Haberler

Gürcistan'daki Parlamento Seçimleri

"Gürcistan Hayali" karşısında kaybettiğini, ancak "çoğunluk" temelinde yapılan kesimlerde yüzde 73 ile kazandıklarını söyledi.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, liderliğini yaptığı Birleşik Ulusal Hareket Partisi'nin (BUHP) parlamento seçimlerinde "kısmi temsil" temelinde yapılan kesimlerde, muhalefetteki

"Gürcistan Hayali" karşısında kaybettiğini, ancak "çoğunluk" temelinde yapılan kesimlerde yüzde 73 ile kazandıklarını söyledi.

Saakaşvili, oy kullanma sürecinin tamamlanması ve sandık çıkış anketlerinin yayınlanmasından sonra yaptığı değerlendirmede, "Tüm kara propagandalara rağmen seçim sürecinin vadettikleri gibi özgür ve şeffaf bir ortamda gerçekleştirildiğini, seçmenlerin kendi düşünce ve kanaatleri doğrultusunda oy kullandıklarını" kaydetti.

Oy sayım sürecinin halen devam ettiğini hatırlatan Saakaşvili, "Resmin tamamını görmek için birkaç saat daha beklemeliyiz. Ancak sandık çıkış anketlerine göre "Gürcistan Hayali" seçimlerin kısmi temsil oranına göre yapılan bölümünde avantajlıdır. Seçimlerin "çoğunluk" temelinde yapılan bölümünde ise BUHP oldukça belirgin bir avantaj yakalamıştır" dedi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasıyla parlamentoda çoğunluğu kimin kazanacağının belli olacağını belirten Saakaşvili, "Ancak şu anda görünen resim odur ki seçimler geçerlidir ve seçilenler parlamentodaki yerlerini alarak demokratik sürece katılabilir" diye konuştu.

Saakaşvili, yeni parlamentonun anayasa ve demokratik kurallar çerçevesinde çalışmalara başlaması için kendisinin garantör olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Amerikan araştırma şirketi "Edison Research" tarafından yapılan sandık çıkış anketlerinin ilk sonuçlarına göre, ülke genelinde

"Gürcistan Hayali" koalisyonunun yüzde 51, Birleşik Ulusal Hareket Partisi'nin yüzde 41 oranında oy aldığı belirtilmişti.

-Seçim sistemi-

Çoğunluk sistemi, bir seçim çevresinde seçmenlerin yarıdan bir fazlasının oyunu alan kişi ya da partinin kazanması esasına, nispi temsil sitemi ise partilerin seçimde aldıkları oy oranında parlamentoda temsil edilmeleri esasına dayanıyor. Gürcistan'da başkent Tiflis ve birkaç büyük kentte nispi temsil sistemi, geri kalan bölgelerde çoğunluk sistemi uygulanıyor.

Muhabir: Tiflis

Yayıncı: İbrahim Uyar - TİFLİS

Kaynak: AA / Güncel

Mihail Saakaşvili Gürcistan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title