Haberler

İşçi Ve Memurun Vergi Yükü Düşecek

Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile işçi ve memurların vergi yükleri düşecek. Emeklilerden sonra çalışanların vergi iadesi de kalkacak ve yerine özel indirim uygulamaya konulacak.

Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile işçi ve memurların vergi yükleri düşecek. Emeklilerden sonra çalışanların vergi iadesi de kalkacak ve yerine özel indirim uygulamaya konulacak.

Vergi Konseyi, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü temsilcilerinin yürüttüğü Gelir Vergisi Kanunu'nun yeniden yazımı çalışmalarında, ücretlilerin vergi rejiminde değişikliğe gidilmesi görüşü benimsendi.

Bu yöndeki öneri, Vergi Konseyi'nden geldi. Batılı ülkelerde, ücret karşılığı çalışanların, farklı vergilemeye tabi tutulduğunu belirten Konsey, Türkiye'de ise yıl içinde uygulamaya konulan yeni gelir vergisi tarifesi ile çalışanlara yönelik 5 puanlık indirimin de son bulduğuna dikkati çekti.

Çalışmalarda, vergi iadesi uygulamasının OECD tarafından sabit bir indirim olarak kabul edilmediği, bu durumun da Türkiye'de çalışanlar üzerindeki vergi yükünün, olduğundan çok daha yüksek görülmesine yol açtığı ifade edildi.

Gelir vergisi çalışmalarında taraflar, hem çalışanlar üzerindeki vergi yükünün azaltılması hem de işçi ve memurlar için özel indirimin hayata geçirilmesi konusunda prensip kararı aldı.

Bu arada, çalışmalarda masaya konulan OECD'nin gelir vergisi ve sigorta primlerinin emek maliyeti oranıyla ilgili verileri de Türkiye'de işçi ve memurların vergi yükünün çok yüksek rakamlara ulaştığını ortaya koydu.

Verilere göre Türkiye, ortalama ücret üzerindeki gelir vergisi yükü sıralamasında, yüzde 15,4'lük oran ile 30 OECD ülkesi arasında çocuksuz ve bekar çalışanlar bakımından 14'üncü, 2 çocuklu çalışanlar bakımından ise 7'inci sırada yeralıyor.

Ortalama ücret üzerindeki gelir vergisi yüküne, sigorta primleri de dahil edildiğinde bu defa Türkiye, 30 ülke arasında, evli ve 2 çocuklu çalışanlar üzerindeki vergi yükü bakımından ilk sıraya yükseliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title