Haberler

Yıldırım: "Fırat Kalkanı Harekatı Başarılı Bir Şekilde Devam Ediyor"

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "PKK neyse, PYD de, YPG de aynıdır, sadece isimleri değişiktir ama bunların hepsi terör örgütüdür.

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, "Pkk neyse, PYD de, YPG de aynıdır, sadece isimleri değişiktir ama bunların hepsi terör örgütüdür. Nasıl DEAŞ'ı bölge halkından oluşan Özgür Suriye Ordusu mensuplarıyla birlikte Cerablus'tan aşağıya doğru püskürttüysek, gerektiği anda PYD ve YPG'yi de zorla Cerablus'tan atmasını da biliriz." dedi.

Başbakan Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, FETÖ konusunda AK Parti'ye ayar vermeye çalışanların dönüp, kendi içlerinde de aynı temizliği yapmaları gerektiğini belirterek, "Çünkü biz biliyoruz ki AK Parti'den yüz bulamayan FETÖ'cüler, soluğu diğer partilerde alıyor. PKK ile mücadele konusunda da benzer sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Ordaki tavrımız da çok nettir. Suçlu olan her kim olursa olsun mutlaka cezasını çekecek. Suçsuz olan hiç kimsenin de en küçük bir mağduriyet yaşamasına asla izin vermeyeceğiz. Bu ölçüyü muhafaza edelim." ifadesini kullandı.

Terörden kurtuluncaya kadar mücadeleyi sürdüreceklerini, bu yoldan asla geri adım atmayacaklarını, herhangi bir zaaf göstermeyeceklerini anlatan Başbakan Yıldırım, Allah'ın izni ve milletin desteği ile terörü ve terör örgütlerini Türkiye'nin gündeminden çıkaracaklarını kaydetti.

Millete karşı borçlarını ancak dik ve kararlı duruşu sonuna kadar muhafaza edebildikleri takdirde ödemiş olacaklarını vurgulayan Yıldırım, aksi halde şehitlerin, gazilerin ellerinin iki yakalarında olacağını ifade etti.

Bu vebali hiçbir yol arkadaşının almayacağını belirten Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"FETÖ'nün işine gelecek söylemleri, tutumları bir kenara bırakıp, hep birlikte işimize bakalım, önümüze bakalım. Ülkemizdeki terör örgütlerinin hayat kaynağı Suriye'dir, Irak'tır. Suriye'deki, Irak'taki istikrarsızlık ortadan kalktığı, güvenlik sorunları çözüldüğü zaman Türkiye'de de terör konusunda gerçekten büyük bir mesafeyi katetmiş olacağız. Bu bakımdan Türkiye'de başlattığımız Fırat Kalkanı Harekatı çok önemlidir. Bilindiği gibi Suriye'de bir güvenli alan oluşturulmasının bölgedeki terör ve mülteci sorununun çözümü için gerekli olduğunu uzun süreden beri ifade ediyoruz. Bu teklifimize bir itiraz olmamasına rağmen, maalesef istediğimiz desteği de bugüne kadar göremedik. Bunun için iş başa düştü. Güney hudutlarımızı emniyet altına almak ve o bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamak için Özgür Suriye Ordusu'nun öncülüğünde Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattık."

Fırat Kalkanı Harekatı

Gaziantep'de çoğunluğu çocuk 56 kişinin ölümüne yol açan canlı bomba saldırısının bir anlamda bardağı taşıran son damla olduğuna işaret eden Başbakan Yıldırım, DAEŞ başta olmak üzere, tüm terör örgütlerini ülkenin sınırlarından uzaklaştırmak, Suriyeliler için güvenli bir gelecek inşa etmek için Cerablus'un terör unsurlarından temizlendiğini bildirdi.

Operasyonlardan sonra güvenliğin sağlanmasının ardından, 3 bin kişinin Cerablus'a geri döndüğüne dikkati çeken Yıldırım, Suriyelilerin de kendi topraklarına dönmeye başladıklarını, okulların açıldığını, sağlık hizmetlerinin verilmeye başlandığını, hayatın normale döndüğünü aktardı.

Fırat Halkanı Harekatı'nın da başarılı bir şekilde devam ettiğini belirten Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

"El-Bab ve Kuzeyi'ndeki bütün bölgeyi 5 bin kilometre karelik alanı her türlü terör unsurundan DEAŞ, PYD, YPG gibi unsurlardan temizleyinceye kadar bu harekat kesintisiz devam edecek. Esasen Fırat'ın batısında bir süre önce Münbiç'te DEAŞ örgütünden temizlenmesine rağmen, maalesef orada hala diğer bir terör örgütü PYD ve YPG o boşluğu doldurmuş durumda. Amerikalı müttefiklerimizle vardığımız mutabakat gereği Münbiç'i bu terör gruplarının terk etmesi gerekiyor. Ancak bugüne kadar maalesef tam anlamıyla Münbiç, terör unsurlarından boşaltılmış değil. Binbir türlü yalanla, dolanla, kandırmacayla örgüt ismi değiştirerek maalesef ipe un seriyorlar, çekilmeyi gerçekleştirmiyorlar. Türkiye olarak biz bu konuda kararlıyız. PKK neyse, PYD de, YPG de aynıdır, sadece isimleri değişiktir ama bunların hepsi terör örgütüdür. Nasıl DEAŞ'ı bölge halkından oluşan Özgür Suriye Ordusu mensuplarıyla birlikte Cerablus'tan aşağıya doğru püskürttüysek gerektiği anda PYD ve YPG'yi de zorla Cerablus'tan atmasını da biliriz."

Başbakan Binali Yıldırım, Suriye'de yaşanan gelişmelere karşı Türkiye'nin asla seyirci kalamayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Bundan sonra Suriye konusunda her ne yapılacaksa, her ne adım atılacaksa bunun bir tarafı da mutlaka Türkiye olacaktır. Çünkü Suriye sorunun yükünü çeken en önemli ülkelerin başında Türkiye geliyor. 911 kilometre hududu, 3 milyonu bulan mültecisiyle Türkiye'yi Suriye sorununun çözümünde dikkate almamak tarihi bir hatadır."

Irak'ta, Musul ve Telafer'de bir hareketlilik göründüğünü aktaran Başbakan Binali Yıldırım, Musul'un, DAEŞ operasyonu sonrası mezhepler arası çatışmanın yeni merkezi haline dönüştürüleceği yönünde bir kaygı duyduklarına işaret etti.

Yıldırım, "Irak merkezi yönetimi pek çok konuda olduğu gibi Musul konusunda da farklı güçlerin etkisi altında ilerlemeye devam ediyor. Bu yol Irak için de Iraklılar için de bölge için de İslam kardeşliği için de pek hayırlı yol değildir. Sünni Arap aşiretlerinin etkin olduğu Musul'u, Şii Milislere teslim etmek işin içine PYD, PKK terör örgütünü de eklemek bölgede yeni bir ateşin fitilini yakmak demektir." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım AK Parti Suriye PKK Politika Güncel Haberler

title