Haberler

    İphone 5s

    Apple'ın en gelişmiş telefon modeli iPhone 5s, test merkezimizin konuğu oldu. Biz de hem yazılı, hem de videolu olarak inceledik.

    Mahmut Saral - - Apple'ın kısa süre önce satışa sunduğu iki telefon modelinden bir tanesi olan iPhone 5s, test merkezimizin konuğu oldu. Ürün, an itibarıyla Apple'ın ürettiği en gelişmiş telefon olma özelliğine sahip. Satışa sunulduğu ilk haftasonu toplamında iPhone 5c'yle beraber 9 milyonluk satış elde eden cihazın, resmi olarak iPhone 5c'yle birlikte aralık ayı gibi ülkemizde satışa sunulması bekleniyor.

    İsterseniz şimdi gelin, elimizdeki 64GB hafızalı iPhone 5s uzay grisi modeline birlikte göz atalım.

    iPhone 5s, 7.6mm kalınlığında ve 112 gram ağırlığında. Apple'ın metal kasa geleneği, tabii ki 5s'te de devam ediyor ve hatta iPhone 5'in üzerinde ufak dokunuşlar yapılarak iPhone 5S'in ortaya çıkarıldığına şahit oluyoruz. İki cihazı da yan yana getirdiğimizde, birbirleriyle neredeyse aynı tasarımlarda olduklarını görüyoruz. Hem boyutları, hem ağırlık oranları, hem de ekran boyutu gibi detaylar ve daha fazlası, iki cihazda da aynı. Ama farklar da var tabii.

    Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.

    Peki görünüşte en temel farklar neler?

    4 inç ekranı bulunan iPhone 5'in ön kısmında fiziksel olarak Home tuşu yer alıyor, bildiğiniz gibi. Yine 4 inçlik ekranı bulunan iPhone 5S'te ise, Touch Id sensörlü bir Home tuşu bulunuyor. Home tuşunun biraz daha gelişmiş versiyonu olduğunu söyleyebiliriz; zira bu tuşu hem normal, hem de parmak izi okuyucu özelliğini devreye sokarak kullanabiliyorsunuz.

    5s'in yan tarafında yer alan ses tuşları, üst kısımdaki uyku tuşu, alt kısımdaki hoparlör çıkışları, şarj girişi ve kulaklık girişi gibi detaylar, iPhone 5'te de aynen bulunuyor. Arka tarafa baktığımızda ise, bir farklılık daha karşılıyor bizi, ki onu da led flash'lar oluşturuyor. iPhone 5'te bir tane bulunan led ışık, 5s'te iki tane geliyor ve bu ışıklardan biri karanlık ortamda aydınlatma sağlarken, diğeri de renk dengesini korumaya odaklı hareket ederek gerçekçi renk tonlarının ekrana yansıtılmasını sağlıyor.

    #Sayfa#

    Teknik özellikler ve performans

    Az evvel de bahsettiğim gibi, iPhone 5s'in birçok özelliği, iPhone 5 ile aynı, ama tabii ki hem görsel, hem de teknik anlamda farklılıklar var.

    iPhone 5S'te çift çekirdekli bir A7 işlemci var. ARMv-8 tabanlı olan bu işlemci, 1.3GHz değerinde ve 64bit yapıda bir işlemci. A6'ya nazaran %20-25 oranda daha performanslı çalıştığı bildirilen işlemcinin yeni nesil oyun ve uygulamalar konusunda da hiç sıkıntı çıkarmayacağı iddia edilmişti. Cihazı kullandığımız süreç boyunca denediğimiz oyun ve uygulamaların gayet iyi şekilde çalıştığını gördük, ki performans testi için herhalde en iyi örneklerden bir tanesi Infinity Blade 3 isimli oyundur. Sadece iOS7 için Unreal motoruyla hazırlanan bu aksiyon RPG oyunu, güçlü grafikleriyle dikkat çekiyor ve gerçekten bir eşini bulabilmek an itibarıyla zor. İşte Apple yetkililerinin "konsol grafikleri seviyesinde oyunları çalıştırabilecek" dediği cihazdan, yani iPhone 5s'ten söz ediyoruz.

