Haberler

İsrail Beyrut'un Güneyini Vurmaya Hazırlanıyor

İsrail'in, iki askerinin Hizbullah örgütünce kaçırılmasının ardından hem havadan hem de karadan başlattığı operasyon ikinci gününde de devam ediyor.

İsrail'in, iki askerinin Hizbullah örgütünce kaçırılmasının ardından hem havadan hem de karadan başlattığı operasyon ikinci gününde de devam ediyor.

İsrail askerlerinin dün sınırı geçerek Lübnan'a girmesi ve bugün Beyrut'un bazı kesimlerini bombalamasıyla tırmanan gerginlik, İsrail'in en büyük üçüncü kenti Hayfa'ya füze saldırısı düzenlenmesi ve Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Beyrut'un güneyinde halka, örgütün varlığından uzak kalınması çağrısında bulunması üzerine yerini kaygıya bıraktı.

İsrail, Hizbullah'ın kaçırdığı askerlerini kurtarmak amacıyla başlattığı operasyonu, uluslararası tepkilere rağmen sürdürüyor.

Askerlerini kurtarmak için Beyrut'u Şam'a bağlayan karayolunu vurmayı planlayan İsrail, Beyrut'taki uluslararası havaalanını bugün iki kez bombaladı. İlk saldırıda, pistler uçuşa izin vermeyecek derecede zarara uğratıldı ve akşam saatlerinde düzenlenen ikinci saldırıda yakıt tankları hedef alındı. Beyrut havaalanının yanı sıra Lübnan'ın doğu Bekaa vadisindeki askeri hava üssüyle kuzeydeki bir askeri havaalanı da bombalandı.

Hizbullah'ı ''Tahran'daki cihad yanlısı rejimin bir kolu'' olmakla suçlayan İsrail Dışişleri Bakanlığı, Lübnanlı Şii örgüt Hizbullah'ın, kaçırılan İsrailli askerleri İran'a nakletmek istediğini ileri sürdü. İran ise İsrail'in iddiasını ''saçma'' olarak niteledi.

İsrail, dün geceden beri Lübnan'da yüzlerce hedefi vurduğunu açıkladı.

İsrail'in kuzey bölge komutanı Tümgeneral Udi Adam, ''Hizbullah örgütünün roket ve diğer silahlar bulundurduğu bu ülkede alt yapı tesislerine saldırıldığını'' belirtirken, Hizbullah'ın da sınır kent ve kasabalara 85 füze fırlattığı, saldırılarda iki İsraillinin öldüğü bilgisi verildi. İsrail saldırılarında ise son bilanço, 50'nin üzerinde ölü olarak verildi.

Hizbullah'ın, ''Beyrut ve güneyi vurulursa, Hayfa'yı hedef alırız'' şeklindeki açıklamasından kısa bir süre sonra, bu kente iki Katyuşa füzesi düştü.

Bu arada Beyrut yönetimi, BM'den, İsrail ile Lübnan sınırındaki çatışmaları durdurması amacıyla ateşkes çağrısında bulunmasını istedi. BM Güvenlik Konseyi de konuyu yarın görüşmek üzere olağanüstü toplanma kararı aldı.

BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını artırması üzerine, taraflara sükunet çağrısında bulunmak amacıyla Orta Doğu'ya 3 kişilik heyet göndereceği açıklandı.

Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Stoere da ''2 İsrailli askeri kaçırarak ilk kıvılcımı yakan Hizbullah ve tepki olarak Lübnan'ı bombalayan İsrail'i'' kınadı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da ''Pakistan hükümeti, Beyrut havaalanını bombalayan İsrail'i şiddetle kınamaktadır. Bu saldırı, Lübnan'ın bağımsızlık haklarının ve BM beyannamesi çerçevesinde kabul edilen ilkelerin ihlalidir'' denildi.

Bölgedeki olaylara Fas yönetimi de tepki göstererek, İsrail'den operasyonlarına son vermesini istedi.

Bu arada, Ürdün Kralı Abdullah da İsrail saldırılarını kınadı.

AB yüksek temsilcisi Javier Solana ve İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett da Orta Doğu'daki durumdan ''çok endişeli'' olduklarını açıkladı.

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile telefonda konuşan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Lübnan sınırında yeniden sükunetin sağlanmasının gerekliliğini vurguladı.

Avusturya'dan gelen açıklamada ise Filistinlilerin ve Hizbullah'ın İsrail topraklarına saldırılarının son bulması istendi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Cuma namazı nasıl kılınır, kaç rekat? Cuma namazı farz mı? ÖZGÜR DEMİRTAŞ KİMDİR? Özgür Demirtaş nereli, kaç yaşında, evli mi? MOR KOD NEDİR? Hastanelerde mor kod ne anlama gelir? #128657 Ankara Cuma namazı saat kaçta? Ankara Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma Ankara cuma namaz saati! İstanbul Cuma namazı saat kaçta? İstanbul Cuma selası ne zaman okunacak? 26 Nisan Cuma İstanbul cuma namaz saati! KIZILCIK ŞERBETİ İZLE | Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı yayınlandı mı? Kızılcık Şerbeti fragman izle! ÖĞRETMEN ATAMALARI | Öğretmen atama kadro ve branş dağılımı ne zaman açıklanacak? Yusuf Tekin açıklama yaptı mı? 26 NİSAN CUMA HUTBESİ | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! 36 BİN SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ BAŞVURU EKRANI! 36 bin sözleşmeli sağlık personeli alımı başvurusu nereden yapılır? Mehmet Büyükekşi aday olacak mı? TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi aday oldu mu? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu çalışanlarına mobbing mi uyguladı? Eski Patiswiss CEO'su çalışanları azarladı! Devlet Bahçeli'nin Ferdi Tayfur göndermesi Erdoğan'a mı? Semih Yalçın ne dedi? Recep Tayyip Erdoğan, Özgür Özel görüşmesine Kemal Kılıçdaroğlu ne dedi? Kemal Kılıçdaroğlu, Özgür Özel'i neden uyardı? Noterde kredi kartı geçiyor mu? Noterlerde kredi kartı ile ödeme yapılır mı, kartla ödeme geçer mi? ESRA EROL'DA çocuk gelin skandalı nedir? Esra Erol son bölümde ne oldu, olay ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title