Haberler

Cenazelerin Taşındığı İlkel Teleferikle Metrelerce Yükseklikten Tehlikeli Yolculuk

Güncelleme:

Ordu'da evlerinin önüne ulaşım yolu olmayan evler, ilkel ve tehlikeli bir yöntemle yapılan 'teleferiği' kullanmak mecburiyetinde kalıyor. Cenazeyi dahi bu yöntemle taşıyan vatandaşlar, bu teleleferikte yaşanacak herhangi bir sorunda kurtuluşun olmadığını ifade etti.

Ordu'nun Kabadüz ilçesi Özlükent Mahallesi'nde, evlerinin önüne ulaşım yolu olmayan haneler, ilkel ve tehlikeli bir yöntem olan 'teleferiği' kullanmak zorunda kalıyor. Mahalleli genellikle yük taşımak için teleferiği kullansada, eve ulaşım yolu olmadığı için de teleferiği kullanıyorlar. Yaşadığı zorlukları anlatan vatandaşlar, cenazelerini dahi bu yöntemle taşıdıklarını ifade etti.

MECBURİYETTEN KULLANIYORLAR

Ordu kent merkezinden yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta yer alan ve yaklaşık 600 nüfusu olan mahallede, birçok hane yıllar önce kurdukları ilkel teleferik hattını kullanıyor. Hanelerden çoğu, teleferiği yük taşımak için kullansada, geriye kalan bazı hane sakinleri, yolları olmadığı için bu tehlikeli yöntemi ulaşım aracı olarak kullanmak zorunda kalıyor. Yıllar önce yapılan teleferikler, tehlikeli olduğu kadar, beraberinde getirdiği kullanım zorluğu ile vatandaşlara adeta işkence çektiriyor.

EVLERİNE TELEFERİKLE GİDİYORLAR

Kabadüz ilçesine bağlı Özlükent Mahallesi'nde ikamet eden 8 çocuk babası 56 yaşındaki Tevrat Tepe, 21 yıl önce kurduğu teleferik hattını halen kullanmak zorunda olduklarını belirtti. Yoldan yaklaşık 300 metre yükseklikteki evine teleferik ile çıkmak zorunda olan Tepe, 5 dakikalık teleferik yolculuğu ile evlerine ulaştıklarını aktardı.

CENAZEYİ TELEFERİKLE TAŞIMIŞLAR

Teleferik ile hasta ve cenaze dahi taşıdığını iddia eden Tepe, yetkililerden de yardım talep ederek, "Ben bu teleferiği kuralı 21 yıl oldu. Bunca zamandır 12 nüfus bu teleferikle çalışıyor. Yetkililere seslenmeme rağmen bir faydası olmadı. Rahmetli babam 5 sene yatalak yattı, onu bu teleferikle taşıdım. 90 yaşında annem öldü, onu da bu teleferikle taşıdım. 3 katlı bu arkamdaki evin malzemesini de teleferikle taşıyarak yaptım. Cenazeyi de taşıdım buraya, hastam oldu yine bunu kullandık. Çok büyük sorunlar içerisindeyim" dedi.

EVİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

Yıllar önce, malzemesini teleferik ile taşıyarak 4 yılda yaptığı evini, ulaşım olmadığı için terk etmek zorunda kaldığını ileri süren Tevrat Tepe, "Aşağı-yukarı 4 sene içerisinde bu evi bu hale getirdim. 21 yıl oldu teleferiği, bu evi de yol olmadığı için terk etmiş durumdayım. Acil bir sağlık sorunu olursa, teleferiğe sarıp yanına da birisini oturtup yola indiriyoruz" diyerek, yetkililerden yardım istedi.

''BU TELEFERİKTEN KURTULMA ŞANSI YOK''

Tevrat Tepe'nin oğlu 26 yaşındaki Sezer Tepe ise 20 yıldır can tehlikesi ile bir arada teleferiği kullandıklarını aktardı. Teleferiğin bozulması durumunda eve başka ulaşımın olmadığını iddia eden Sezer Tepe, "Bu teleferik ile şu anda 4 kişi çekiyorum. Bu makinede herhangi bir tel kopmuş olsa, bu teleferikten kurtulmanın şansı yok. Bu konu hakkında bütün yetkililerden yardım istiyoruz. Biz, yolumuz olmadığı için 20 yıldır bu çileyi çekiyoruz. Teleferiğin yanına gelenleri bindikten sonra yukarı çekiyorum. Eğer makine çalışmazsa, evin yanına çıkmanın imkanı yok. Buradan aşağısı 300 metre, yüksekliği de yaklaşık 15 metre. Yani herhangi bir tel kopmuş olsa, kurtulma şansımız yok" şeklinde konuştu.

''ÖLÜMLE BURUN BURUNA YAŞIYORUZ''

Mahalle sakinlerinden Gürhan Tepe ise şu ifadelere yer verdi:

"Ben doğdum doğalı böyle, hatta babalarımız da böyleydi. Bir telin üstünde, yükümüzü, eşyamızı, kendimizi taşıyoruz, bir nevi ölümle burun buruna yaşıyoruz, yol olmadığı için. Çok aşırı bir çaba sarf ediyoruz."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kabadüz Tevrat Ordu Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title