    Tabii böyle iyi bir performans için başka bileşenler de gerekiyor. 5s'te 1GB DDR3 RAM ve 4 çekirdekli grafik işlemcisi bulunuyor. Ek olarak, M7 çipini de unutmayalım. Kişilerin hareketleri üzerine veriler toplayan bu sistem, uygulamalar yardımıyla kondüsyon ve sağlık konusunda bilgiler ve öneriler verebilecek. Nike'ın yine Apple'la yaptığı bir uygulama bulunuyor. Daha fazlası da AppStore'da yer alacaktır.

    Touch Id, parmak izi okuyucu sensör

    iPhone 5s'i ön plana çıkaran temel özellik olarak bunu gösterebiliriz. Ön kısımda yer alan Home tuşunda yer alan bu mekanizma sayesinde, parmak izinizi telefonunuza kaydedebiliyor ve böylelikle güvenli kullanıma adım atabiliyorsunuz. Bu aşamadan itibaren, yalnızca parmak izinizi tanıtarak cihazın kilidini açabiliyor ve AppStore'dan alışveriş yapabiliyorsunuz. İsterseniz, birden fazla parmak izi kaydetme imkanınız da var. Apple, bu verilerin şifrelenerek A7 çipinde saklanacağını ve kimseyle paylaşılmayacağını bildirmişti. Yaptığımız denemelerde, sensörün stabil çalıştığını ve bir sorun çıkarmadığını gördük. İsterseniz aktif olarak kullanabiliyorsunuz, isterseniz de devre dışı bırakarak klasik Home tuşu kimliğini geri getirebiliyorsunuz.

    iOS 7 ve ekranın akıcılığı

    iOS 7 işletim sistemiyle gelen iPhone 5s, oldukça performanslı çalışıyor. Ekranın dokunmatik mekaniği, hassasiyeti ve akıcılığı gerçekten çok iyi. 4 inçlik Retina LCD ekran kullanan Apple, Gorilla Cam teknolojisinden de yararlanıyor. Bu 4 inçlik ekran, 326ppi değerinde ve 640 x 1136 piksel çözünürlükte. Bu oranlar da iPhone 5 ile aynı. Bu tabii ki kötü bir anlam taşımıyor, piyasadaki en iyi dokunmatik ekrana sahip cihazlardan biri iPhone 5s.

    iOS 7 hakkında da pek bir şey söylememize gerek yok sanırım. İndirilmeye sunulduğu ilk 10-15 günlük dilimde, iOS kullanıcılarının %60'lık kesimi iOS 7'ye adım attı, ki bu oran hala artıyor. Baş dönmesine yol açtığı ve batarya ömrünü çabuk tükettiği gibi yorumlar da gelmiyor değil tabii, ama genel anlamda hem arayüzü, hem kullanışlı yapısıyla kısa sürede bu kadar sevilen bir iOS versiyonu görmemiştik. Hele geçtiğimiz yıl iPhone 5'in çıkış zamanında iOS'taki ciddi sorunları göz önüne alırsak, Apple'dan bu kez daha sağlam bir hamle gelmiş diyebiliriz.

    #Sayfa#

    Geliştirilmiş kamera

    Şunu tekrar etmekte yarar var aslında. Apple, iPhone 5'i yeniden yorumlamak için iPhone 5c ve 5s'i çıkardı diyebiliriz. Bu sebeple de birçok özellikte geliştirmeler var doğal olarak, ancak daha büyük değişiklikler tabii ki iPhone 6'ya saklanıyordur. Bunları göz önünde bulundurmak gerekiyor.

    iPhone 5s'in 8MP değerde ana, 1.2MP değerde de ön kamerası bulunuyor. Ön kamerayı kullanarak 720p değerde videolar çekebiliyor, görüntülü görüşmeler gerçekleştirebiliyorsunuz. Ayrıca, fotoğraf çekim performansı da tatmin edici düzeyde. Arka tarafa geldiğimizde ise...

