Haberler

Türkiye'den Cibuti'ye Dostluk Eli

Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Hasan Yavuz, "Yaklaşık 6 bin civarında Yemen'den Cibuti'ye mülteci akını vardır.

Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Hasan Yavuz, "Yaklaşık 6 bin civarında Yemen'den Cibuti'ye mülteci akını vardır. Günlük olarak 50-800 kişi arasında insan kitlesi, canını kurtarabilmek için deniz yoluyla, en ilkel şartlarda tekneler, botlar kiralayarak güvenli ve dost bulduğu Cibuti'ye gelmektedir" dedi.

Büyükelçi Yavuz, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla, Yemen'e yapılacak insani yardımları görüşmek üzere Bostancı'daki The Green Park Hotel'de toplantı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Oktay, Yemen'de devam eden iç karışıklıklardan dolayı özellikle sivil halkın sıkıntıda olduğunu bütün dünyanın bildiğini söyledi.

Dünyanın bu olayları izlediğini ancak Türkiye'nin her bölgede olduğu gibi Yemen'de de ilk günden beri halkın yanında olduğunu belirten Oktay, "AFAD olarak Cibuti üzerinden 2 bin 400 kolilik insani yardım yapıldı. Yemen ve içerisinde, aynı zamanda Yemen'den Cibuti'ye gelenlere insani yardım yapıyoruz. Yaklaşık 7 tona yakın da ilaç yardımı yaptık" dedi.

Oktay, Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Yavuz'un toplantıda Yemen ve Cibuti'deki yardıma muhtaç insanların ihtiyaçlarıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarını bilgilendireceğini anlattı.

Cibuti'de neler yapılması gerektiğinin konuşulacağına dikkati çeken Oktay, Cibuti'ye insani yardımların sürdürülebilir olması için yapılması gerekenlerle ilgili bilgi verdi.

Oktay, Cibuti hükümetinden, kampların revizyonuyla alakalı talep olduğunu vurgulayarak, "Yeni bir kamp kurulmasıyla alakalı bir talep var. Bizde çok ciddi bilgi birikimi ve operasyonel güç var. Bunu orada da insanların hizmetine sunmak istiyoruz. Dünyadaki birçok grup sadece konuşuyor ancak Türkiye söylediği zaman yapıyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Cibuti Büyükelçisi Yavuz da Yemen'de bir iç kargaşa yaşandığını dile getirerek, insanların en yakın güvenli ülkeye gidebilmek için mücadele ettiğini anlattı.

Yavuz, Cibuti'de yüzde 10 oranında Yemen nüfusu yaşadığına işaret ederek, Türkiye'nin küresel vicdan olarak dünyanın en mazlum insanları için kalıcı ve hızlı çözümler üretebilen bir ülke olduğunu aktardı.

Ramazanın yaklaştığını ifade eden Yavuz, şunları kaydetti:

"Yaklaşık 6 bin civarında Yemen'den Cibuti'ye mülteci akını vardır. Günlük olarak 50-800 kişi arasında insan kitlesi, canını kurtarabilmek için deniz yoluyla, en ilkel şartlarda tekneler, botlar kiralayarak güvenli ve dost bulduğu Cibuti'ye gelmektedir. Kampa gittiğimizde kadınların ve çocukların bize sarılıp ağladıklarını gördüm. Türkiye'den o insanların beklentileri, mevcut kampların rehabilite edilmesi ve sağlıklı, insanca yaşanabilir hale getirilmesidir. Orta vadede de krizin devam etme olasılığı ciddi anlamda yüksektir."

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Cibuti Yemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title