Haberler

Şenlikte Bağ Sofrası Kuruldu

Güncelleme:

MANİSA Büyükşehir Belediyesi'nin, Manisa sultani üzümünü tanıtmak ve markalaştırmak amacıyla başlattığı 1. Manisa Sultani Üzüm Şenliği kapsamında bağ sofrası kuruldu.


Programda konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, bağ bozumu şenliklerinin Manisa için yeni bir şey olmadığını ifade ederek, "Bağcılık bizim ata mesleğimiz, bizim geleneğimiz, sarısalkımlar da bizim kültürümüz" diye konuştu.

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl ilk kez hayata geçirdiği 1. Manisa Sultani Üzüm Şenliği kapsamında Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde bağ sofrası kuruldu. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün yanı sıra Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Nursel Ustamehmetoğlu, Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nedim Zurnacı, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Coşkun, Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal ve üzüm üreticileri katıldı. Programda konuşan Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Nedim Zurnacı, "Uzun yıllar boyunca bağ bozumu şenlikleri düzenlenmiş. Ama sonrasında bırakılmış. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün'e bu konuyu açtığımda konunun desteklenmesi gerektiğini belirtti" diye konuştu.

Üzümün tanıtımına büyük katkı sağlayacak

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise, "Manisa Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde ve ilgili kurumların desteklerinde gerçekleştirilen Manisa Sultani Üzüm Şenliğimiz ilimiz için hayırlı olsun. Manisa'mız tarihi dokusunun yanı sıra, tarım ve sanayi alanında da Türkiye'de önemli bir konuma sahip. Bu kapsamda düzenlenen şenliğin dillere destan çekirdeksiz sultani kuru üzümümüzün tanıtımına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. İlimizde tarım alanları başta olmak üzere özellikle üzüm üretimi ile ilgili birkaç kısa bilgi vermek istiyorum. Manisa 730 bin dönüm bağ arazisine sahip. Bu verimli arazilerimizden yılda 355 bin ton sofralık üzüm üretimi yapılmakta. Manisa bu verilerle Türkiye üzüm üretiminde birinci durumda. Yüce mevlam bu güzel meyveyi Gediz ovasının bereketli topraklarına nasip etmiş. Asmalarımızdan birkaç yıl gibi bir süre içerisinde yüksek miktarda verim alınabilmekte. Yüksek kalitede üretim ilimizde kolaylıkla mümkün. Ne kadar şükretsek azdır. Bu anlamda Gediz ovamızın kıymetini bilmemiz gerektiğini bir kere daha ifade etmek istiyorum" dedi.

Ekonomik katkısı geniş bir tabana yayılıyor

Manisa'nın 205 bin tonluk kurum üzüm üretimi ile Türkiye üretiminin yüzde 87'sini dünya kuru üzüm ihracatı pazarının ise yüzde 35'ini karşıladığını söyleyen başkan Ergün, "Ekim sahası her yıl genişleyen yeni bağlarımızla dünya kuru üzümünde olduğu gibi yaş üzümünde de ticaretin merkezi olma yönünde emin adımlarla yürümekte. İl genelinde 60 bin aile bu üzüm işinden geçimini sağlıyor. 300 bin insanımız bu işten ekmek yiyor. Öte yandan gübre, ilaç, alet ve makine sanayi, bağ direkleri ve telleri, bağ dikimi, budama ve hasat işçiliği, fidan üretimi, kuru ve yaş üzüm üretimindeki istihdamı da dahil ettiğimizde üzüm bağlarımızın ilimize sağladığı ekonomik katkı daha geniş bir tabana yayılmakta. Bu açıdan ele alındığında üzümün Manisa'da gelirler içindeki ekonomik payını rahatlıkla milyar dolarlar olarak ifade edebiliriz" diye konuştu.

