Haberler

Her Şey 2 Bin 700 Yıl Önceki Gibi

Lidya uygarlığının başkenti Sardes Antik Kenti'nin bulunduğu Manisa'nın Salihli ilçesindeki Lidya Evi, 2 bin 700 yıl öncesine ait dönemin izlerini taşıyor.

EMRE SAÇLI - Lidya uygarlığının başkenti Sardes Antik Kenti'nin bulunduğu Manisa'nın Salihli ilçesindeki Lidya Evi, 2 bin 700 yıl öncesine ait dönemin izlerini taşıyor.

Sart-Amerikan Hafriyat Heyeti Türkiye Sorumlusu Teoman Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Lidya evi ve bahçesi"nin Sardes Antik Kenti'nde 2012 yılına kadar Kazı Heyeti Başkanlığı yapan ve 3 yıl önce vefat eden Prof. Dr. Crawford Greenewalt'un projesi olduğunu anlattı.

Lidya Evi'nin, kazılarda elde edilen veriler ışığında model bir yapı olarak, orijinaline sadık kalınarak inşa edildiği bilgisini veren Yalçınkaya, Yukarı Sart kazı alanındaki Artemis Tapınağı yanında bulunan evin tek odalı ve bahçeli olduğunu bildirdi.

Yalçınkaya, evin bahçesindeki her bir bitki, ağaç ve diğer materyallerin bundan 2 bin 700 yıl önce Lidya dönemindeki bitki ve ağaçlar olduğunu belirterek, "Lidya evi ve bahçesinde bunların dışında hiçbir yabancı malzeme bulunmamaktadır. Üzümler, akantuslar, şimşirler bütün bu bitkiler o dönemde bu uygarlıkta vardı. O uygarlıkta olan bütün bitkilerin aynısı şu anda Greenewalt tarafından yapılan bu ev bahçede mevcut" diye konuştu.

-Greenewalt'un mezar taşı da dikildi

Yaklaşık 3 yıl önce vefat eden Prof. Dr. Greenewalt'un hayatta iken çizdiği mezar anıtının bir örneğinin de bu bahçeye dikildiğini ifade eden Yalçınkaya, şunları kaydetti:

"Bu anıtı hayatta iken kendi mezarı için çizmiş ve dizayn etmişti. Fakat Greenewalt vefat ettikten sonra ablası aynısından bir tane daha yaptırıp buraya gönderdi. Bu anıtı bir süre önce bütün ailesinin katıldığı bir törenle bu Lidya Evi bahçesine diktik. Bu anıtın dikimi için Amerika'dan 30 kişi geldi."

Antik çağda Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes'te 1854'de başlayan ve 1958'den itibaren bilimsel nitelik kazanarak aralıksız olarak sürdürülen kazı çalışmalarında bugüne kadar yerleşimin yüzde 3'lük bir kısmının ortaya çıkarılabildiği açıklanmıştı.

Sardes Antik Kenti'nde, Akropol, Gymnasium, Hamam, Kral Mezarları gibi başlıca yapıtların yanı sıra İncil'de adı geçen yedi kiliseden biri bulunuyor.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Salihli Teoman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Tolga Daşkıran neden tutuklandı? İkinci Kadir Şekerci davası olayı ne, ne zaman oldu? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 9. bölüm TRT 1 HD izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title