Haberler

Türkoğlu: "Göktürk 2 Uydusu Gururumuzdur"

Güncelleme:

İdris Güllüce, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve bazı komisyon üyeleri ile birlikte TÜRKSAT'ı ziyaret etti.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili İdris Güllüce, AK Parti Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu ve bazı komisyon üyeleri ile birlikte TÜRKSAT'ı ziyaret etti.

Türksat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Dr. Özkan Dalbay'ın refakati ile Türksat'ı gezen komisyon üyeleri arasında; TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Dr. İdris Güllüce'nin yanı sıra, komisyon üyelerinden Hacı Bayram Türkoğlu, Oya Eronat, Hasan Hami Yıldırım ve Fatih Han Ünal da vardı.

Komisyon üyelerine Türksat'ın vizyonu, misyonu ve yaptığı çalışmalar hakkında brifing veren Türksat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Özkan Dalbay, Türksat'ın 22 Temmuz 2004 yılında Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulduğunu söyledi. Misyonlarının bilgi ve iletişim teknolojileri ile uydu ve kablo üzerinden hizmetler vermek ve bu kapsamda; sosyal sorumluluk bilinciyle, Türkiye'nin teknolojik gelişim ve değişimine öncülük etmek olduğunun altını çizen Dalbay, hedeflerini; "Bilgi ve iletişim hizmetleri ile uydu teknolojilerinde bölgesinde lider ve dünyada önde gelen bir şirket olmayı arzuluyoruz" sözleri ile dile getirdi. 655 çalışanı ile Türksat'ın 2002-2004 yılları arası 787,6 milyon TL vergi tahakkuku gerçekleştirdiğini kaydeden Dalbay, şirketin aynı dönem içerisinde 1 milyar 278 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

TV İÇERİK SEKTÖRÜ İHRACATI 150 MİLYON DOLARI BULDU

Avrupa Birliği ülkeleri, ABD ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkeyi 113 yurt dışı TV kanalı ile kapsayan bir hizmet sahası ile Türksat uydularının, Türkiye'yi daha etkin ve Türkçe'yi daha yaygın kıldığını kaydeden Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Dr. İdris Güllüce, TV yayınlarının Türksat uyduları üzerinden çok geniş bir coğrafyaya ulaştırılmasının, TV içerik sektörünün gelişmesine ve ihracatına önemli katkı sunduğunu belirtti. Güllüce, 2012 yılında diziler de dâhil olmak üzere Türkiye'de TV içerik sektörü (diziler vb.) ihracatının 150 milyon doları bulduğunu söyleyerek, TV içeriklerinin geniş bir coğrafyaya hitap etmesinin Türkiye Türkçesi'nin yaygınlaşmasına ciddi oranda katkı sunduğunu belirtti.

Türkiye'nin Türksat ile HD yayıncılık hizmeti ve 3D yayıncılığı sayesinde sektörde öncü bir ülke konumuna yükseldiğini kaydeden Türkoğlu; "Uydularımız 2003 yılı itibariyle 69 TV kanalı ile yayın yaparken, 2013'de hamdolsun 391 TV kanalı ile yayın yapmaktadır" dedi. Türksat 4A uydusunun 2013'ün Kasım'ında ve Türksat 4B uydusunun da 2014'ün Şubat'ında uzaya fırlatılacağının müjdesini Türksat Genel Müdürü Dalbay'dan alan Türkoğlu, "Mevcut uydularımızın kapsama alanında bulunmayan Orta ve Güney Afrika bölümü dâhil olmak üzere, yeni 4A ve 4 B uyduları ile Afrika kıtasının tamamını kapsamış olacağız" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Türk mühendisleri tarafından yapılarak Çin'den uzaya fırlatılan ilk keşif ve gözetleme uydumuz Göktürk'ten her saniyede yüksek çözünürlüklü görüntülerin alınmaya başladığını da dile getiren Türkoğlu; "Biz Mustafa Kemal Atatürk'ün 'İstikbal Göklerdedir' sözüyle ortaya koyduğu öngörüyü gerçeğe dönüştürdük. Bugün Göktürk uydusu ile Avrupa'dan, Kafkaslara ve Ortadoğu'dan Afrika'ya kadar uzanan bu geniş coğrafyadaki birçok bölgeden anlık görüntüler elde etmekteyiz. Türkiye'de nesiller Japonya'nın, Almanya'nın teknolojide ortaya koyduğu başarı öykülerini bir yürek burukluğu içerisinde gıptayla izledi. Ve bizim nesillerimizin gıptayla izlenecek böylesi bir hikâyeleri yoktu. İşte AK Parti Türk'ün asırlardan beri gelen rüştünü bu muazzam teknoloji harikaları ile bir kez daha ispat edip, nesillerimiz için güven tazelemektedir. Gururumuz Göktürk 2 uydusunun uzaya fırlatıldığı esnada; aklın, mantığın ve aydınlanmanın öncüsü olan üniversitelerimizde sözde üniversite baharı yaratmaya çalışan bazı öğrencilerin taş fırlatması, "meyve veren ağaç taşlanır" sözünü haklı çıkarmıştır. Öğrencilerin protesto aracı; taş, sopa, molotof kokteyli değil de eleştirel fikirleri olduğu sürece Türkiye uzaya daha nice gelişmiş uydular fırlatacak ve kâinatın sırlarına vakıf olabilecek çalışmalar işte o salt eleştirel aklın sayesinde hayat bulacaktır" dedi.

Brifing sonrası Türksat AŞ Genel Müdürü Dalbay tarafından komisyon başkanı Güllüce'ye bir Avrasya tablosu takdim edildikten sonra, komisyon üyeleri Türksat AŞ içinde bazı incelemelerde bulundu.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hacı Bayram Türkoğlu İdris Güllüce Ak Parti Türksat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title