Haberler

Son dakika haberi | Bingöl'de 'külahlı taşlar'ın turizme kazandırılması isteniyor

Güncelleme:

Son dakika haberleri: BİNGÖL'de, peribacalarını andıran külahlı taşların turizme kazandırılması bekleniyor.

BİNGÖL'de, peribacalarını andıran külahlı taşların turizme kazandırılması bekleniyor. Bingöl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Vedat Avcı, "Bu tip şekilleri detaylı bir şekilde araştırmak ve ilin turizm potansiyelinin artırılması için kullanmak istiyoruz. Turizme kazandırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını öneriyoruz" dedi.

Merkeze bağlı 30 kilometre uzaklıktaki Kartal köyünde bulunan külahlı taşlar gizemini korurken, Bingöl Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Vedat Avcı, volkanik litolojinin oldukça yaygın olduğunu ve bu litolojiye bağlı olarak peri bacalarına benzeyen şekillerin var olduğunu söyledi. Avcı, "Kartal köyü yöresi ve çevresi için daha önce çalışmalarımız olmuştu. Bingöl çevresinde volkanik litoloji oldukça yaygın. Bu litolojiye bağlı olarak peri bacaları şekillerine benzeyen şekilleri çok görebiliriz. Burada tüfler oldukça çok yaygındır. Tüflerin sel suları ve akarsuların erozyonuna bağlı olarak bu şekiller meydana gelmiştir. Kartal köyü ve çevresiyle sınırlı kalmama koşuluyla Bingöl çevresinde volkanizmaya bağlı olarak oluşan bu şekillerin bir envanterinin çıkarılması ve bu şekillerin piopar potansiyelinin araştırılması öneriyoruz" dedi.

Bingöl'ün değişik yörelerinde böylesi yapıların var olduğunu aktaran Avcı, "Bu şekiller topluma mal olmamış, bu şekillerin tanıtımı yapılmamış. Özellikle volkanik şekillerin yaygın olduğu Bingöl ilinde bu şekillerin envanterinin çıkarılması ve turizme kazandırılması için gerekli çalışmaların ivedilikle başlatılması gerekir. Bu şekillerin benzerlerini Kiğı ve Yedisu arasında Şeytan Dağları'nda görebiliriz. Yayladere ilçesinde Peri suyunun oluşturduğu vadi yamaçlarında bu şekilleri görebiliriz. Bu tip şekillerin detaylı bir şekilde araştırmak ilin turizm potansiyelinin artırılması için kullanmak istiyoruz. Turizme kazandırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını öneriyoruz" diye konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bingöl Üniversitesi Kartal Bingöl Güncel Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Arka Sokaklar CANLI izle! 26 Nisan Cuma KANAL D Arka Sokaklar yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Ateş Kuşları CANLI İZLE! 26 Nisan Ateş Kuşları 52. Yeni bölüm CANLI YAYIN! Ateş Kuşları FULL İZLE! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title