Haberler

İş kazası sonucu engelli kalınca tekerlekli sandalye üretimine başladı

Güncelleme:

Nevşehir'de, 9 yıl önce geçirdiği iş kazasının ardından yürüme yetisini kaybeden oto elektrik ve torna ustası 45 yaşındaki Mehmet Adem Karadaş, engellilere yönelik akülü araç ile tekerlekli sandalye üretimi yapıyor.

Nevşehir'de, 9 yıl önce geçirdiği iş kazasının ardından yürüme yetisini kaybeden oto elektrik ve torna ustası 45 yaşındaki Mehmet Adem Karadaş, engellilere yönelik akülü araç ile tekerlekli sandalye üretimi yapıyor.

Nevşehir Sanayi Sitesi'nde torna atölyesi işletirken 2011 yılında yük asansörünün altında kalarak yürüme yetisini kaybeden Karadaş, açtığı atölyede yaklaşık 6 yıldır engelliler için araç üretip, bunların bakım ve tamirini gerçekleştiriyor.

Karadaş, AA muhabirine, engelini aşarak üreten bir kişi olabilmenin kendisine büyük mutluluk verdiğini söyledi.

Geçirdiği iş kazasının ardından yaklaşık 2 yıllık tedavi sürecinden sonra tekerlekli araçla hayatına devam ettiğini anlatan Karadaş, bir süre sonra arızalanan akülü aracını kentte tamir ettirecek bir yer bulamayınca atölye açmaya karar verdiğini belirtti.

Yaşadığı zor günlerin ardından hayata tutunduğu atölyesinde ürettiği tekerlekli sandalyeleri ihtiyaç sahibi engellilere ücretsiz de verdiğini dile getiren Karadaş, bu tür faaliyetleri yürütmek ve kendisiyle aynı kaderi paylaşanlarla bir çatı altında toplanmak amacıyla martta "Nevşehir Engelli ve Yaşlılar Derneği"ni kurduğunu ifade etti.

Engellilere yönelik tekerlekli ve akülü araçların standart ebatlarda üretilmesinin bazıları için dezavantaj doğurması nedeniyle kişiye özel üretime geçtiğini belirten Karadaş, "Tornacı olduğum için üretim de yapabileceğimi düşünerek kişiye özel, hastanın kilosu, boyu, vücut şekli ve kullanım alanına uygun tekerlekli ve akülü araç imal etmeye başladım. Bu araçlar bir hobi aracı değil, zaruret. İnsan için ayakları neyse araçlarımız da bizim için bu anlama geliyor maalesef." dedi.

"Mesleğim, benim için avantaj oldu"

Karadaş, 13 yaşında başladığı iş hayatında elde ettiği tecrübe ve birikimini de atölyesinde kullandığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Hayat şartları çalışmamızı gerektirdi. Bu işe kendi aracımı tamirle başladım. Kısa süre içinde Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen araçları tamir ederek devam ettim. İmalatta ise seri üretimim yok. Yurt dışından motor ve elektronik beyin aksamı geliyor, geri kalan tüm şasi ve malzemeleri kendimiz imal veya tedarik ediyoruz. 1988 yılında sanayide çalışmaya başlamıştım. Bugün de mesleğim, benim için avantaj oldu. Allah kimseye yokluğu göstermesin. 'Rabb'im bize versin, biz de insanlara dağıtalım.' dedik ve mart ayında dernek kurduk. Gerek bağışçı dostlarımızın yardımları gerekse kendi bütçemizle ürettiğimiz araçları ihtiyaç sahibi engellilere veriyoruz. Bakımlarını ve tamirini de burada ücretsiz yapıp teslim ediyoruz."

Vücudun engelli olmasının hayat mücadelesi için engel teşkil etmediğine inandığını anlatan Karadaş, "Bütün engelli kardeşlerimize söylüyorum, ufacık imkanınız varsa bir şeyler yapın. Her şey belki maddiyata dayanıyor ama karıncanın ateşe su taşıdığı gibi bir damla da olsa mutlaka mücadele verin." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Nevşehir Haberler

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

Bakmadan Geçme

24 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 24 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 24 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 24 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım'ın yönetim listesinde kimler var? İşte Aziz Yıldırım'ın yönetim kurulu! Astrolog Meral Türkiye Kupası şampiyonunu bildi mi, Astrolog Meral ZTK tahmini neydi 2024? 23-24 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Fenerbahçe PFDK kaç maç ceza aldı? Mert Hakan Yandaş Oosterwolde kaç maç ceza aldı? #128680 23-24 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Ziraat Türkiye Kupası'nı alan UEFA'ya gider mi? Ziraat Türkiye Kupası'nı kim kazandı? Beşiktaş mı Trabzonspor mu, ZTK'yı kim aldı? Beşiktaş marşları: En güzel Beşiktaş sözleri ve Beşiktaşlı şarkıları nelerdir? Beşiktaş taraftar sözleri 2024 #9917 Aldatmak bu hafta yok mu? Beşiktaş Trabzonspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK TS maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Beşiktaş Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru!
O anlar kamerada! Okuldaki mezuniyet kutlamasında helyum gazlı balon patladı

O anlar kamerada! Okuldaki mezuniyet kutlamasında helyum gazlı balon patladı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title