Haberler

Irak'ta "Sünni Liderlere Af" İddiasına Yalanlama

Irak'ta, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, eski Maliye Bakanı Rafi el-İsavi, eski Musul Valisi Esil en-Nuceyfi ve Sünni aşiret liderlerinden Ali Hatem Süleyman hakkında "af kararı" çıktığı yönündeki iddia yalanlandı.

Irak'ta, eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık el-Haşimi, eski Maliye Bakanı Rafi el-İsavi, eski Musul Valisi Esil en-Nuceyfi ve Sünni aşiret liderlerinden Ali Hatem Süleyman hakkında "af kararı" çıktığı yönündeki iddia yalanlandı.

Irak'ta yayın yapan bir televizyon kanalının haberinde, eski Başbakan Nuri el-Maliki döneminde idam cezasına çarptırılan Sünni liderlerden Haşimi, hakkında tutuklama kararı olan İsavi ve DEAŞ saldırıları sonrası haklarında tutuklama kararı çıkarılan Esil Nuceyfi ile Ali Hatem Süleyman'a yönelik "af kararı" çıktığı ve bu kişilerin gelecek günlerde ülkeye geri döneceği öne sürüldü.

Bu haberlerin ardından Irak Yüksek Yargı Sözcüsü Abdussettar Bayraktar yazılı açıklama yaparak, af iddiasını yalanladı. Bayraktar, haklarında yargı kararı bulunan yurt içi veya yurt dışında yaşayan kişilerin temyiz başvuru hakkının olduğunu hatırlattı.

Irak Merkezi Ceza Mahkemesi tarafından ülkede "ölüm timleri kurmak ve yönetmekle diğer terör eylemlerine yol açtığı" gerekçesiyle 3 kez idama çarptırılan Tarık Haşimi hakkında Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı'nın da (Interpol) yakalama kararı çıkardığı biliniyor. Haşimi, Irak'taki idam kararlarını reddederek, bunun "siyasi" olduğunu söylemişti.

Irak Mahkemesi, 5 Nisan 2013'te Rafi el-İsavi hakkında mali ve idari yolsuzluğa karıştığı gerekçesiyle tutuklama ve soruşturma kararı çıkarmıştı.

O dönem Maliye Bakanlığı görevinden istifa eden İsavi, Bağdat'ın batısındaki Ramadi kentinde Maliki hükümetini protesto amacıyla düzenlenen gösteride, görevinden istifa ettiğini ve halkın içine girerek muhalif çalışmalarda bulunacağını açıklamıştı.

Eski Musul Valisi Nuceyfi'ye de DEAŞ saldırıları sırasında görevini kötüye kullanması gerekçesiyle hapis cezası verilmişti. Hakkında yakalama kararı çıkartılan Nuceyfi'ye yurt dışına çıkış yasağı getirilerek, taşınır ve taşınmaz mallarına tedbir konulmuştu.

Enbar'daki aşiret liderlerinden Ali Hatem Süleyman hakkında da DEAŞ saldırılarında güvenlik güçlerine yönelik kışkırtma ve provokasyon girişimleri iddiasıyla yakalama kararı çıkartılmıştı.

Söz konusu Sünni liderlerin, ülke dışında olduğu biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Musul Irak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title