Haberler

Sırp Belediyeler Birliğinin Kurulması Anlaşmasının İmzalanması, Mitroviça?nın Sırp Bölümünde Coşku...

Sırp Belediyeler Birliğinin kurulması anlaşmasının imzalanması, Mitroviça'nın Sırp bölümünde coşku ile kutladı -Anlaşma Kosova'da başbakanın evinin önünde protesto edildi Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için devam eden görüşmeler kapsamında dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulmasının yanısıra üç anlaşmaya daha imzalarını atılar.

Sırp Belediyeler Birliğinin kurulması anlaşmasının imzalanması, Mitroviça'nın Sırp bölümünde coşku ile kutladı

-Anlaşma Kosova'da başbakanın evinin önünde protesto edildi

Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için devam eden görüşmeler kapsamında dün Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Kosova'da Sırp Belediyeler Birliği'nin kurulmasının yanısıra üç anlaşmaya daha imzalarını atılar. Brüksel'de anlaşmalara imzalar atılırken, Kosova başkenti Priştine'de Başbakan İsa Mustafa'nın evinin önünde protesto düzenleyen Vetvendosye Hareketi üyeleri polis ile çatıştı. Anlaşmanın imzalanması, Mitroviça'nın Sırp bölümünde ise coşku ve havai fişeklerle kutladı.

Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Brüksel'de dört anlaşma imzaladı. İki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için devam eden çalışmalar kapsamında, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini hakemliğinde gerçekleşen görüşmelerde, Mitroviça köprüsündeki sözde Barış Parkının kaldırılması ile telekomünikasyon ve enerji anlaşması sağlandı. Görüşmeye ilişkin AB temsilcisi Federica Mogherini yaptığı yazılı açıklamada, "Sırbistan ve Kosova heyetlerinin görüşmelerinde uzun bir gün sonucunda 4 anlaşma imzalandı. İki başbakan diyalog sürecinde dönüm noktası gerçekleştirildi. Bugünkü çözüm iki ülke için büyük kazanç sağlayacak ve Avrupa Birliği yolunda daha yaklaştı" ifadelerini kullandı.

HAŞİM TAÇİ: BU TARİHİ ANLAŞMALARLA SIRBİSTAN KOSOVA'YI TANIDI

Görüşmelerin tamamlanması ardından basına açıklamada bulunan Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haşim Taçi, imzalanan anlaşmaların tarihi önem taşıdığını vurgularken, bütün bu anlaşmaların Kosova Anayasasına uygun bir şekilde yapıldığını vurguladı. Taçi, 'İmzalanan bütün anlaşmalarda Kosova Cumhuriyeti ismi geçiyor. Dolasıyla Sırbistan, bir şekilde Kosova'nın bağımsızlığını böylece tanımış oldu' dedi. Haşim Taçi, tüm bunları göz önünde bulundurarak, Kosova vatandaşlarının, Kosova'nın bölüneceği gibi söylentilerden korkmalarına neden olmadığını vurgulayarak, halkı sakinliğe davet etti.

VETVEDOSYE, BAŞBAKAN İSA MUSTAFA'NIN EVİ ÖNÜNDE PROTESTO DÜZENLEDİ VE BU SIRADA POLİS İLE ÇATIŞTI

Vetvendosye, Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog çerçevesinde Brüksel'de bir araya gelen heyetlerin, Sırp Belediyeler Birliği kurulması ile ilgili maddelerin çoğu hakkında anlaşmaya varıldığı haberi üzerine protesto başlattı. Kosova Polisi, Başbakan İsa Mustafa'nın Priştine yakınlarındaki Prapaştitsa'da yer alan evine doğru yürüyen Vetvendosye üyelerine müdahale etti. Araçlardan inen protestocular yola yaya devam ederek eve ulaştı. Eylemcilerin, 'Kosova'yı değil, kendi mülkiyetini sat' pankartı açması üzerine polis biber gazı ile müdahale etti. Vetvendosye, basın açıklanmasıyla 3 üyesinin tutuklandığını ve Kosova polisinin uyguladığı şiddeti kınadığını bildirdi. Muhalefetteki Vetvendosye Hareketi, AAK ve Ninma partileri, Sırp Belediyeler Birliğinin kurulması kararını imzalayan Başbakan İsa Mustafa'yı kınayarak, en kısa zamanda başkent Priştine'de, en büyük protestoyu düzenleyeceklerini açıkladılar.

SIRP BELEDİYELER BİRLİĞİNİN KURULMASI ANLAŞMASININ İMZALANMASI, MİTROVİÇA'NIN SIRP BÖLÜMÜNDE COŞKU VE HAVAİ FİŞEKLER İLE KUTLADI

Brüksel'de, Sırp Belediyeler Birliğinin kurulmasına dair Kosova Başbakanı İsa Mustafa ile Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç arasında anlaşmanın imzalanması, Mitroviça'nın, Sırp bölümünde coşku ve havai fişeklerle kutladı. Brüksel'den gelen anlaşma haberi ardından bine yakın Sırp araçlarıyla ve ellerinde Sırbistan bayraklarıyla, kent merkezine akın etti, turlar atarak, 'Kosova Sırbistan'ındır', 'Brüksel'de Sırbistan Kazandı', 'Kosova Bölünüyor' şeklinde sloganlarla, köprünün diğer tarafında yaşayan, Arnavut, Türk ve Boşnakları provoke etti. Bu arada anlaşma havai fişeklerle kutlanırken, kimliği belirsiz kişiler, Mitroviça'nın Müslüman bölümüne otomatik silahlardan ateş açtı. Sırpların kutlamaları gecenin geç saatlerine kadar sürerken, Barış Gücü ( KFOR), kenti ikiye bölen köprü önünde harekete geçti. Anlaşmanın imzalanması ve Sırpların bu şekildeki anlaşmayı kutlaması tüm Kosova'da tansiyonu yükselti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İsa Mustafa Mitroviça Brüksel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title