    8MP değerdeki kamera, özellikle gün ışığında etkili. Güzel video ve fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Elde ettiğiniz ürünleri, yine cihazın kamera uygulamasında yer alan birçok düzenleme modu ve filtreler yardımıyla daha da güzel hale getirebiliyorsunuz. Gece çekimlerinde ise, led flash ışıkları yardımınıza koşuyor. 2 tane flash ışığının olması, karanlık ortamın sadece aydınlatılmasını değil, aynı zamanda renk dengesinin de gerçeğe en yakın oranda korunmasını sağlıyor. Böylece flash ışığı sebebiyle parlayan yüzlerle karşılaşma olasılığınız düşüyor.

    Instagram'da fotoğraf paylaşın, slow motion ile hayatı yavaşlatın

    5s'te, HDR, panorama gibi artık yaygınlaşmaya başlayan modlara da yer veriliyor. Bunların yanında, bir de kare fotoğraf çekim modu var, ki bu tam da Instagram kullanıcılarının imdadına koşuyor. Biliyorsunuz, çektiğiniz fotoğrafları Instagram'a koyarken bazen kırpmak zorunda kalabiliyor ve detay kayıpları yaşayabiliyorsunuz. İşte 5s'te bulunan bu çekim özelliği sayesinde, tam kare fotoğraflar çekebiliyor ve kırpma yapmadan Instagram'da fotoğraflarınızı paylaşabiliyorsunuz.

    Slow motion video örneği için tıklayın.

    Diğer bir dikkat çekici görsel özellik de slow motion video çekim özelliği. 120FPS değerinde, yavaş çekim modunda videolar çekebiliyor ve bunları Youtube gibi kanallarda paylaşabiliyorsunuz. Videoları edit yapmak, editli videoları ayrıca kaydetmek gibi işlemler, sadece birkaç saniye içinde halledilebiliyor. Slow motion videolar, yakında Vine veya Instagram videoları gibi çılgınlık halini alırsa şaşırmayın.

    Genel olarak iPhone 5s'in kameraları başarılı. Yapılan geliştirmeler ve yeni özellikler, fotoğraf ve video tutkunlarını memnun edecek türden, ancak yine de piyasada daha iyi kameralara sahip olan telefonların varlığı da bir gerçek.

    #Sayfa#

    Batarya performansı nasıl?

    İşte belki de iPhone 5s'in en zayıf halkasıyla karşı karşıyayız. 5s'te 1560mAh değerde, çıkarılamayan bir batarya yer alıyor. Bu bataryanın 3G'deyken 10 saatlik bir konuşma süresi sunduğu söyleniyor ve genel kullanımda bir gün boyunca yetebilmeyi amaçlıyor, ancak bazen yarı yolda bırakabilecek gibi de duruyor. Kim bilir, belki de iOS 7'ye yapılacak yeni bir güncelleme sayesinde güç tüketimine yeni bir dengeleme getirilir. iOS 7'nin şarj tüketimi konusunda şikayeti olan kullanıcılar var, bildiğiniz gibi.

    Aralık ayını kimler bekliyor?

    Sonuca gelecek olursak iPhone 5s, daha evvel de dediğimiz gibi, hem tasarım hem de birçok teknik özellik bakımından iPhone 5 ile aynı. Ancak, kamerada yapılan geliştirmeler, yeni nesil A7 ve M7 çipleri, Touch Id parmak izi okuyucusu gibi özellikleri sayesinde de iPhone 5'ten sıyrılmayı başarabilen, an itibarıyla akıllı telefon pazarının en performanslı ürünlerinden bir tanesi konumunda.

    Apple, 270'den fazla operatörün de desteğiyle, önümüzdeki aralık ayında iPhone 5c ve 5s'in 100 kadar ülkede daha satışa sunulacağını söylemişti. Bu ülkeler arasında Türkiye'nin de olduğu düşünülüyor. Resmi çıkış için böyle bir süreç var önümüzde. Ancak gerek bazı firmalar, gerekse de internetteki bazı satış sitelerindeki kullanıcılar, yeni iPhone modellerini çoktan ülkemizde de satmaya başladı bile.

    Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title