Haberler

İsrail'den Rusya'ya Tepki

İsrail, Rusya'nın Suriye'ye Silah Satacağı Yolundaki Haberlerle Çalkalanırken İsrailli Politikacılar, Ortadoğu'yu Savaşa Sürüklemekle Suçladığı Rusya'ya Ateş Püskürüyor.

İsrail, Rusya'nın Suriye'ye silah satacağı yolundaki haberlerle çalkalanırken İsrailli politikacılar, Ortadoğu'yu savaşa sürüklemekle suçladığı Rusya'ya ateş püskürüyor.

Rusya'nın Suriye'ye silah satacağıyla ilgili geçtiğimiz gün İsrail basınında manşetlerde yer alan haberlerin ardından, İsrailli yetkililer Rusya'nın Suriye'ye anti tank ve uçaksavar füzeleri satma kararına sert tepki gösterdi. İsrailli yetkililere göre, Rusya'nın Suriye'ye satmayı planladığı bu gelişmiş teknoloji füzeler, Suriye üzerinden Lübnan'da Hizbullah'ın eline geçecek. Geçen yaz ayında yaşanan İsrail-Lübnan savaşında Hizbullah İsrail'e karşı 4 binin üzerinde füze kullanmıştı. ABD ve İsrailli yetkililerin raporlarına göre, bu 4 bin füze, İran ve Suriye tarafından Hizbullah'a yollanmıştı.

Bu haberlerin ışığında Rusya'ya tepki gösteren İsrailli yetkililer arasında eski Dışişleri Bakanı Silvan Shalom da var. İsrail radyosuna bir açıklama yapan Shalom, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i, Ortadoğu'da negatif bir rol oynamakla suçladı. Shalom, Putin için, "Ateşle oynuyor ve Ortadoğu'yu yakacak. İsrail bu fikirle yaşayamaz" dedi.

Ortadoğu'da, silahların azaltılması gereken bir dönemde olunduğunu ifade eden Shalom, Suriye-İran ve Hizbullah işbirliğini de 'şeytanca' olarak niteledi. İsrail ile Rusya arasındaki ilişkiler Hizbullah savaşından bu yana her gün daha kötüye gitmekte. Zira savaşta Hizbullah'ın kullandığı katyuşa füzeleri Rusya yapımı. Rusya'nın Suriye'ye satacağını açıkladığı yeni anti tank füzeleri ise, katyuşalardan daha da gelişmiş. İsrail sadece bu füze satışından değil, Rusya'nın İran'ın nükleer programına verdiği destekten de rahatsız. Shalom'a göre, Rusya bu konuda ABD ile işbirliği yapmalı ve İran'a yaptırım uygulanmasına destek vermeli. Shalom ayrıca Rusya'nın, etkinliğini İran'ın yanı sıra Suriye üzerinde de kullanmasını ve bu iki devletin İsrail ile barış yapmasına çalışmalı açıklamasında bulundu.

İsrail eski Dışişleri Bakanı Shalom'a göre, Rusya'nın bu konuda gerekenleri yapmaması Ortadoğu'yu savaşa sürüklüyor.

(EU-OYK-OYK-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title