Haberler

İran'dan Yeni Doğal Gaz Anlaşması

İran, İngiltere'nin Shell ve İspanya'nın Repsol Şirketleriyle Toplam Değeri 10 Milyar Doları Bulan Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (Lng) Anlaşması İmzaladı.

İran, İngiltere'nin Shell ve İspanya'nın Repsol şirketleriyle toplam değeri 10 milyar doları bulan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşması imzaladı.

İran Milli Petrol Şirketi Genel Müdürü Gulamhüseyin Nozeri, Güney Pars doğal gaz havzasının 13. ve 14. bölüm geliştirme çalışmaları çerçevesinde İngiltere'nin Shell ve İspanya'nın Repsol şirketiyle 10 milyar dolarlık anlaşmanın bugün imzalandığını söyledi.

İmzalanan anlaşmanın en büyük LNG yatırımlarından biri olduğunu belirten Nozeri, projenin hayata geçirilmesiyle bu iki bölümden yıllık 16 milyon ton LNG üretileceğini ve bunun tankerler aracılığıyla ihraç edileceğini kaydetti.

Projenin yüzde 50'sini İran şirketinin, geri kalan kısmını da iki şirketin ortak paylaşacağını ifade eden Nozeri, Kuzey Pars bölgesinde de bir Çin firmasıyla anlaştıklarını, buradan da yıllık 20 milyon ton LNG üretmeyi planladıklarını belirtti.

Nozeri, iki büyük Avrupa şirketinin İran'da yatırım yapmasının ABD baskılarının hiç bir etkisi olmadığını gösterdiğini kaydetti.

Dünyanın en büyük ikinci doğal gaz rezervlerine sahip olan İran'ın en erken 10 yıl sonra önemli bir gaz ihracatçısı durumuna gelebileceğini ifade ediyorlar.

Şu anda sadece Türkiye'ye gaz ihraç eden İran, yakın zamanda Ermenistan'a gaz vermeyi planlıyor ve Pakistan-Hindistan gaz boru hattı görüşmelerini de sürdürüyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title