Haberler

Van'da kuraklık ve çölleşme tehlikesi

Güncelleme:

Van'da son yıllarda yaşanan kuraklık ve çölleşme tehlikesi, Van Gölü Havzası'nın su seviyesinin düşmesiyle daha da artıyor. Kuraklık nedeniyle tarımsal sulama ve inci kefalleri göçü gibi faaliyetlerde sıkıntı yaşanıyor.

Van'da son yılların en kurak kışı yaşanıyor

VAN - Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, " Van Gölü Havzası'nın şuanki manzarası bize çok ciddi bir sorun olacağını gösteriyor" dedi.

Dünyada ve Türkiye son dönemlerde, kuraklıkta artış olduğu görülürken, Van'da da son yıllarda kuraklık ve çölleşme gibi tehlikelerden en fazla etkilenen illerin başında geliyor. Aşırı kuraklık seviyesine ulaşan kentte, çölleşmeye doğru gidiyor.

"Sarımemet Barajı geçmiş yıllara göre su seviyesi çok çok düşük"

Van Gölü havzasının kapalı bir havza olduğunu ifade eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Akkuş, "Her zaman dile getirdiğimiz gibi kendi yağında kavrulan bir havza. Bizim bölge olarak en büyük sorunlarımızdan birisi yağışa fazla ihtiyaç olmadığımız dönemde yağış miktarımız kısmen fazla olması. Yaz mevsimi geldiğinde suya ihtiyacın had safhada olduğu dönemde maalesef suyumuz az oluyor. Şuanda ocak ayı içerisindeyiz her hangi bir tarımsal sulama yok, Van Gölü'ndeki inci kefallerinin göçü yok. Kuraklığın etkisini bugünlerde bu yüzden dolayı çok fazla hissetmiyoruz. Fakat önümüzdeki yaz mevsimi geldiği zaman bu havzaya düşen her bir tane kar yağışına şiddetle ihtiyacımız olacak. Yaz ayında barajlarda biriken su, hayati bir öneme sahip oluyor. Çünkü yaz ayında tarımsal sulamayla beraber artan su ihtiyacı diğer taraftan Van Gölü'nden tatlı sulara göç eden inci kefalleri için suya ihtiyaç oluyor. Şuan da barajlardaki su seviyesi geçmiş yıllara göre çok çok düşük. Şuanda hemen İran sınırındaki Sarımemet Barajı önündeyiz. Şehir merkezinin kuzeyinden göle dökülen Karasu Çayını besleyen bir baraj. Sarımemet Barajı geçmiş yıllara göre su seviyesi çok çok düşük. Ocak ayındayız. Şu anda barajın etrafı tamamen karla örtülü olması lazım. Ama çok cılız bir kar örtüsü var ve alanın büyük bir kısmı karla kaplı değil" dedi.

"Ocak ve Şubat ayı kar yağışı açısından bizim için çok önemli"

Ocak ve Şubat ayı kendileri için hayati bir öneme sahip olduğunu ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, "Eğer Ocak ve Şubat ayında havza büyük bir miktarda kar yağışı olmazsa barajlara su sağlayan önemli bir kaynaktan yoksun kalacak. Dolayısıyla önümüzdeki Ocak ve Şubat ayı aslında bizim Haziran ayından itibaren ortaya çıkacak olan su ihtiyacımızın karşılanmasında hayati bir öneme sahip. Umut ediyoruz ki önümüzdeki Ocak ve Şubat ayında havza bol kar yağışı alır. Yaz mevsimini daha geç karşılarız ve hava soğuk gider. Eğer hava erken ısınırsa önümüzdeki özellikle Haziran ayından itibaren çok ciddi bir kuraklık bizi bekliyor" diye konuştu.

"Bölgede 20 bin insan inci kafalinden geçimini sağlıyor"

Akarsular dünyanın her yerinde önemli olduğunun altını çizen Dr. Öğretim Üyesi Akkuş, "Söz konusu Van Gölü Havzası olduğunda bu önem yüz kat daha artıyor. Çünkü buradaki akarsular tarımsal sulamanın yanında Van Gölü'nden üremek için derelere giden inci kefallerinin üreme habitatını oluşturuyor. Bölgede 20 bin insan inci kafalinden geçimini sağlıyor. Dolayısıyla akarsularda eğer yeterli miktarda su olursa inci kefalleri üremelerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirir. Şuandaki manzara bize çok ciddi bir sorun olacağını gösteriyor. Ümit ediyoruz ki havza bol kar yağışı alır ve barajlarımız biraz daha dolar" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Van Gölü Havzası Van Gölü Van Çevre Doğa Yaşam Güncel Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

Bakmadan Geçme

Kabine Toplantısı bitti mi, devam ediyor mu? SON DAKİKA! 20 Mayıs Kabine Toplantısı ne oldu? Kızıl Goncalar 20. Bölüm Fragmanı Yayınlandı Mı? Merakla Beklenen Yeni Bölüm İzleme Linki KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title