Haberler

"İran ve AB Görüşmelere Türkiye'de Başlamayı Kabul Etti"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Başmüzakereci Ali Laricani'nin Türkiye'de Bir Araya Gelmeyi Kabul Ettiğini Belirterek, Bu Süreçte Mesafe Alınmasını Ümit Ettiğini Söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, AB Ortak Savunma ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve başmüzakereci Ali Laricani'nin Türkiye'de bir araya gelmeyi kabul ettiğini belirterek, bu süreçte mesafe alınmasını ümit ettiğini söyledi.

TBMM'de düzenlenen 23 Nisan resepsiyonuna katılan Gül gazetecilerle sohbetinde, çarşamba günü Türkiye'de yapılacağı açıklanan Solana-Laricani görüşmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bir soru üzerine toplantıda ele alınacakların Türkiye'nin doğrudan konusu olmadığını, Solana ve Laricani ile bu görüşme haricinde bir araya gelebileceklerini söyledi.

Gül, Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği tarafından bugün New York Times, Washington Times, Los Angeles Times, International Herald Tribune gazetesinin ABD ve Avrupa baskıları ile ABD Kongre çevrelerinin gazetesi Roll Call'da yayımlanan ve 1915 Ermeni olaylarını araştıracak ortak tarihçiler komisyonu kurulması önerisiyle ilgili tam sayfa ilanı da değerlendirdi.

Türkiye'nin girişiminin önemini vurgulayan Gül, ''23 Nisan gibi önemli bir günde, diğer gazetelerin yanı sıra bu ilanın özellikle ABD'de çok okunan New York Times'da yayımlanmasını çok önemsediğini'' kaydetti.

Gül, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in 30 Nisan'da Türkiye'de gerçekleştireceği görüşmeye Türkiye'nin katılıp katılmayacağının sorulması üzerine, ''Yapabileceğimiz her şeyi yapacağız işte'' diye konuştu.

Mayıs ayı başında Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde yapılacak genişletilmiş Irak toplantısına katılıp katılmayacağının sorulması üzerine de , ''Ona bir şey diyemem'' yanıtını verdi.

Bakan Gül, Cumhurbaşkanlığına aday olup olmayacağının sorulmasına karşılık ise ''Hayırlısı olsun'' demekle yetindi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title