Haberler

Iğdır'da 2. Ağrı Dağı Korhan Şenlikleri Başladı

Iğdır'da Bu Yıl 2.'si Düzenlenen Ağrı Dağı Korhan Şenlikleri Başladı.

Iğdır'da bu yıl 2.'si düzenlenen Ağrı Dağı Korhan Şenlikleri başladı.

Sabah saatlerinde Besti Aydeniz Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nde başlayan şenliklerin açılış konuşmasını yapan Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, herkesi Iğdır'ın sembolü Ağrı Dağı'na davet etti. Kutsal kitaplarda Ağrı Dağı'nın isminin geçtiğini belirten Vali Karahisarlı, "Ağrı Dağı'nda doğanın her türlü güzelliği var. 120 çeşit yabani kuş, birçok yabani hayvanları barındıran Ağrı Dağı'nı herkesin mutlaka görmesi gerekir. Dağla ilgilenen herkesi Ağrı Dağı'na davet ediyoruz" dedi.

Iğdır Belediye Başkanı Nurettin Aras da yaptığı konuşmada, "Ağrı Dağı'nın güzellikleri herkese yeter. Ağrı Dağı'nda herkese yetecek hava da, su da vardır. Ağrı ilimize de bu yeter, Iğdır ilimize de. Şenlikleri düzenleyen Valimiz Saim Saffet Karahisarlı'ya gösterdikleri gayretten dolayı teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

Daha sonra Besti Aydeniz Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi'nin hazırladığı "Yörede kız isteme" geleneği canlandırıldı. Pehlivanların gösterisi, Nasrettin Hoca'nın canlandırılması, yöresel yemeklerin hazırlanması izleyicilerden büyük ilgi gördü. Şenliklerde Kazakistan, Azerbaycan ve Nahcıvan'dan folklor ekipleri ile Erzurum Yakutiye Belediyesi'nin mehter takımı da gösteriler sundu. Şehit Mehmet Çavuş Anıtı'nın önünden başlayan ve Zübeyde Hanım Bulvarı'nda son bulan festival yürüyüşünde Iğdır Valisi Saim

Saffet Karahisarlı vatandaşları selamladı.

Festivale Dağcılılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, bir grup dağcı ile katıldı. Ayrıca Türkiye Gazetesi köşe yazarlarından Rahim Er de şenliklere katılanlar arasında yer aldı.

Şenliklere öğleden sonra 2. Ağrı Dağı paneliyle devam edildi. Ticaret Meslek Lisesi Konferans Salonu'nda yapılan paneli, Kafkas Üniversitesi Iğdır Meslek Yüksek Okulu Müdürü Turgut Öcal yönetti. Panelde konuşan Prof. Dr. Oktay Belli, Ağrı Dağı'nın önemini ortaya koyan bu organizasyonda emeği geçen herkesi tebrik etti. Belli, "Ağrı Dağı'na bizlerin her sahada sahip çıkması gerekiyor. Kitaplar yazarak filmler yaparak, çeşitli kültürel tizlik etkinliklerle dünya tanıtmamız gerekir" dedi.

Panelde ikinci konuşmayı Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim üyelerinden Prof. Dr. Enver Konukçu yaptı. Konukçu, uzun yıllardır ilmi araştırmalar için Iğdır'a geldiğini ifade ederek, her defasında Ağrı Dağı'nın büyülü atmosferine hayran kaldığını kaydetti. Konukçu, dağın özenle tanıtılması çalışmalarına ağırlık verilmesi gerektiğini, bu konudaki çalışmalarından dolayı Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı ve Belediye Başkanı Nurettin Aras başta olmak üzeri tüm yetkilileri tebrik ettiğini söyledi. Başta

lale olmak üzeri birçok önemli bitkinin Ağrı Dağı eteklerinde bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Enver Konukcu, Ağrı Dağı'nın kültürel boyutu yanında uzun yıllar siyasi bir merkez olma konumunu devam ettirdiğini, bunun günümüzde devam ettirilmesi için Ağrı Dağı'nın gerçek değerini ortaya koyucu çalışmaların sıklaştırılmasını gerektiğini kaydetti.

Panelin sonunda şenliklere katılan panelistlerle dağcılara birer plaket ve çiçek verildi. Ağrı Dağı resim sergisinin açılışı, yarışmada dereceye giren öğrencilerle birlikte Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı tarafından yapıldı.

(İA-İRT-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title