Haberler

Üsküp'te 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Programı Düzenlendi

Güncelleme:

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle program düzenlendi.

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı vesilesiyle program düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destekleriyle Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) organizasyonunda düzenlenen programa, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy ile ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Ulusoy, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımcılara selamını ileterek, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve yol arkadaşları ile tüm şehitleri rahmetle yad etti.

19 Mayıs'ın önemine değinen Ulusoy, tarih ve kimlik bilincinin muhafaza edilmesinin dilin yaşatılmasından geçtiğini söyledi.

Türkçe eğitimin Kuzey Makedonya'da anayasal bir hak olduğunu ancak uygulamada bazı pürüzlerle karşılaşılabildiğini belirten Ulusoy, "Özellikle kırsal kesimlerde yeterli talep olmasına rağmen Türkçe sınıfların açılmaması, başvuruların sonuçsuz kalması, Türkçe branş öğretmenlerinin atanmaması gibi sorunların en kısa sürede çözülmesini temenni ediyoruz. İlgili makamlardan bu sorunların çözümünü beklemek hem sivil toplum kuruluşlarının hem de Türk toplumunun en tabii hakkıdır." diye konuştu.

Türkiye olarak Büyükelçilik, Milli Eğitim Bakanlığı, Maarif Vakfı, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü ile bu konuda ne gerekiyorsa bugüne kadar yaptıkları gibi bundan sonra da yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Ulusoy, tarihi ve beşeri bağlara dayanan dostane ilişkilerin olduğu Kuzey Makedonya ile işbirliklerinin önemli bir boyutunu, eğitim alanındaki faaliyetlerin oluşturduğunu söyledi.

TİKA Üsküp Koordinatörü Mehmet Bayrak da Mustafa Kemal Atatürk'ün kurtuluş meşalesinin yandığı 19 Mayıs'ı, Türk gençliğine bayram olarak armağan ettiğini hatırlattı.

Kuzey Makedonya'nın farklı bölge ve kentlerinde Türkçe eğitim veren 23 ilkokul ve 12 lisenin dönem birincisi olarak seçilen 35 öğrenciyi tebrik eden Bayrak, "Kuzey Makedonya'da eğitim alan tüm öğrencilerimiz, her biriniz bizim için çok değerlisiniz. Hepinizin farklı farklı kabiliyetleri olduğunu biliyoruz. Hayatınız boyunca yaratıcılığınızı, yeteneklerinizi ve başarılarınızı göstereceğiniz çok farklı yollar sizleri bekliyor. Hiç şüphe yok ki hepiniz hem Kuzey Makedonya Cumhuriyeti'nin birlik ve beraberlik içerisinde kalkınmasına, hem de Kuzey Makedonya'da barışçıl ve beraber yaşamanın en önemli sembolü olan Türk toplumunun refahına büyük katkı sağlayacaksınız." ifadelerini kullandı.

MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim de gençlerin başarılarını ödüllendirmek için kültürlerinin kadim şehri olan Üsküp'te bir araya gelmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kuzey Makedonya'da yaşayan Türk varlığının 1000 yıllık geçmişiyle ana vatan Türkiye ile Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden İbrahim, "Bu topraklarda yaşayan biz Türkler, kültürel mirasımızla ve dilimizle Türk kimliğimizi koruyoruz. Kuzey Makedonya Türkleri olarak Osmanlı İmparatorluğunun mirasıyla sıkı bağlarımızı koruduk ve bu topraklara derin bir kültürel zenginlik kattık." dedi.

İbrahim, MATÜSİTEB olarak gençleri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.

Ülkede Türkçe eğitim veren okulların folklor gruplarının gösterilerini sergilediği programda, 2024 yılı dönem birincisi öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Kaynak: AA / Güncel

Makedonya Gençlik Üsküp Spor Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Bakmadan Geçme

A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tunceli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tunceli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tokat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tokat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Tekirdağ Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Tekirdağ Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Yozgat Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yozgat Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Van Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Van Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

title