Haberler

İran'dan Doğalgaz İhracatı Pazartesi Başlıyor

Doğalgazdan Sorumlu İran Petrol Bakan Yardımcısı, İran Milli Doğal Gaz Şirketi Genel Müdürü Kesaizade, İran'ın Türkiye'ye Doğalgaz İhracatının Pazartesi Gününden İtibaren Başlayacağını Açıkladı.

Doğalgazdan sorumlu İran Petrol Bakan Yardımcısı, İran Milli Doğal Gaz Şirketi Genel Müdürü Seyd Rıza Kesaizade, İran'ın Türkiye'ye doğalgaz ihracatının pazartesi gününden itibaren başlayacağını açıkladı.

İHA'ya konuşan Seyd Rıza Kesaizade, 29 Aralık'ta Türkmenistan'ın İran'a doğalgaz ihracatını teknik bir arıza nedeniyle durdurmasının ardından, meydana gelen eksikliği, iç kaynaklarla telafi etmeye çalıştıklarını, ancak olayın hemen ardından son 50 yılda benzeri olmayan bir soğuk hava dalgası ile karşılaştıklarını belirtti.

Türkmenistan'dan günde 24 milyon metreküp doğalgaz ithal ettiklerini ve ithal ettikleri doğalgazdan bir milyon kişinin yararlandığını dile getiren Kesaizade, havaların soğumasıyla İran'da doğalgaz tüketiminin günde 70 milyon metre küp arttığını sözlerine ekledi.

İran'da 30 yıldır kar yağmayan bölgelere kar yağdığını, hava sıcaklığının bazı bölgelerde eksi 36 dereceye kadar düştüğünü hatırlatan Kesaizade, şu an Türkiye sınırında bulunan İran'ın Batı Azerbaycan eyaletinde olduğu gibi ülkenin kuzey, kuzey batı ve batı eyaletlerinde de doğalgaz sorunu yaşandığını, havaların ısınması ile haftasonuna kadar sorunun tamamen çözüleceğini kaydetti.

BOTAŞ ile ilişkilerinin çok iyi olduğunu vurgulayan Kesaizade, BOTAŞ ile ellerinden gelen işbirliği yaptıklarını, Türkiye'ye doğalgaz sevkiyatının aksamaması için geçen yıldan bu yana yüklü yatırım yaptıklarını söyledi.

Türkiye'ye günde 20 milyon metreküp doğalgaz ihraç ettiklerini ve miktarı arttırmaya hazır olduklarını söyleyen Kesayizade, "Bu hafta sonuna kadar soğuk hava dalgası İran'ı terk edecek. Pazartesi gününden itibaren doğalgaz sevkiyatına başlayabiliriz. Sorumluluklarımızı yerine getirmek için çabalıyoruz" diye konuştu.

Kesaizade, "Türkmenler tamiratlarının ne kadar süreceğini bildirmediler. Ancak Türkiye'ye doğalgaz ihracatını bu sorundan ayrı tutuyoruz. Kendi imkanlarımız ile doğalgaz ihracatını yeniden başlatmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.

(SS-İÖZ-İÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title