Sarısalkımlar bizim üretimimiz

Manisa'nın bağcılık açısından tarihinden bahseden Başkan Ergün, "Cumhuriyet dönemi öncesinde Manisa'da bağcılık okulları açıldığını görüyoruz. Kısacası bağcılık bizim ata mesleğimiz, bizim geleneğimiz, sarısalkımlar bizim kültürümüz. Kısacası bağ bozumu şenlikleri ve kültürü Manisa için yeni değil. Tarihçesi 1937 yılına kadar dayanmakta. Özellikle 1980'li yıllardan itibaren Manisa'da daha bir coşku ile kutlanmaya başlanan bağ bozumu şenlikleri yerel kültürümüzde ve halkımızda derin bir iz bırakmıştır. Bağ bozumu şenlikleri Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluş günü 8 Eylül ile birleştirilerek zaman içinde adeta yerel bir bayrama dönüştürülmüş. Ne var ki 2000'li yıllara gelindiğinde eylül ayının mübarek Ramazan ayı ile çakışması sonucu bir süre bu şenliklerimize ara verilmiş. Bu önemli verilerin arasında köklü bağ bozumu şenlikleri ve Manisa'nın düşman işgalinden kurtuluş gününü Manisa büyükşehir belediyemizin öncülüğün yeniden coşku ile kutlamaya başlıyoruz. Manisa'nın ürettiği tarihi bir değer olan bağ bozumu şenliklerine Manisa büyükşehir belediyesi olarak bundan sonra da sahip çıkacağımızı da bildirmek istiyorum" şeklinde konuştu.

Gelir seviyesini daha üst seviyelere taşıyacak

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, "Bu şenlik bizim için aynı zamanda düşman işgalini hatırladığımız, kahraman şehitlerimizi saygı, minnet ve şükranla yad ettiğimiz günler olacaktır. Bu şenlik aynı zamanda düşmanı denize döktükten sonra davullar çalıp kutlamalar yapan gazilerimizin sevincini hatırladığımız günler olacaktır. Üzüm şenliğimiz ayrıca ilimiz ve ülkemiz açısından büyük önem taşıyan çekirdeksiz kuru üzümün tanıtımına katkı sağlayacak, hem iç piyasa da hem de uluslararası arena da farkındalık oluşturmamızı sağlayacaktır. İnşallah önümüzdeki yıllar içerisinde festival kapsamını daha da genişletmeyi düşünüyoruz. Yaş üzümde artık Manisa'nın belirgin geçim kaynağı haline geldi. Ayrıca neredeyse tamamı ihraç edilen ürünümüzün yurt dışında alıcıları var. Onlar Manisa'mızdaki üreticimiz ve diğer firmalarımızın önünü açan çok önemli etkenler. Yabancı ülkelerdeki firma temsilcilerimizi de üzüm bayramımıza davet etmek hem üzüm işletmelerimiz hem de tüccar ve ihracatçılarımızla daha fazla kaynaşmalarını sağlamak istiyoruz. İnanıyorum ki düzenleyeceğimiz bu organizasyonlarla Avrupa ve Rusya ile sınırlı olan üzüm ticaretimiz Orta Asya, Uzak Doğu, Çin ve Japonya'ya kadar genişleyebilir. Böylelikle yaş ve kuru üzümümüzde hiçbir zaman arz fazlası sorunu yaşanmayacak, bereketin sembolü üzüm salkımları halkımızın gelir seviyesini daha üst seviyelere taşıyacaktır" ifadelerini kullandı. Başkan Ergün konuşmasının sonunda Manisa Sultani Üzüm Şenliği'nin Manisa ve üreticiler için hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ise yaptığı konuşmada, üzümün Manisa açısından önemine değinerek, şenliğin hazırlanmasında emeği geçen başta Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün olmak üzere tüm ekiplere teşekkür etti. Konuşmaların arından program Grup Magnesia'nın konseri ile devam etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Erdoğan Bektaş Cengiz Ergün Türkiye Güncel Haberler

title