Haberler

İran'ın 15 İngiliz Askerini Gözaltına Alması

Tahran, Cuma Günü İran Sahil Süvenlik Görevlilerinin İran Kara Sularını İhlal Ettikleri Gerekçesiyle 15 İngiliz Askerinin Tutuklanmasıyla Başlayan Krizi Diplomatik Yolla Çözmek İstiyor.

Tahran, Cuma günü İran sahil süvenlik görevlilerinin İran kara sularını ihlal ettikleri gerekçesiyle 15 İngiliz askerinin tutuklanmasıyla başlayan krizi diplomatik yolla çözmek istiyor.

İngiltere ile İran arasında biri bayan 15 İngiliz askerinin tutuklanmasıyla başlayan kriz devam ediyor. İran tutuklu askerleri sorgulamaya devam ettiğini belirtirken, kara sularını ihlal eden askerleri uluslar arası hukuka göre tutuklama yetkisi olduğunu da her fırsatta vurguluyor.

İran ve İngiltere arasında yaşanan krizi değerlendiren İran Meclisi Enerji Komisyonu Üyesi Dr. Hasan Muradi, şöyle konuştu: "İran, terör ve terörizmden büyük zarar görmüştür. Amerika ve İngiltere'de, İran'ı, Irak'taki terörist unsurları desteklemekle suçluyor. Bu şartlarda, sınır muhafızlarının daha uyanık ve daha dikkatli olması kaçınılmaz. Yani yasa dışı yolla İran sınırlarını ihlal edenlerin de yakalanması ve sorgulanması doğal"

İran kara sularına giren askerlerin güvenlik güçleri tarafından yakalanmasının uluslar arası hukuka uygun olduğunu anlatan Muradi, şöyle konuştu: "İngiltere Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve eski diplomatlar bu hakkımızı kabul ediyor. İngiliz askerlerinin güvenlik ve yargı yetkilileri tarafından sorgulanması sürüyor. Soruşturma bitene kadar, konu hakkında detaylı bilgi verilemeyecek. Sorunu, diplomatik yolla çözmek gerekir, medyatik ve sert açıklamalarla sorun çözülmez. İngiliz yetkililer, sert açıklamalardan kaçınmalı"

Muradi, İngiliz askerlerin yakalanmasının Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1747 sayılı kararnamesinin kabul edilmesiyle bağlantılı olmadığını anlatarak "Bu iki olayı birbiriyle ilişkilendirmek doğru değil. İki konu farklıdır ve İran hükümeti kararname konusunda tutumunu açıklayacaktır ve açıklamıştır" diye konuştu.

"İngiltere kara sularını ihlal eden bir İran askerine, İngiliz yetkililerin tutumlarının çok daha sert ve uluslar arası teamüllerin dışında olacağından hiç kuşkumuz yok" diyen Muradi, İran'ın ise İngiliz askerlerine yaklaşımının insani ve hukuki olduğunu söyledi.

Dr. Hasan Muradi, İngiliz askerlerinin tutuklanmasının ardından petrol fiyatlarında artış olduğunun hatırlatılması üzerine, "İngiliz askerlerinin tutuklanmasının petrol fiyatlarına etkisi olduğunu sanmıyorum" dedi.

Muradi, Irak'ta İranlı diplomatların kaçırılmasıyla bir ilgisi olup olmadığı sorusuna ise şöyle karşılık verdi: "Hayır, İranlı diplomatları Amerikalılar kaçırmıştır. Eğer İran bu konuda bir karşılık verecek olsa doğrudan Amerikalı askerleri kaçırabilirdi."

(MAA-CY-CY-HO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title