Haberler

'Isıtmalı' Konferans

'Trakya'da Tarihi Mirasın Koruma Sorunları ve Uygulamaları' Konferansı Taş Bina Yapımı Kervansarayda Yapılınca, Taş Binadaki Salonun Soğukluğu Çok Sayıda Isıtıcıyla Giderilmeye Çalışıldı

'Trakya'da Tarihi Mirasın Koruma Sorunları ve Uygulamaları' konferansı taş bina yapımı kervansarayda yapılınca, taş binadaki salonun soğukluğu çok sayıda ısıtıcıyla giderilmeye çalışıldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciliği'nin düzenlediği 'Trakya'da Tarihi Mirasın Koruma Sorunları ve Uygulamaları' konferansı için geçmişte kervansaray olarak kullanılan ve fiziki alanı oldukça büyük kesme taş yapım Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı seçildi.

Hava sıcaklığının mevsim normalleri altında seyrettiği Edirne'de, konferansında taş binada yapılması nedeniyle salona ayaklı 10 elektrikli ısıtıcı kuruldu. Bu durum katılımcılar arasında 'Neredeyse 4 kişiye 1 ısıtıcı düşüyor' esprilerinin doğmasına neden oldu.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Edirne Temsilciği Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Ergin, yaptığı açılış konuşmasında, konferansın 1 saat gecikmeli başlamasına neden olan teknik aksaklıklar nedeniyle katılımcılardan özür diledi.

Ergin, Trakya'daki tarihi değerlerin göz göre göre yok olmasına mimarların seyirci kaldığı yönündeki eleştiriler aldıklarını belirterek, 'Eleştirileri dikkate alarak, Dünya Mimarlar Haftası'nda böyle bir konferans düzenleyerek, dikkatleri çekmek istedik. Kaybolan değerlerimizi, kaybolmadan gelecek kuşaklara taşımak için bu tür etkinlikleri devam ettireceğiz' dedi.

Tescilli sivil mimarlık örneği bina sahibi Nafiz Anıl da, evlerinin tapusunun kendilerinde olmasına rağmen tasarruf haklarının olmadığını söyledi.

Anıl, gelişen zamanla birlikte ev halkının, evle ilgili değişiklik istekleri olmasına rağmen bunun izinsiz yapılamadığı için zorluklar çektiğini anlatarak, şunları kaydetti:

'Aileniz evde bir değişiklik istiyor. Hanım (pencereleri değiştirelim) diyor, çocuklar (boyatalım) istiyor. Ama yapamıyorsunuz. Allah korusun dış cephede bir tadilat yaptığınız zaman büyük cezalara çarptırılıyorsunuz. Eski evlerin bir çoğu yıkıldı gitti, bir çoğuda sürünüyor, bari ayakta kalanlara sahip çıkılsın' diye konuştu.

Konferansta, ayrıca Edirne Belediye Başkan Yardımcısı, Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken, Sanat Tarihçi Yavuz Güner, Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Tülay Canıtez. Yüksek Mimar Prof. Dr. Nevzat İlhan, Yüksek Mimar Acar Avunduk ve Mimar Hatice Karakaya birer sunum yaptılar.

(BAR-YLZ) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title