Erdoğan, Suriye'nin, Türkiye'nin bu tutumuna tam destek vermesinin kendilerini son derece memnun ettiğini dile getirerek, ''Artık devir uygulama devridir. Gazze'ye yönelik ambargo ve ablukanın kaldırılmasının zamanı gelmiştir'' diye konuştu.

-''ŞEHİTLERİMİZİN HESABINI İSRAİL ÖDEYECEKTİR''-

BM Güvenlik Konseyi'nin olağanüstü toplantısından sonra İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine yönelik saldırısına ilişkin olarak soruşturma komisyonu kurulması kararı verdiğini ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile yaptığı telefon görüşmesinde de onların hazırlıklarına olumlu baktıklarını ifade ettiklerini yineleyen Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bu şimdi işin bir adımı. Bir diğer adım, Cenevre boyutu. Oranın da kesin takipçisi olacağız ve bunun dışında atmayı planladığımız şu anda buna yönelik de bir sürecimiz var. Çalışmalar bu konuda da yürüyor. Oradaki akan kanların ve o şehitlerimizin hesabını, bedelini İsrail kesinlikle ödemek durumundadır, ödeyecektir. Bunu biz hukuk çerçevesi içerisinde şu anda sürdüreceğiz.''

Kaynak: AA / Politika

Haberler

title