Haberler

Halıcılığı da Çin'e Kaptırdık

Muğla Üniversitesi Ev Sahipliğinde Düzenlenen "1. Meslek Yüksekokulları Halı-kilim Şenliği" Üniversite Atatürk Kültür Merkezi Salonunda Açıldı. Halı Kilim Şenliğine Bu Yıl 19 Meslek Yüksek Okulundan Erzincan, Çanakkale, Sivas ve Muğla Üniversitesi Meslek Yüksek Okulları Katıldı.

Muğla Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen "1. Meslek Yüksekokulları Halı-Kilim Şenliği" Üniversite Atatürk Kültür Merkezi salonunda açıldı. Halı Kilim şenliğine bu yıl 19 Meslek Yüksek okulundan Erzincan, Çanakkale, Sivas ve Muğla Üniversitesi Meslek Yüksek okulları katıldı.

Atatürk Kültür merkezi salonunda sergi açan Meslek Yüksek okulları, tezgahta dokunan halı ve kilimleri sergilediler. Meslek yüksek okul öğretim görevlileri ve öğrencilerin tanıtımını yaptığı "1. Meslek Yüksekokulları Halı-Kilim Şenliği'ne" ilk olması nedeniyle katılımın az olduğu açıklanırken, önümüzdeki yıllarda şenliğin devam etmesi yönünde taleplerin olduğu açıklandı.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Halıcılık ve Desinatörlüğü Bölümü Öğretim Görevlisi Emine Tonus, Sivas'ta Selçuklu döneminden kalan eserlerin çok sayıda bulunduğunu ve bu nedenle halılarında Selçuklu motiflerinden ilham aldıklarını söyledi. Emine Tonus, el dokuması halıların öğrenciler tarafından iki yılda tamamlandığını belirterek, "Dokuduğumuz halıların çoğu düğüm sayısına göre en üst kalite standartlarındadır. Öğrenciler halıları Cicim, Zili, Çarpana, Tülüce dokuma tarzında yapmıştır.

Bunlar yöremize ait dokuma şekilleridir. Desenlerimizi kendimiz tasarlıyoruz. Halı dokumacılığının unutulmaması ve genç nesil aktarabilmek için bu tür tanıtım faaliyetlerinin içerisine giriyoruz" dedi.

"ÇİN, HALICILIK SEKTÖRÜNÜ DE BİTİRDİ" Muğla Üniversitesi Milas Sıtkı Koçman Meslek Yüksekokulu Halıcılık Bölümü Öğretim görevlisi Nursel Balcı, ucuz işgücü maliyetleri nedeniyle Çin'in halıcılık sektöründe söz sahibi olmaya başladığını söyledi. Türk firmalarının bu nedenle ülke dışına yöneldiğini belirten Öğretim Görevlisi Nursel Balcı, "Çin'in ucuz insan gücü nedeniyle, Türkiye'deki halıcılık sektörü zor durumda. Özellikle Çin ve Hindistan'da dokunan halılar ülkemize ithal ediliyor. Bizim el dokumacılığımız ve kalitemiz üst seviyede, ancak iş gücü pahalı. Bu nedenle ithal ürünler artıyor, ülkemizdeki halıcılık sektörü geriliyor. Çin, geleneksel halıcılık sektörünü de ele geçirdi" diye konuştu.

(BT-AT-HE-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title