Haberler

Kaymakam Perçi'den Serenderlerle İlgili Uyarı

Güncelleme:

Samsun'un Ladik İlçesi Kaymakamı Kadir Perçi, serender ile ambarların Türkiye'den çok ucuza alınarak yurt dışında fahiş rakamlara satıldığını söyledi.

Samsun'un Ladik İlçesi Kaymakamı Kadir Perçi, özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yaygın olan ve tahılların saklandığı serender ile ambarların Türkiye'den çok ucuza alınarak yurt dışında fahiş rakamlara satıldığını söyledi.

Karadeniz Bölgesi'nde 800 yıllık serender ve ambarların köylerden bin liraya toplanıp, yurt dışında metre küpü 100 bin liradan satıldığını söyleyen Ladik Kaymakamı Kadir Perçi, 2010 yılında Kapıkule Sınır Kapısı'nda yapılan aramada işlemeli 40 ambar kapısının yurt dışına kaçırılırken ele geçirildiğini söyledi.

Serender ve ambarların çok eski bir tarihi olduğunu dile getiren Kaymakam Perçi, "Bizim elimizde yurt dışına kaçırılmadan tespit ettiğimiz 22 çeşit ambar var. Tüm bölgede kaç tane daha bu şekilde serender ve ambar olduğunun tespit çalışmalarını yapıyoruz. Amacımız hepsini kayıt altına almak" dedi.

Serender ve ambarların kaç yıllık tarihi olduğunu öğrenmek için incelettiklerini ifade eden Kaymakam Kadir Perçi, "Yapılan incelemelerde içlerinde yaklaşık 800 ila 900 yıllık ambarlar olduğu tespit edildi. Bu kadar eski bir tarihi olunca bunları yurt dışına kaçırıp orada satıldığını öğrendik. Bu işin ciddi anlamda ticaretini yapanlar var. Tüm Karadeniz Bölgesi'ni gezip bu tarihi serender ve ambarları çok komik paralara köylülerin ellerinden alıp, yurt dışındaki zenginlere çok büyük paralara satıyorlar" diye konuştu.

Köylerden toplanan ve parçalanarak yurt dışına kaçırılan tarihi serender ve ambarlara, daha çok siyasi devlet adamları ve zenginlerin rağbet ettiğini de belirten Ladik Kaymakamı Kadir Perçi, "Bu ahşap serender ve ambarlar 900 yıl boyunca hiç bozulmadan kaldıkları için bunu alan insanlar da daha çok kendilerine makam odası yapıyor, ya da mobilya olarak kullanıyor. Bunun ticaretini yapan kişiler bütün köyleri dolaşıyor. Aldıkları serender ve ambarları önce söküyorlar. Sonra parçalanıp, düz kalaslar ayrılıyor. İşlemeli olanların alıcıları farklı olduğu için onlar çok daha büyük paralara satılıyor. Sadece bizim ilçemizde 56 köy var. Şu anda 20 köyde tek bir tane dahi serender ve ambar kalmadı" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kadir Perçi Türkiye Samsun Ladik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Miami Heat Boston Celtics NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Denver Nuggets LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 30 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! 30 Nisan okullar tatil mi? Yarın okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kızıl Goncalar final mi yapıyor? Kızıl Goncalar bitiyor mu 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ömer final mi yapıyor? Ömer bitiyor mu 2024? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi final mi yapıyor? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi bitiyor mu 2024? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Ankaraspor-Nazilli Belediyespor maçında şike mi yapıldı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 29-30 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Ömer 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 29 Nisan Ömer yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title