Haberler

Her Özürlüye Akülü Tekerlekli Sandalye Yardımı Kampanyası Devam Ediyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği İş Birliğiyle Düzenlediği "Her Özürlüye Akülü Tekerlekli Sandalye Yardımı" Kampanyası Devam Ediyor. Feshane'de Başkan Kadir Topbaş'ın Katıldığı Törenle, 80 Engelli Vatandaşa Daha 'Akülü Tekerlekli Sandalye' Verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği iş birliğiyle düzenlediği "Her Özürlüye Akülü Tekerlekli Sandalye Yardımı" kampanyası devam ediyor. Feshane'de Başkan Kadir Topbaş'ın katıldığı törenle, 80 engelli vatandaşa daha 'Akülü Tekerlekli Sandalye' verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin günlük yaşamları dört duvarla sınırlı engelli vatandaşları sosyal hayata katabilmek amacıyla Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği ile birlikte 2005 yılında başlattığı Her Özürlüye Akülü Tekerlekli Sandalye Yardımı kampanyasında bugüne kadar 223 akülü tekerlekli sandalye ihtiyaç sahiplerine teslim edildi.

Bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da katıldığı Feshane Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle, 80 engelli vatandaş daha tekerlekli sandalyesine kavuştu. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın eşi ve Kadın Koordinasyon Merkezi Başkanı Özleyiş Topbaş, Görme Özürlü Milletvekili Lokman Ayva, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Ramazan Baş ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Cemal Merdan ile engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.

Sandalye dağıtım töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul'un 14 milyonluk büyük bir aile olduğunu ve aile sevinci ile hüznünü birlikte yaşadığını söyledi. Bu günü ve geleceği paylaşmamız gerektiğini anlatan Topbaş, şöyle konuştu: Bu bizim toplumsal geleneğimiz ve inanç dünyamızda var. Akülü sandalye dağıtımında hedeflerimize ulaşmadık. İş adamlarımızdan yardım bekliyoruz, yeterli destek verilmedi. Oysa engelli insanları mutlu etmek, paylaşmayı bilmek bambaşka bir şey. Bugün siz yardım edersiniz, gelecekte yardım almak durumunda kalırsanız buna hak kazanırsınız. Dağıtımını yaptığımız akülü sandalyelerin alımında katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz. Bugün burada 80 arkadaşımız bireysel özgür hareketlerine kavuşacaklar"

Günümüzde insanların televizyonun yaygınlaşmasıyla birbirinden uzaklaşır hale geldiğini ve evlere çekildiğini anlatan Topbaş, şöyle konuştu: "Sahilleri terk ettiler, parkları terk ettiler, artık bir araya gelmemeye başladılar. Baktık ki bir yerlerde yanlış var. Sokakları meydanları paylaşmamız gerekiyor. Biz ne kadar çok ortak mekan sayısını çoğaltırsak, o denli hoşgörü ve sevgi gelişir. İstanbul bunu yakaladı işte. Sorunları birlikte çözüyoruz. Biliyoruz ki medeniyetleri insanlar kurdu ve medeniyetleri yine insanlar yıktı.

Bizim tarih boyunca hep medeniyetler kuran milletlerin torunları olduğumuzu anlatan Topbaş, sözlerine şöyle devam etti: Sorunlar olabilir. Ama yeter ki o sorunlara gönlümüzü vererek çözüm yolları arayalım. Bakınız Milletvekilimiz Lokman Ayva 11 yaşındayken gözleri kör oldu. Hiç kimsenin öyle olmayacak diye bir garantisi yok. O yüzden yaşadığımız çevrenin herkesin kullanabileceği şekilde olması önemli. Zaten mimar olduğumdan kendi mesleğime olan saygımdan kaynaklanıyor. Yaptığım okul projelerinde özürlülerin durumunu göz önüne alarak mutlaka özürlü asansörü ve özürlülerin kullanabileceği WC koyduk. Göreve geldikten sonra otobüsleri ve tramvaylarımızı özürlülerin kullanabileceği şekle getirdik. Yakın zamanda bütün üst geçitlerimizi özürlü vatandaşlarımızın kullanabileceği şekilde yeniden dizayn ediyoruz."

Görme Özürlü Milletvekili Lokman Ayva da çoğu zaman eğitim sisteminin insanları yetiştirmeyip körelttiğini ve şehirlerin insanları geliştirmek yerine gerilettiğini belirterek, "Benim Bolu Tüneli bir formülüm var. Ankara'dan gelirken Bolu Tüneli'nden çıkın ve arkanıza bakın. Sadece gördüğünüz kara bir delik. Sadece bunu görebilirsiniz. Arkada kalan hiçbir şeyi göremezsiniz. İşte Türkiye Bolu Tüneli'nden çıkmıştır. Artık sosyal alanda, eğitim alanında şehir hayatı alanında Bolu Tüneli'nden çıktık" dedi.

Sadece İstanbul'da değil bütün Türkiye'de engellerin kalkmaya başladığını vurgulayan Lokman Ayva, sözlerine şöyle devam etti: "Ben bu yüzden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımızı 'Engelleri kaldıran Başkan' ilan ediyorum. Başbakanımız engelleri kaldıran başbakandır. Artık Türkiye engellileri konuşmaya başladı. Niye. Çünkü dünyanın en iyi Belediye Başkanı İstanbul'da ve en iyi Başbakanı Türkiye'de. Elektrikli sandalyeleri alan arkadaşlardan rica ediyorum. Sahiller sizi bekliyor, tiyatrolar sizi bekliyor. Sinemalar sizi bekliyor. Ben size güveniyorum. Allah yardımcınız olsun"

İstanbul Belediye Meclisi Üyesi Cemal Merdan ise, Türkiye'de son yıllarda sessiz bir hizmet devrimi yaşandığına dikkat çekerek şöyle konuştu: "Bugün bu salonda sessiz devrim kahramanlarıyla beraberiz. Bu insanlar çok fazla anlatılmıyor, çok fazla medyada yer bulmuyor. Ama ülkemizde değişim çok ciddi hızla devam ediyor. Bu insanlar toplumumuzun en dezavantajlı kesimi özürlülerin, 'kimsesizlerin kimsesi', sahibi oluyor. Eğitim, sağlık, rehabilitasyon ve ulaşım gibi alanlarda 5 yıl öncesinden tahmin edemeyeceğimiz çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaları yapmak için yürek sahibi olmak lazım, beyefendi olmak lazım. Yüreğimizi toplumumuzun her kesimine açmak lazım"

Törende geçirdikleri trafik kazası sonucu omurilik felci olan Semra Çetinkaya, Zehra Özney, Ayfer Güzelge de dans gösterisi yaptı. Konuklar gösteriyi beğeniyle izledi.

Dansçılar, organizasyonda tekerlekli sandalye dağıtılmasından dolayı çok sevinçli olduklarını arkadaşları adına çok sevindiklerini söyledi.

(KT-RA-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title