Haberler

Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu

Güncelleme:

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kanserin önlenmesinde sigarayla mücadelenin önemine işaret ederek, "Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaraysa ve akciğer kanseri erkeklerde birinci sıradaysa, yüzde 22'lerde 23'lerdeyse bizim tütünle mücadelemizin çok daha güçlü devam etmesi gerekiyor" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kanserin önlenmesinde sigarayla mücadelenin önemine işaret ederek, "Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaraysa ve akciğer kanseri erkeklerde birinci sıradaysa, yüzde 22'lerde 23'lerdeyse bizim tütünle mücadelemizin çok daha güçlü devam etmesi gerekiyor" dedi.

Müezzinoğlu, Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla düzenlenen "Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, dün İstanbul'da şehit düşen İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın kaybından duyduğu üzüntüyü dile getirerek, sağlık alanındaki şiddet nedeniyle kendilerinin de çok canının yandığını belirtti ve Kiraz'a Allah'tan rahmet diledi.

Kanserle mücadele konusunda Türkiye'de yürütülen çalışmalara değinen Müezzinoğlu, bunda hekimlerin ve sağlık çalışanlarının büyük payı olduğuna dikkati çekti.

Bakan Müezzinoğlu, yapılan araştırmaya göre, Türkiye'de vatandaşların sağlığa büyük önem verdiğini, en büyük korkulan hastalığın ise kanser olduğunu ifade ederek, "O zaman bizlere düşen, toplumu sağlıklı yaşam kültürüne adapte etmek, sağlıklı yaşam kültürünü hayat tarzı olarak benimsetmektir" dedi.

Kanserin yüzde 90 çevresel etkenlere bağlı olduğunu, bu nedenle sağlıklı yaşam kültürünün teşvik edilmesinin önem taşıdığını kaydeden Müezzinoğlu, "Hastalanıp da iyi olma hayali kurtarmaktansa sağlıklı yaşamı benimseyip sağlıklı geleceğin hayallerini kurmak en doğru olanıdır" ifadesini kullandı.

Sigarayla mücadelede gelinen noktaya değinen Müezzinoğlu, bunun için yapılan düzenlemelere en fazla sigara içenlerin uyduğunu, kendilerine bu kişilerden olumlu görüşler yansıdığını, bu sahiplenmenin başka ülkelerde görülmediğini söyledi.

Bakan Müezzinoğlu, yasanın yürürlüğe girmesi öncesinde uygulama ve toplumun tepkisi konusunda tereddütler dile getirilmesine rağmen kendilerine olumsuz dönüşler olmadığını, toplum için faydalı olanın arkasında elbirliğiyle gönül birliğiyle durulabildiğini kaydederek, "O nedenle sigara tiryakilerine bu yasalara büyük oranda sahip çıktıkları için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Sigara tiryakilerine bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri çağrısında bulunan Müezzinoğlu, "Çünkü onlar yaşamlarını sağlıklı sürdürsünler istiyoruz. Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigaraysa ve akciğer kanseri erkeklerde birinci sıradaysa, yüzde 22'lerde 23'lerdeyse bizim tütünle mücadelemizin çok daha güçlü devam etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Müezzinoğlu, çocuk ve gençlerin bu alışkanlıktan uzak tutulmasının önemini de vurguladı.

-"Anlamsız bahaneler bulmayalım"

Hareketli yaşamın önemine de değinen Müezzinoğlu, "Kendine saygı duyan, sevdiklerinize değer veren anlayışla yarım saati sağlıklı yaşama ayırın. Hiçbirini yapamıyorsak otobüsten bir durak önce inin, asansör kullanmayın. Bunlar için anlamsız bahaneler bulmamalıyız" dedi.

Bireylerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini anlatan Müezzinoğlu, belediyelere ve üniversitelere ücretsiz bisiklet dağıtacaklarını belirtti.

Bakan Müezzinoğlu, Türkiye'deki kanser tedavisinde gelişmelere de işaret ederek, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığını kurduklarını ancak bunun 50 yıl önce yapılması gerektiğini vurguladı.

-Tütünle mücadele

TBMM Sağlık Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar da kanser hastalarının yaşam süresi ve kalitesinin artmasının önemli olduğunu söyledi.

Ülkede tütünle mücadelede gelinen noktaya işaret eden Ünüvar, bunun mimarının Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu, mevcut ve eski sağlık bakanları da dahil tüm ilgili kesimlerin bunu benimseyerek sahip çıktığını anımsattı.

Ünüvar, ülkede palyatif bakımın geliştirilmesini önemsediğini, bu tür merkezlerin sayısının artması gerektiğini ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Dairesi Başkanı Murat Gültekin ise ölüm nedenleri arasında kanserin ikinci sırada olduğunu dile getirerek, "81 ilde kanser kayıt sistemimiz var, bunların yüzde yüzü kayıt altına alınıyor" dedi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı İrfan Şencan da erken teşhis tarama merkezlerinde meme, kalın bağırsak, rahim ağzına ilişkin taramalar yapıldığını, meme kanserinde taramalarda kullanılan cihazların yenilenmesi için çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Toplantıda daha sonra kanserle mücadeleye katkılarından dolayı bazı kişi ve kurumlara ödül verildi.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Mehmet Müezzinoğlu Necdet Ünüvar Türkiye Güncel Haberler

title