Haberler

Ustadan Tükenmez Kalem Mucizesi

Resim Sergisi 06 – 16 Ocak 2012 tarihleri arasında AKM Fuayesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Ustadan Tükenmez Kalem Mucizesi, Alışılagelmişin dışında bir Resim Sergisi 06 – 16 Ocak 2012 tarihleri arasında AKM Fuayesi'nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.

Antalya ve Ankara'da yıllarca desinatörlük yaptıktan sonra hayatını, küçüklüğünden beri merak sardığı resim sanatına adayan 67 yaşındaki Erkan Gürkan, tablolarını "tükenmez" kalemle yapıyor. Basit bir tükenmez kalemle başlanan ve aynı kalemle tamamlanan, ve de kendine has aykırı tekniği ile klasik resim yapmayı başarmış ve 40 yılını harcadığı bu çalışmalarında tekniğiyle resim sanatına farklı bir yorum getirdiğine inanıyor. Çalışmalarını yalın tükenmez kalemle yaptığından, (natür tükenmez kalem çalışmaları) olarak isimlendiriyor.. 25 kuruşluk tükenmez kalemle harikalar yaratıyor.

1945 yılında Antalya'da doğan Erkan Gürkan'ın haylazlığının yanında çalışkan bir öğrencilik hayatı olmuş ve okumak için büyük mücadele vermiş. Hocası Ressam yazar Kenan Kerestecioğlu'nun desteği ile kendini biranda 8 kişilik Alman sanatçı grubunun içinde bulmuş. 1957de çocukluğundan beri ilgi duyduğu Sanat yolculuğuna, birbirinden farklı alanlarda uzman (mimar, mühendis, ressam) ve Antalya'nın geleceğini belirlemek üzere projeler üreten bu grupla başlamış.

Orta öğreniminin yanısıra tam beş yıl bu grupla beraber yaşadı ve çalıştı. Resim sanatındaki tüm temel bilgileri onlardan öğrendi. Ayrıca çalışmalar sırasında öğrendiği mimari, statik, çelik kostriksiyon, detay, maket, makina, topoğrafya, reklam ve grafik konusundaki bilgileri bir çatı altında toplayarak daha sonraki hayatında çok yararını göreceği korkunç bir bilgi birikimine sahip olarak sonunda üretmeye başlayan iyi bir desinatör oldu.

Grup dağıldıktan sonra Antalya'nın eski mimarlarından Mustafa Öcal ve merhum mimar Tarık Akıltopu ile çalıştı, sonrası bir süre Antalya orman başmüdürlüğü yol planlama grubunda ve Antalya belediyesi imar müdürlüğünde görev aldı.1968 de yerleştiği Ankara'da, bir süre ünlü mimarlardan Nejat Tekelioğlu, ve Emrullah A. Özdenal ile çalıştı ve iki yüzden fazla mimari projeye çizen desinatör olarak imza attı.

Bunlarla birlikte zaman buldukça yağlıboya ve karakalem ağırlıklı klasik resim çalışmalarına devam etti. Ancak sürekli bir arayış içinde olan Erkan Gürkan 1973 yılında aykırı bir düşünceyle resim sanatında alışılmışın dışında bir çalışma yapmaya karar vermiş ve bunun için uygulanması zor bir malzeme olan tükenmez kalemle bir teknik geliştirerek, olmazı olur yapmak, tabuları yıkmak istemiş. Avrupa ve Amerikadaki çok sayıda tükenmez kalem sanatçısının çalışmalarını özlemlemiş,ancak bunlarda bazı yan malzemeler ve katkı maddelerinin kullanılıyor olması çalışmalarında belirleyici olmuş.

Tükenmez kalem dışındaki tüm tekniklerde hataların telafi şansı olduğuna dikkati çeken Gürkan, tükenmez kalem çalışmalarında geri dönüşün mümkün olmadığını vurguluyor. Kendisi çalışmalarında kurşun kalemle bir ön çalışma yapmadan, herhangi bir digital ortam veya bilgisayar yardımı almadan,basit bir tükenmez kalemle başlanan ve aynı kalemle tamamlanan, ve de kendine has aykırı tekniği ile klasik resimyapmayı başarmış ve 40 yılını harcadığı bu çalışmalarında tekniğiyle resim sanatına farklı bir yorum getirdiğine inanıyor. Çalışmalarını yalın tükenmez kalemle yaptığından, (natür tükenmez kalem çalışmaları)olarak isimlendiriyor..25 kuruşluk tükenmez kalemle harikalar yaratıyor.

TARİH: 06 Ocak 2012 SAAT : 17:00 (açılış Kokteyli) YER : AKM Fuayesi

Antalya (AHA) 03.01.2012, İclal DAĞLI

Kaynak: Bültenler / Güncel

Antalya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title